Vlad Macovei: Ponta şi taifunul. Dramă în trei acte. Începe actul II

Print Friendly, PDF & Email

Problema premierului Ponta (sună ciudat, recunosc, trebuie să mă obişnuiesc) nu este că va da drumul robinetului cu măsuri populiste, ci că nu va putea ţine pasul cu aşteptările nerealiste ale votanţilor săi.

Victor Ponta îşi merită această problemă cu vârf şi îndesat: a hrănit iluzii cu fiecare poziţie publică pe care a avut-o în ultimii doi ani. Acum va fi în postura de a dezamăgi: electoratul său nu va înţelege de ce vorbeşte Victor Ponta despre prudenţă, responsabilitate, deficit, FMI, incertitudini economice. Ce-i asta? Despre asta vorbeau PDL şi Băsescu. Păi toţi sunteţi la fel de responsabili. Şi noi cu ce ne alegem? Că nu intră ţara în derapaj? Cam puţin! Domnule Ponta, acesta este electoratul pe care dumneavoastră, Crin Antonescu şi Antena 3 l-aţi moşit! Să vă trăiască! Când va vedea ce matur şi responsabil sunteţi, vă va pune pe acelaşi loc cu MRU.

Cel mai mare rival politic al dumneavoastră, cu el vă veţi bate pe termen mediu, să nu uitaţi. Ca între dumneavoastră, responsabilii! Se închide bucla: PSD termină guvernarea 2008-2012, aşa cum a şi început-o. Doar partenerii s-au schimbat, în prima fază era PDL, acum e PNL. O treime din acest ciclu electoral, PSD a fost la guvernare. Toate partidele aflate în Parlament au fost la guvernare în ultimii patru ani. Toate. În ultimii opt ani, toate combinaţiile au fost posibile: PD-PNL, PDL-PSD, PSD-PNL.

Această relativizare politică va avea un efect pe care încă cu greu îl putem estima. Iar primul moment în care vom simţi acest efect vor fi alegerile parlamentare din noiembrie 2012. Posibilitatea ca o nouă forţă politică să se impună, nu spun neapărat să câştige, este din ce în ce mare. Poate fi partidul lui Dan Diaconescu, poate fi o platformă de dreapta, cu sau fără Mihai Ungureanu, poate fi orice.

[…]

Probabil că Victor Ponta va încerca să comunice mai convingător: crede, probabil, că asta ar putea domoli taifunul de la toamnă. M-am inspirat de la domnul Dăianu când am folosit cuvântul taifun. Nu uitaţi de Băsescu, nu şi-a spus ultimul cuvânt în politică, vorba lui MRU. Da, de câteva zile, premierul desemnat simte în ceafă cu adevărat răsuflarea lui Traian Băsescu. De fapt a planului său. Resetarea jocului politic în România va începe în această toamnă, nu spun că se va şi termina atunci, iar Victor Ponta nu este la adăpost. Nimeni din cele trei mari partide parlamentare (PSD, PNL, PDL) nu este la adăpost.

Vlad Macovei

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.