Vlad Macovei: Veriga slabă a USL

  Print Friendly, PDF & Email

  […]

  Crin Antonescu dovedeşte că a devenit intrusul-perfect în liberalismul românesc.

  A anunţat că renunţă la cota unică dacă va ajunge la Putere. S-a aliat cu Partidul Conservator. Ameninţă şi jigneşte lideri de opinie. Este împotriva privatizărilor. A început un război pe faţă împotriva nucleului de lideri cu adevărat de dreapta şi pe care nu-l putea controla. Dan Tapalagă spunea, duminică seară, în emisiunea de la B1 TV, unde i-a avut colegi de platou pe Ion Cristoiu şi Robert Turcescu, că ar trebui să existe o contradicţie practică între capitalismul de stat visat de PSD şi principiile de dreapta în care cred liberalii adevăraţi din PNL. Sigur, la nivelul campaniei electorale pentru alegerile locale, lupta din PNL înseamnă încercarea lui Crin Antonescu de a controla listele cu consilieri generali, oameni care vor avea bugetul Bucureştiului pe mână.

  PNL s-a întărit la nivelul Capitalei, sunt sondaje care vorbesc şi de 40% intenţie de vot, în primul rând prin munca echipei lui Chiliman şi printr-un discurs cu adevărat de dreapta al acestor politicieni. Acum, Crin Antonescu doreşte să folosească acest capital de încredere în folosul propriei camarile. Pragmatic vorbind, poate n-o fi de condamnat. Dar această falie care se creează în PNL va afecta scorul partidului atât la locale, scor care oricum va fi extrem de mic în urma abilei mişcări a lui Victor Ponta de a da liberalilor primăriile şi consiliile judeţene unde USL are doar şansa a doua, cât şi la parlamentarele din noiembrie. Există un electorat urban, de dreapta, care nu este un fan al PDL şi al lui Traian Băsescu. Acelaşi electorat se va îndepărta însă şi de Crin Antonescu şi implicit de USL, în condiţiile în care liberalismul şi liberalii din PNL vor putea fi priviţi doar cu lupa.

  […]

  Pentru că marea întrebare a acestor alegeri va fi dacă USL va putea obţine, după redistribuire, jumătate plus unu din numărul de mandate. Din această perspectivă, Crin Antonescu este, în mod evident, veriga slabă din prezidiul USL. Ponta şi PSD au nevoie de voturi din partea dreaptă a electoratului pentru a ajunge la Putere. Şi se bazau pe Antonescu pentru asta. Ponta nu a făcut niciun fel de balet doctrinar. S-a declarat de stânga, a rămas de stânga. Îşi ţine partidul relativ unit, încolonat şi gata de război. Nu trebuie aplaudat pentru asta, dar trebuie ţinut cont. Crin Antonescu se pare că nu ţine cont şi asta îi micşorează teribil orice şansă de a ajunge vreodată preşedinte.

  Vlad Macovei

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.