Vladimir Tismaneanu: Cand Ion Cristoiu “o da in bara”

Print Friendly, PDF & Email

tismaneanuNu am nicio legatura cu discursul d-lui Klaus Iohannis de la Timisoara, nu l-am intalnit in viata mea pe noul presedinte al Romaniei, nu intentionez sa ma ocup de Muzeul Comunismului, are cine sa o faca, har Domnului, deci, cu un text bizar pe acest subiect, analistul Ion Cristoiu, om pe care il cunosc de decenii (m-a debutat la “Viata Studenteasca” in 1973), se lasa purtat de imaginatie si, vorba lui Traian Basescu, o cam da in bara!

In mai 2006, la inceputul activitatii Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania, Ion Cristoiu a scris in “Jurnalul National” (eu scriam la “Evenimentul Zilei” inca de-atunci, plecasem de la “Cotidianul” la care ajunsesem dupa ce plecasem de la “Jurnalul”) un articol cu titlul “Vladimir Tismaneanu in ciorba de pe Dambovita”. Avea in multe privinte dreptate. Subestimasem intensitatea vendetelor, orgoliilor si meschinariilor locale. Il asigur ca nu am nici cea mai mica intentie sa repet experiente care nu au fost intotdeauna agreabile 🙂 Dar despre amintirile mele, pe acest subiect, foarte curand, intr-un dialog pe platforma “La Punkt” cu Cristian Patrasconiu.

http://jurnalul.ro/editorial/vladimir-tismaneanu-in-ciorba-de-pe-dambovita-22395.html

Ma grabesc sa adaug ca ideea unui Muzeu al Comunismului la Bucuresti este excelenta, nu sunt nici pe departe singurul care crede in necesitatea unui asemenea loc de memorie si, de-aici, din Washington, o sustin cu speranta si incredere!

Avem Sighetul, un Muzeu Memorial demn de tot respectul nostru, un reper al adevarului pentru care nu vom putea niciodata sa le multumim indeajuns Anei Blandiana, lui Romulus Rusan si colaboratorilor lor, e timpul sa avem si un muzeu la Bucuresti, asa cum exista la Varsovia, Budapesta si Praga.

http://www.stiripesurse.ro/cristoiu-vladimir-tismaneanu-a-pus-mina-i-pe-klaus-iohannis_942273.html

3 gânduri despre “Vladimir Tismaneanu: Cand Ion Cristoiu “o da in bara”

  1. Da, un Muzeu al Comunismului in Bucuresti este absolut necesar. Bucurestiul are si cel mai potrivit locas care sa-l gazduiasca. Ma refer la acea casoaie, simbol al „socialismului triumfator” (asupra capitalei), careia , pentru a-i ascunde inutilitatea, parlamentarii romani s-au mutat in ea si, pentru a ocupa cat mai mult din spatiul excedentar s- au inmultit. As numi aceasta casoaie, botezata de „ctitorul” ei, N Ceausescu, Casa Republicii, MONUMENTUL MUNCII INUTILE.

  2. Cu „datu’n bara”, d Cristoiu ne-a obisnuit, deci nimic nou ! La iezuiti era o vorba – am auzit-o si eu -„si mana sfantului tot catre el se intoarce” – asa ca ce sa mai vorbim de micile ranchiune, invidii, nemultumiri fata de propria persoana, revarsate pe altii… Un Muzeu al comunismului cred ca este necesar, dar cred ca va fi posibil „cand ultimul nascut cu suflet de sclav va parasi aceasta lume „. Merita sa asteptam. Un an mai bun, oricand posibil !

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.