Vladimir Tismăneanu: Cutia Pandorei. Condamnarea comunismului și întoarcerea tipului infect

  Print Friendly, PDF & Email

  Comunismul s-a bazat pe tipul infect. Mincinos, fariseu, slugarnic, intrigant, reptilian. Dej si Chisinevschi, Rautu si Mizil, Ceausescu si Dascalescu, Draghici si Postelnicu. Ba chiar si ”omul de bine”, sfantul Mitica Blajinu, eroul lui Baranga. Asa se reproducea sistemul, prin tipul infect. Nu avea importanta daca se numea Pacoste, Cenusa, Parjol, Carcei, Cocarla, Bondrea, Gadea, Clatici, Verdet, Patilinet ori Fasui. Lozincile se puteau scrie si rescrie: “De la reactor la tarla/ Cu tovarasul Cocarla”. “Vom manca numai nutret/Cu tovarasul Verdet”. “Pe tovarasul Mizil/Il cunoastem de copil”. Oare ce rimeaza cu Doncea? Tipul infect nu vorbeste normal, nu argumenteaza, el vitupereaza demagogic, scandeaza si bate nervos din picior.

  Regimul a cultivat tipul infect prin toate mijloacele de care dispunea. Nimeni nu l-a descris mai bine decat Marin Preda intr-un nemuritor eseu publicat in volumul “Imposibila intoarcere” (Curtea Veche/Jurnalul National, 2010). Ceausescu era un tip infect, a se vedea reactia sa la actiunile disidente, la protestele anticomuniste, ori la discursul lui Constantin Parvulescu de la Congresul al XII-lea. Tipul infect a dominat discursul anti-anticomunist al ultimilor ani (fie ca venea si vine de la extrema dreapta ori de la la extrema stanga, de la canaliile bigote ori de le pedantiii sofisti, infratiti sub semnul nostalgiei totalitare). Cand Ion Iliescu acuza Comisia Prezidentiala ca a fost “un grup de scribalai” se compotra ca un tip infect. La fel, cand le multumea minerilor condusi de securisti pentru rolul lor in “salvarea democratiei”. Tipul infect comite fraude semantice, minte fara sa clipeasca.

  Cand nu mai are solutii, tipul infect murdareste, spurca, recurge la reactii de dihor. Tipul infect n-a murit pe 22 decembrie 1989. S-a transformat in vajnic luptator pentru “neam si tara”, junalist infocat, patrihot inversunat. Scrie pe bloguri, este “hiper-civic”, isi cauta companie cotidiana unde poate. Si o gaseste, mai ales in zonele cu mult rumegus securist.

  Tipul infect vede dusmani pretutindeni, comploturi malefice urzite de inamici din timpuri imemoriale. Este xenofob prin instinct, prin viscere, prin emotii si prin ideologie. Este grandoman, grafoman si grandilocvent. Tipul infect isi scrie numele cu cinci de r, doar-doar va convinge pe cineva ca este super-roman (ce ne facem cu rudele de pe peste mari si tari?). Tipul infect inventeaza, nascoceste, fabuleaza, delireaza, ataca imund.

  […]

  Vladimir Tismăneanu

  Un gând despre “Vladimir Tismăneanu: Cutia Pandorei. Condamnarea comunismului și întoarcerea tipului infect

  1. „muncitorul mult muncea/cu tovarăşul Doncea”.
   Dle Tismaneanu, când veţi scrie o biografie e lui Ion Iliescu? Material cu siguranţă aveţi destul, sunt sigur, iar eu şi mulţi cunoscuţi ai mei cu siguranţă o vom citi pe nerăsuflate.

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.