Vladimir Tismăneanu: Despre Partida Rusă: Putin, Dughin şi România

Print Friendly, PDF & Email

Ideologul neoficial, dar extrem de influent al regimului Putin, Aleksandr Dughin, a făcut încă o vizită în România. A avut întâlniri mai mult sau mai puţin de taină. Cu prilejul unei vizite anterioare, Dughin s-a văzut cu Ioan Talpeş şi cu Adrian Năstase.

Pe blogul sau, Robert Turcescu a arătat că Dughin s-a întâlnit cu o serie de personaje între caregraficianul Eugen Mihăiescu, fost consilier personal al lui Ion Iliescu, fost ambasador la UNESCO, fost senator PRM şi un timp locotenent al lui Vadim, în cea mai deşănţată perioadaa acestuia. Vizită recentă a avut loc exact în momentul în carenu tocmai defunctă formaţiune numită USL a deschis din nou atacul pentru decredibilizarea lui Traian Băsescu, cu votul ridicol care cere demisia acestuia pentru faptele altcuiva. Întreagă acţiune pesedist-penelistă, adică uselistă, se întemeiază pe ideea absurdă, anti-liberală a vinei prin asociere.

Există azi în România ceea ce istoric s-a numit Partida Rusă. Membrii şi simpatizanţii ei pot fi lesne identificaţi prin luări de poziţie publice. Fac parte din această formaţiunerelativ fluidă şi cu un contur încă incert demagogi xenofobi, antisemiţi epidermici, stalinişti nostalgici, ceauşişti impenitenţi, ortodoxişti fanatici, toţi uniţi de ura pentru Vestul liberal şi democratic. Experţii în „demascări” de la Antena 3 ignoră fenomenul şi nu fără motiv.

Sigur, există şi unii mai puţin vizibili, trăgătorii de sfori din umbră. Partida Rusă acţionează prin metode soft, spre a cita o formulare a analistului Robert Kaplan. Penetrează presă, induce mesaje subliminale menite să lase impresia că nu există nicio diferenţa între forţele politice ale ţării, că totul, dar absolut totul este o apă şi-un pământ. Există, desigur, şi naivii incorigibili, temerarii în spielhosen, cei care, cu un eroism ce-ţi taie răsuflarea, „se pișă pe vot”.

Partida Rusă ştie să se camufleze îndărătul unor firme cu nume pompoase. „Comitetul Român pentru Cinstirea Eroilor” este o Fundaţie care l-a felicitat pe Putin după anexarea Crimeii şi a acordat diplome de merit diplomaţiilor ruşi acreditaţi la Bucureşti. Printre ei, colonelul Dogaru şi fostul general de Securitate, azi ”avocat”, Pavel Abraham, vajnicul apărător al clanului Bercea…

Declaraţiile lui Anders Fogh Rasmussen, cu ocazia vizitei recente în România, vorbeau clar despre ameninţarea permanentă pe care o reprezintă Rusia lui Puţin şi căile de infiltrareşi acţiune în România: „Fără îndoială că există o activitate crescută a spionajului rusesc peste limitele tradiţionale. Vedem clar cum Rusia este, de asemenea, angajată masiv înrăspîndirea de dezinformări, campanii de manipulare, care includ influenţarea mass-media şi a ONG-urilor. Este o operaţiune foarte sofisticată cu scopul de a influenţă opiniapublică, că şi procesul de decizie politică în statele membre NATO”,

Parlamentul român nu s-a întrunit şi nu a produs nicio luare de poziţie. Este vorba de lucruri de gravitate maximă, faţă de care clasa politică, în cvasi-totalitatea ei, pare să fieopacă. Dacă este o inapetenţă ce ţine de precaritatea resurselor intelectuale, de miopie sau de opţiuni mai mult sau mai puţin conştiente care nu pot servi interesele naţionale ale României este un subiect la care trebuie reflectat cu mare atenţie. Oricum, despre aceste lucruri ar trebui să se vorbească în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale.România are nevoie de un preşedinte credibil şi consecvent din perspectiva alianţelor sale, deci de un preşedinte care să garanteze opţiunea ei euro-atlantică, oricât de puternice ar fi presiunile din Est şi oricât de perfide ar fi acţiunile Partidei Ruse din interior.

Un gând despre “Vladimir Tismăneanu: Despre Partida Rusă: Putin, Dughin şi România

 1. Partida Rusa:

  Unele dintre cele mai mari erori din România postcomunistă sunt absența lustrației și considerarea PSD, urmașul direct al Partidului Comunist Român, ca fiind un partid normal și frecventabil într-un stat de drept. Iliescul cu sânge pe mâini și nimic pe conștiință a rămas credincios primelor iubiri, bolșevismul și Rusia. Ne-am amintit brusc de asta în 2012, când partidul în centrul căruia încă se află, în tandem cu “peneleul” infiltrat și demult castrat, a încercat o lovitură de stat, sub îndrumarea atentă a Vocii Rusiei. Dacă reușea, PSD-ul arunca România înapoi în zona gri – zona de influență a Rusiei.
  În 1991, iliescu era singurul lider de stat din Estul Europei care semna Tratatul cu Uniunea Sovietica prin care așeza România pe orbita Moscovei. Iliescu făcea aceast lucru fără a fi constrâns; doar cu un an în urmă Occidentul căzuse de accord cu URSS, prin Carta de la Paris, că fiecare țară era liberă să-și aleaga alianțele si că sferele de influență sunt ilegitime în Europa.
  A rămas consecvent și în timpul mineriadei din septembrie 1991, prin care guvernul Roman era răsturnat. În timpul unei emisiuni la B1 din 2005, Petre Roman a declarat că „odată, m-a sunat primul-ministru din Moldova, domnul Valeriu Muraschiu, și mi-a zis: „noi, cu două zile înainte să vină minerii la București, de la Radio Moscova știam, că anunțaseră, că în România va avea loc o revoltă a minerilor care vin să dea jos guvernul Roman. Radio Moscova a dat un semnal”.
  Despre mineriada din 1999, Emil Constantinescu spunea, în 2005, că există documente ce demonstează implicarea Rusiei și despre „implicarea unor forțe străine și autohtone în această gravă mișcare teroristă”. Forțele străine despre care vorbea Constantinescu erau PRM și câțiva lideri din PSD. Tot în 2005, Rodica Culcer scria în Revista22 că “s-a vorbit despre o presupusa implicare a Rusiei, despre un telefon de la Ambasada Rusiei în 1999 si chiar despre prezența unui diplomat rus la Costești. Teoria este confirmată discret și de fostul șef al statului, Emil Constantinescu”. Ipoteza lui Constantinescu era că cercuri „estice” doreau blocarea participarii României la campania NATO din Kosovo.
  În 2009, înaintea alegerilor, Geoană făcea o vizită la Moscova.
  În 2010, PSD a votat împotriva Nabucco, proiect vital pentru reducerea dependenței energetice de Rusia.
  Tot în 2010, Adrian Severin și Ioan Mircea Pașcu, ambii europarlamentari PSD, se situau de partea Rusiei la Strasbourg în privința scutului american antirachetă. “PSD s-a pus scut al intereselor Moscovei împotriva scutului american antirachetă și a intereselor României”, scria atunci Cristian Câmpeanu.
  În timpul loviturii de stat din 2012, Adrian Solomon, deputatul PSD de Bârlad ținea un discurs virulent anti-american și pro-comunist, vorbind despre revoluția din 1989 ca despre “o pierdere”. O pierdere pentru „noi”, un „noi” care se confunda cu Uniunea Sovietică și PCR, și un câștig pentru “ei”, adică SUA și cei care au murit în revoluția din ’89 și mineriade: “Păi noi am pierdut Razboiul Rece, dragii mei. Și cine a câștigat? L-au câștigat americanii, care au venit și ne-au împuiat capul cu reforma instituțională, cu reforma statului, cu reforma… dracu’ să-i ia.”

  http://inliniedreapta.net/inse.....itisalvam/

  Putin le poate oferi penalilor nostri libertatea, sau iluzia libertatii. Oferta asta e irezistibila si Putin o stie.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.