Vladimir Tismăneanu, din nou despre consilierii lui Klaus Iohannis: Funestul mit al „Zydokomunei”. Fobii, fixații, manii

Print Friendly, PDF & Email

Vladimir Tismaneanu Reacțiile la articolul meu despre unii dintre consilierii d-lui Klaus Iohannis (Dan Mihalache și Andrei Muraru) sunt siderante. Tema Muraru devine tot mai exasperantă pentru unii. Faptul că am îndrăznit să spun că s-a comis o eroare prin decorarea cuiva care își mărturiseste public admirația pentru „moralitatea” Gărzii de Fier a produs o mini-explozie de indignare. Când am spus că în Germania de azi o asemenea decorare ar duce la demisii, lucrurile au ajuns la paroxism.

Clocotesc de revoltă și se sufocă de furie personaje din zone aparent incompatibile. Neo-legionari, fundamentaliști ortodoxiști, neo-leniniști, dughiniști, ex-protocroniști, ba chiar și un fost disident (Dorin Tudoran, fostul consilier, în 2004, al partidulului voiculescian, încântat nu doar să mă insulte a mia oară, e în fond singura sa expertiză, se pare, ci să publice pe forumul blogului său intervenții huliganic antisemite), se înfrățesc spre a mă afurisi.

Sunt “mercenar”, “burghezo-tismănean” și câte altele. Sunt înrudit, prin sânge, biologic, cu Nikolski și Ana Pauker. N-am dreptul să vorbesc pentru că, știți Dvs, “tatăl lui”, “bunica sa”, “Kominternul”, “Radio Moscova” “monopolul”. Pe scurt, “Zydokomuna”, mitul iudeo-bolsevismului care dizolvă, distruge, subminează, etc, etc…

Straniile alianțe post-comuniste, iată un subiect de care mă ocup de decenii și tot rămân uluit de versatilitățile și metamorfozele pe care le constat. Era în 1999 când am publicat, în Revista “22″, un articol intitulat “Intelectualii și delirul naționalist”. Mă ocupam de degringolada șovină a unora din membrii marcanti ai grupului neo-marxist “Praxis” din fosta Iugoslavie, în primul rând Mihajlo Markovic, devenit ideolog al regimului Miloșevic.

teme precum “monopolul suferinței” exercitat, pasămite, de o anumită comunitate etnică. Am fost tentat să-l includ în volumul “Scrisori din Washington” apărut la Polirom, am decis că e mai bine să aștept, să vedem cum evoluează oamenii. În unele cazuri, fusese vorba de erori de moment. În altele, de o viziune constantă pe care o promovează și azi.

Există acum o simbioză între maniacii conspiraționiști obsedați de “Zydokomuna”, neo-leniniști iputinofilii, dughiniștii și neo-protocroniștii, exaltatii ortodoxiști, intelectualii-canalii, băsescofobii incurabili. Sindromul este extrem de revelator. Mai ales că aceste atacuri, la ora actuală, par să-i unifice pe C. Rogozanu, Vasile Ernu, I. Capsali, Zoe Petre, Dorin Tudoran, Andrei Muraru, Ovidiu Hurduzeu, A. Racu, M. Platon și alti “prieteni” ai statului de drept.

Codul genetic mă recomandă în chip fatal ca torționar. Ba mai am și tupeul să cred că negationiștii Holocaustului sunt negationiști, nu bird-watchers. Barocul comunisto-fascist în actiune. Voi reveni. Oricum, asemenea isterii nu-l favorizează pe cel care promite liniște și pace, concordie și armonie, fie și în bizara coabitare cu pontocrația. Nici pe consilierul care i-a făcut imensul deserviciu de a-i propune d-lui Iohannis ca, în prima zi a președinției sale, să decoreze un simpatizant legionar. Mă refer la gafeurul de profesie Andrei Muraru. Mă întreb dacă măcar acum acest arivist cu instincte autocrate întelege ce rău i-a făcut celui pe care pretinde că-l consiliază.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.