Vladimir Tismăneanu: Gemenii dezonoarei, Castor Antonescu și Polux Ponta

Print Friendly, PDF & Email

Sunt gemenii acestui timp al infamiei si dezonoarei. Cine banuieste ca se pot desparti acum, cand au comis impreuna atatea faradelegi, se inseala. Vor merge inainte impreuna, vor plusa fara rusine, vor recurge la orice tertipuri pentru a nu ajunge unde le este locul, adica intr-o sala de tribunal si, ulterior, dupa gratii. Polux parea dispus candva sa dea o sansa guvernului Ungureanu. S-a razgandit subit, a uitat ce-a declarat, a adoptat retorica imbibata de ura a lui Castor. Nu si-a dat seama ca acesta este de fapt un om fara busola, fara cumpana morala, un posedat. Al gloriei si al puterii. Poate ca, intr-un rar moment de luciditate, Polux a regretat alianta. Era insa prea tarziu. Nu mai exista cale de intoarcere. Sunt indisociabili si inseparabili. Sunt incurabili si intersanjabili.

[…]

Sunt unii care il asemuiesc pe Polux cu Viktor Orban. Eroare totala. Orban are o biografie, Polux nu o are. Orban a fost disident in Ungaria lui Kadar, a intemeiat un partid (FIDESZ), a tinut un discurs, in iunie 1989, la ceremonia de re-inmormantare a lui Imre Nagy, care a intrat in istoria demnitatii si a rezistentei anti-totalitare. Sigur, ulterior si-a schimbat culoarea politica, a mers intr-o directie pentru multi deconcertanta, a rupt cu vechi prieteni ori acestia s-au despartit de el. Dar este un personaj real, nu o fantosa. A castigat alegeri, a propus o agenda, are o filosofie. Nici Castor, nici Polux nu se pot lauda cu asemenea lucruri. Orban rosteste uneori brutal idei in care crede, nu minte. Plagiatorul Polux, de fapt Munchausen, minte necontenit. Patria sa reala este neadevarul. Orban este un anticomunist autentic, Castor si Polux de la Bucuresti sunt doar simulanti.

In acest spectacol al mastilor, Castor se pretinde liberal, Polux socialist. Au intemeiat o uniune socialist-liberala, o struto-camila ideologica fara identitate si fara o tabla de valori. A existat un timp in care Corneliu Coposu a vazut in PNL un partener indispensabil pentru o alternativa la mafia fesenista. Erau destui cei care isi exprimau rezervele in raport cu Radu Campeanu. Seniorul a preferat sa inchida ochii stiind ca alianta cu PNL era coloana vertebrala, axa opozitiei democratice. Nu vom sti de fapt ce-a crezut el despre PNL si conducerea acestei formatiuni. Au fost acolo si oameni de buna calitate. Unii au murit, multi au plecat. Ce-a ramas poarta nume precum Puiu Hasotti, Norica Nicolai, Relu Fenechiu si Castor, zis si El Crin.

[…]

Castor si Polux au decis sa ingroape statul de drept din Romania. Au facut-o cu ajutorul si cu binecuvantarea lui Felix. I-a sprijinit si indarjitul leninist Iliescu. Aventura acestor gemeni disperati, patronati de un securist dovedit si de un ideolog bolsevic, va costa Romania enorm: economic, politic si moral.

Vladimir Tismăneanu

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.