Vladimir Tismăneanu: Imperiul minciunii, decomunizarea și adevărul istoric

  Print Friendly, PDF & Email

  In spatele puciului parlamentar din 3-6 iulie s-a aflat, neindoios, proprietarul trustului “Intact”, omul care, incepand din vara anului 2006, vara dosariadei, a jurat sa-l pedepseasca, prin orice mijloace, pe presedintele ales al Romaniei. Vor fi fost si altii, intre care, aflu, intemnitatul personaj de telenovele Adrian Nastase si penalul Adrian Severin. Dar Felix a fost, cel mai probabil, creierul operatiei. In orice caz, principalul beneficiar.

  Dan Voiculescu nu-i poate ierta lui Traian Basescu condamnarea dictaturii comuniste si, mai ales, a Securitatii ca principal instrument al acestui regim criminal si ilegitim. I-am urmarit mimica in acea sesiune a Parlamentului din 18 decembrie 2006. Privirea sa trada o insatiabila sete de vendeta. A declansat, prin “Antene” si prin oficiosul sau, “Jurnalul National” campanii sistematice de ponegrire a celor care sustin pluralismul, statul de drept, transparenta, adevarul.

  Inteleg ca luni aceasta publicatie va lansa o carte de Marius Oprea despre Traian Basescu. Volumul se intituleaza ““Adevărata faţă a lui Traian Băsescu”. Este dreptul inalienabil al istoricului Marius Oprea sa scrie ce doreste. Dar exista asocieri maculante. Cand am scris la JN, intre aprilie 2005 si septembrie 2005, Felix nu fusese dovedit colaborator al Securitatii. Marius Oprea se afla printre aceia care, chiar atunci, se exprimau transant privind biografia acestui personaj care a marcat in chip nefast tranzitia democratica a Romaniei. Nu eram singurul care scria comentarii acolo. Au facut-o si Andrei Plesu, Mircea Dinescu, Mircea Cartarescu, Dorin Tudoran, Emil Hurezeanu. Marius Tuca, directorul ziarului, si-a facut un titlu de onoare din a nu cenzura pe nimeni. S-a tinut de cuvant. “Jurnalul National” de azi nu este cel din 2005. Istoricul Marius Oprea a anuntat mai demult ca va publica aceasta biografie la respectata editura Polirtom. Din ratiuni care-mi scapa, nu s-a intamplat. Acum va fi lansata, inteleg, cu surle si tobe, de catre trustul lui Felix.

  […]

  Cand au aparut probele irefutabile ale trecutului lui Felix, n-a mai ramas acolo sa scrie niciunul dintre cei amintiti. Nu pot intelege cum un om care a facut din denuntarea crimelor securiste scopul vietii sale stiintifice, axa sa existentiala, ajunge acum sa publice o carte in aceasta dezolanta (ma exprim eufemistic) companie. Nu pot intelege cum un fost detinut politic si figura proeminenta a exilului anticomunist precum Dinu Zamfirescu, numit de Victor Ponta presedinte al Consiliului Stiintific al IICCMER, unde Marius Oprea este sef de departament, ajunge sa declare in imunda publicatie online ce-si zice “cotidianul” ca studierea crimelor postcomunbiste, parte a obiectivelor statuate oficial ale IICCMER (incalcarile drepturilor omului din 1990, deci mineriada) ar trebui abandonata intrucat a fost introdusa acolo din ratiuni politice, ca arma anti-Iliescu.

  […]

  Nici in visele mele cele mai negre nu m-as fi gandit ca Marius Oprea va ajunge sa se alieze cu Felix. Putem fi in dezacord pe multe teme, dar eu unul n-am pus niciodata la indoiala curajul sau moral si anticomunismul sau consecvent. Sper ca stirea despre publicarea biografiei lui Traian Basescu in colaborare cu acest trust de presa sa fie falsa. Sper acest lucru in numele valorilor in care am crezut impreuna. In care, ma obstinez sa gandesc astfel, credem impreuna.

  Sigur, Marius Oprea ne linisteste: nu a fost si nu este angajat al trustului “Intact”. Asta ar mai fi lipsit. Dar face emisiuni cu Victor Ciutacu, sustine prin prezenta sa ceea ce o stiu toti prietenii sai din GDS, faptul ca lumea lui Felix este direct legata de mostenirea fetida a Securitatii. Pentru acest prieten al marelui disident rus Vladimir Bukovski, adversarul neimpacat al kaghebismului, pare ca scopul scuza mijloacele. In ochii sai, daramarea lui Traian Basescu justifica orice aliante. Ii reamintesc ce scria candva un faimos filosof francez: “Scopul nu este altceva decat recapitularea mijloacelor utilizate pentru atingerea sa”.

  PS Citez din cartea lui Marius Oprea, “Mostenitorii Securitatii”, aparuta la editura Humanitas in 2004:

  ”Un alt fond documentar care priveste activitatea Directiei de contrainformatii militare a Securitatii si se afla in posesia MApN intarzie sa fie pus, potrivit legii, la dispozitia CNSAS — dar de aici sunt scoase documente cand e vorba de ”rafuieli politice”, ca in cazul lui Traian Basescu, incomodul lider al Partidului Democrat.” (p. 131).

  ‘Daca si-ar fi cumparat mai repede un intelectual disident de pe piata ”libera”, cum a facut-o pentru o vreme cu deceptionantul Dorin Tudoran, ar fi fost mai atent si in privinta propriilor declaratii” (p. 194)

  DECI ATUNCI, IN 2004, CAND APARE CARTEA, Traian Basescu nu era informator / securist, ci victima a unor rafuieli politice, instrumentate de regimul PSD / Adrian Nastase. In schimb, in volum se afirma la p. 184 ca ”Pe ruinele acestei unitati a Securitatii [ICE Dunarea] a crescut chiar si un partid politic, aliat din 2004 cu PSD-ul, partidul care a propulsat echipa Iliescu-Nastase in fruntea tarii. Este vorba de Partidul Umanist Roman, condus de cel mai cunoscut dintre colaboratorii in afaceri ai respectivei unitati, Dan Voiculescu”.

  In alta ordine de idei, fara o legatura directa cu subiectul articolului de mai sus, nu pot sa nu observ cum sub masca unui bonom non-partizanat se pune semnul egalitatii intre lucruri extrem de diferite. Oricate erori va fi facut Traian Basescu, multe recunoscute chiar de el, nu-mi amintesc sa fi existat vreodata vreun risc de izolare si condamnare a Romaniei precum cel creat in cele doua luni de aberanta si iresponsabila pontocratie. Dimpotriva. Nici Emil Boc, nici Mihai Razvan Ungureanu nu s-au facut vinovati de cea mai grava frauda academica.

  Oameni care nu gasesc de cuviinta sa se delimiteze de Ponta, Antonescu, Fenechiu, Voiculescu, Ciutacu, Badea, Gadea, penalul Voicu, Nastase etc etc, sunt cat se poate de indignati pozitiile publice ale lui Traian Ungureanu ori ale lui Mircea Mihaies. Oameni care au tacut cand Dan Sova a negat pogromul de la Iasi sunt gata sa o stigmatizeze pe Monica Macovei. Hienele hamesite, asa ar merita numiti unii dintre acestia, pe urmele unei tablete de Geo Bogza din anii 70. Terorizati si traumatizati de propria irelevanta, se caznesc sa improaste cu noroi in toate directiile, minus aceea uselista, doar doar ii va lua cineva in seama. Numai un orb nu observa cine conduce azi Romania, cu ce metode si cu ce obiective.

  Falsii neutri ar fi mai putin fariseici daca ar spune direct pe cine sustin.

  Este amuzant sa constat ca pentru unii din acesti falsi neutri, raman o tinta favorita. Scriu despere ceva sau cineva, e rau. Nu scriu, la fel. Te intrebi ce s-ar face falsi neutri daca n-as exista. Poate ca ar trebui sa se ocupe, in fine, si de subiectele fierbinti ale zilei, sa abandoneze masca superbiei si sa spuna deschis care la sunt valorile si pozitiile. Poate ca ar citi si “contributiile” unui Petre Roman de genul unui halucinant text aparut in editia de luni 23 iulie din “JN” cu titlul “Biciuirea Romaniei”. Nu de alta, dar pe falsii neutri ii framanta, mi se spune, rolul voluntarilor din Brigazile Internationale din Spania in sovietizarea Romaniei…

  Vladimir Tismăneanu

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.