Vladimir Tismăneanu: Mitul Revoluției din Octombrie – de la Lenin la Putin

  Print Friendly, PDF & Email

  Candva, nu atat de demult, ziua de 7 noiembrie figura in calendarul sacru al comunismului global. Se aniversa puciul bolsevic din 1917, conceput de Lenin si Trotki, si devenit, prin consecintele sale, o revolutie totalitara. Lenin a scris despre „semnificatia mondiala a Revolutiei din Octombrie”. Cominternul s-a infiintat in 1919. Parade militare si „demonstratii ale oamenilor muncii” erau menite sa genereze entuziasm de masa. Uzine, scoli, colhozuri purtau numele „7 noiembrie”.

  […]

  In anii 50, ziua de 7 noiembrie era celebrata in „democratiile populare”, deci in Europa de Est sovietizata, inclusiv in Romania, cu o pompa egala cu aceea rezervata pentru 1 mai si pentru zilele nationale. Se organizau mitinguri, se rosteau discursuri inflacarate, se jura credinta Maretei Uniuni. In constelatia mitologica a comunismului, 7 noiembrie era o referinta centrala, debutul unei noi ordini destinata sa schimbe din temelii sistemul de valori al omenirii. Intreaga cosmologie a totalitarismului rosu era axata pe acest moment fondator. Aniversarile solemne au continuat pana la revolutiile din 1989-1991.

  Propaganda comunista prezenta aceasta zi drept punctul de pornire al saltului omenirii “din imperiul necesitatii in imperiul libertatii”. In fapt, incepuse aplicarea unui program fara precedent de exterminare sociala justificat prin comandamente utopice camuflate in limbaj scientist.

  […]

  Mirajul ideologic s-a evaporat, dar raman in urma nostalgii pentru timpurile presupus glorioase ale imperiului sovietic. Putinismul nu este o revenire integrala la stalinism, nu este intemeiat pe universalizarea terorii, nu-si propune transformarea conditiei umane. Dar acest nou tip de dictatura (analizat de William Dobson in excelenta sa carte „The Dictator’s Leaning Curve” aparuta anul acesta), mentine in structurile sale ideatice si institutionale cultul liderului suprem, ingheata si mistifica memoria, transforma partidele in entitati derizorii, submineaza dreptul la protest, piratizeaza resursele economice si confera politiei secrete puteri de neimaginat intr-un stat democratic.

  Tot mai insingurat, tot mai suspicios, tot mai irascibil, Vladimir Putin aminteste de Stalin in ultimii sai ani de viata. Experimentul putinist nu este unul ideologic in sensul totalitar. Dar exista elemente care amintesc de modelul bolsevic. Intre acestea, distrugerea sistematica a justitiei independente, hartuirea societatii civile si atacurile impotriva presei libere.

  Vladimir Tismăneanu

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.