UPDATE Vladimir Tismaneanu: O obscenitate: Vasile Ernu si semnificatia cuvantului “pogrom”

Print Friendly, PDF & Email

vasile ernu devis grebu Tribunii stangismului autohton sunt in plina ofensiva impotriva … cui credeti? A Monicai Macovei si a programului ei. Utilizarea termenului “pogrom” in acest context este, o spun cu deplina responsabilitate, o obscenitate. Mai suntem unii care au auzit in familie ce insemna un pogrom. Mai suntem unii care am citit destul despre oririle antisemitismului si ale rasismului pentru a ne intreba pana unde poate merge iresponsabilitatea demagogica, jocul cinic cu vorbele. Ma intreb ce au de spus cei care conduc Institutul “Wiesel” despre lejeritatille metaforice ale d-lui Vasile Ernu? Maine ne vom trezi ca o acuza pe Monica Macovei de “indemn la genocid”, tot ca metafora, n’est-ce pas?

Nu stiu administratorii site-ului “CriticAtac” ce inseamna un pogrom? N-au auzit de pogromul de la Iasi? De pogromul de la Chisinau din timpul Rusiei tariste? Nu stiu ce inseamna cuvantul “pogromist”? Fratele tatalui meu, sotia sa si doi copii, un baietel si o fetita, au murit arsi de vii la Odessa, in timpul infioratorului masacru. Ii transmit domnului Ernu ca eu unul ma simt jignit personal de titlul pe care a gasit de cuviinta sa-l dea articolului sau. Este un ultragiu adus memoriei victimelor Holocaustului. La o zi de la comemorarea acestor victime. Vasile Ernu trebuie sa-si ceara scuze public.

http://www.criticatac.ro/26474/monica-macovei-program-impotriva-srciei-pogrom-impotriva-sracilor-portrete-de-candidai/

http://macoveipresedinte.ro/posts/democratia-romaneasca-nu-isi-poate-construi-viitorul

Update, 11 octombrie 2014–Dl Vasile Ernu a publicat un update pe “CriticaAtac” care incepe cu aceste cuvinte: “Pentru Vladimir Tismăneanu & apărătorii doamnei Monica Macovei. S-a trezit domnul Tismăneanu, veşnicul apărător al puterii…” Stiam ca dl Ernu are probleme serioase cu proprietatea termenilor, se pare ca s-au agravat. Poate imi si ne explica dl Ernu cum as fi eu “vesnicul aparator al puterii”, sustinanand-o pe Monica Macovei. Actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, o sustine pe doamna Elena Udrea. Actualul premier, Victor Ponta, se sustine pe sine si este sustinut de corporatia cvasi-mafiotica din jurul si din interiorul PSD. Doua partide cu baza in teritoriu si multiple legaturi in lumea de afaceri, il sustin pe dl Iohannis. UDMR isi sustine candidatul. Niciun partid nu o sustine pe Monica Macovei. Deci, da, domnule Vasile Ernu, sunt de partea puterii. Adica a puterii celor fara de putere despre care a scris Vaclav Havel. Nu ma voi angaja mai departe intr-o polemica cu Dvs. Mi-e teama ca n-ati inteles ceea ce-am incercat sa va transmit in mesajul meu. Era, pur si simplu, o invitatie la pudoare lingvistica. Este totusi un pas inainte (ori inapoi) faptul ca ati decis sa folositi ghilimele atunci cand recurgeti, hiperbolic, deplasat si fortat, la termenul pogrom.

4 gânduri despre “UPDATE Vladimir Tismaneanu: O obscenitate: Vasile Ernu si semnificatia cuvantului “pogrom”

 1. Nu stiu ce inseamna acest cuvant nici administratorii site-ului nici Ernu.Si nici nu pun mana pe vreun dictionar. Nu sunt singurii. O buna parte dintre jurnalisi dar si analisti poitici si sa nu mai vorbim de parlamentari se folosesc de cuvinte dupa cum ii taie capul pe moment.

 2. dincolo de nerusinare (tipica pentru un admirator al lui lenin), dl ernu da dovada de analfabetism functional si de lipsa de imaginatie; adica se descalifica pe meseria sa de baza, cea de scriitor

  intr-un comentariu pe facebook isi apara productia sustinind ca a utilizat cuvintul pogrom in sens metaforic; adica el numeste o aliteratie stupida metafora; metafora la ce? ce este comparabil, ce analogii gaseste dinsul intre un program politic si un pogrom (altfel, cuvint de provenienta ruseasca, limba in care de asemenea se presupune ca ar avea unele competente)

  pogromurile nu le infaptuiesc presedintii, nu se fac prin lege, nu le face procuratura, armata sau politia; chiar daca autoritatile au stiut, au fost complici, le-au incurajat, le-au organizat sau macar le-au trecut cu vederea, aceasta s-a intimplat neoficial, nerecunoscut; pentru ca pogromurile au incalcat intotdeauna si autoritatea si legislatia statelor in care au avut loc; spre deosebire, de exemplu, de holocaust unde statul a fost executantul, in pogromuri rolul principal l-au avut hoarde de simpli cetateni; chiar si cind este utilizat in sens metaforic, cum este cazul in care este aplicat unor evenimente ca mineriadele, termenul scoate in evidenta tocmai actiunea unor hoarde anarhice in complicitate nerecunoscuta cu autoritatile in directia anihilarii fizice a unui grup de oameni;

  daca sova, ponta si psd vorbesc despre fascisti, nazisti si holocaust, dl ernu s-a simtit dator sa gaseasca si dinsul un termen la fel de „tare”; n-a reusit decit o aliteratie fara sens; pina si ponta cu debasificarea sa dovedeste mai mult talent literar decit ernu; in abjectia sa macar are sens, e plastic, comunica o imagine, stim si noi, stiu si admiratorii sai despre ce vorbeste; ernu habar n-are ce-a vrut sa spuna, nimeni n-a inteles nimic; stim doar ca a vrut sa o injure pe monica macovei, ca e prost si ca nu are limite in josnicie

 3. Am mai scris undeva. Ernu, acestui sovietic importat de la moldoveni ar trebui sa-i fie retrasa cetatenia romana pentru modul cum a ales sa respecte Tara care i-a acordat o onoare. Onoare pe care un gindac fara cap, dar rosu nu stie sa o pretuiasca. Fiecare tara are rezoane bine determinate pentru care retrage cetatenia acordata. Se pare ca doar Romania e plina de generozitate cu toti veneticii.

 4. Lumea se joaca cu cuvinte f. usor, problema e ca unii chiar le iau in serios. Asa cum Israelul e numit si chiar socotit un apartheid sau Nazist.

  Si eu m-am mirat ca „de partea puterii”, pe cind dreapta in Romania nu e la putere… Se pare ca si cu expresia asta nu a fost deloc exact.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.