Vladimir Tismăneanu: Opriți propaganda fascistă! Așa grăit-a Victor Ponta…

Print Friendly, PDF & Email

[…]

De ani de zile, liderul pesedist foloseste, de cate ori poate, invectiva calomniatoare in locul argumentului rational. Ne-a numit pe cei care indraznim sa spunem ce credem despre formatiunea pe care o dirijeaza, intelectuali fascizanti ori mai rau. Intre cei atacati constant de Ponta si Antonescu se numara Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, H.-R. Patapievici, Mircea Mihaies, Mircea Cartarescu si subsemnatul. Lucrul care ii deranjeaza cel mai mult pe corifeii uslasi este ca nu ne-am inselat asupra planurilor lor reale, ca n-am cazut in plasa minciunilor si fabricatiilor lor. Avertismentele noatre s-au dovedit, iata, cat se poate de justificate.

Inteleg ca se pregateste o scrisoare catre Parlamentul UE a unor intelectuali din zona USL menita sa sa “demonteze” ceea ce Victor Ponta denunta drept “propaganda fascista”. Abia astept sa vad cine sunt noii tovarasi de drum ai regimului autoritar de la Bucuresti, cine sunt cei care, mintind cu buna, de fapt rea, stiinta, incearca sa oculteze originile si miza actualei batalii. Cum poti scrie despre homo europaeus si sa-i sustii pe cei care accelereaza, cu scandaloasa iresponsabilitate, iesirea Romaniei din Europa? Cum poti pleda pentru statul de drept sustinand un politician care si-a facut un blazon din furtul intelectual? Cum poti sustine valorile tolerantei cand vocea PSD-ului este tot mai agasant aceea a negationistului Dan Sova? Cum poti cere Europei sa te considere un partener demn de incredere cand tandemul de la putere minte in chip serial? Pe buna dreptate arata Sorin Ionita, intr-un excelent articol din “Evenimentul Zilei”, faptul ca falsa neutralitate este o proba de imensa ipocrizie. Ideea ca ar exista doua tabere in chip egal culpabile de dispret pentru statul de drept este absolut falsa.

Nu este vorba acum doar de sustinerea lui Traian Basescu, ci de opozitia in raport cu cezarismul tiranic intruchipat de fortele obscurantiste care vor sa scoata Romania din Europa. Este vorba de o alegere fundamentala intre responsabilitate si iresponsabilitate, intre un viitor democratic si unul dictatorial. Actiunile guvernarii Ponta-Antonescu se incadreaza exact in patternul distrugerii democratiei inaugurat de Benito Mussolini in Italia anilor 20 si perfectionat in chip diabolic de catre Adolf Hitler in 1933-1934.

Nu, domnule Victor Ponta, nu criticii Dvs practica “propaganda fascista”, ci o faceti chiar Dvs impreuna cu partenerii de calomnii, ticluiri, masluiri si minciuni. Cine minte precum Dvs despre prezent, deci despre evenimente petrecute sub ochii nostri si ai intregii comunitati democratice internationale, minte si despre trecut si viitor. Nu va intereseaza catusi de putin adevarul despre comunism si fascism. Folositi aceste cuvinte dupa cum va dicteaza interesul, fara sa va pese de continutul lor semantic. Ati facut cariera sub semnul falsului, al lui pseudo, astazi doriti sa tarati o tara intreaga in abisul minciunii, al dezinformarii, al amneziei si al samavolniciei. Ma indoiesc ca veti reusi.

Vladimir Tismăneanu

Un gând despre “Vladimir Tismăneanu: Opriți propaganda fascistă! Așa grăit-a Victor Ponta…

  1. Realmente papasa Stalin a fost un geniu in ale confuzionarii: ce cariera a facut eticheta „fascist” (cf. Paul Goma „faCcist” sau „fashist” in limbajul de buturuga al militienilor cu balegar intre degete – astazi vajnici pensionari). Poate Che Guevara sa casapeasca tot ce prinde, el e un erou, in nici un caz fascist; a contrario Mussolini este un criminal sinistru (un singur oponent politic asasinat si acolo contributia lui a fost discutabila), un „fascist” scirbos. Desi, daca maine Romania ar functiona precum Italia anilor 1930, am cadea pe spate. Nu incerc sa exonerez pe nimeni de nimic, mai ales ca noi romanii avem o treaba cu „Il Duce” si Ardealul, dar sa comparam ce e de comparat.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.