Vladimir Tismăneanu: Viktor Orban, Victor Ponta și ispita putinistă

  Print Friendly, PDF & Email

  Ortodoxismul pe cat de frenetic, pe atat de artificial, imbratisarea unui autoritarism anti-vestic, anti-liberal, auto-centrat, etno-nationalismul exacerbat impregnat cu certe elemente fascizante, colectivismul etatist de sorginte bolsevica, aceste teme apar in doctrina lui Aleksandr Dughin si le vedem acum prezente in demagogia iresponsabila a lui Victor Ponta.

  Despre Orban si putinism, recomand un articol de Fareed Zakaria, cunoscut comentator si autorul unei carti exact pe subiectul a ceea ce el a diagnosticat drept democratii non-liberale (illiberal democracies). Nu fara umire, Zakaria constata ca Viktor Orban foloseste acest concept nu in sensul unui pericol, ci al unei aspiratii. In plus, daca Rusia lui Putin si China comunista sunt regimuri neindoios anti-democratice si non-liberale, invocarea Indiei de catre premierul maghiar in aceasta lista de regimuri este total nejustificata.

  Cu ani in urma, marele ganditor politic Jacob L. Talmon a scris despredemocratii totalitare, adica dictaturi intemeiate pe entuziasm de masa. Probabil ca, in descendenta fesenismului etern, acesta este idealul lui Victor Ponta. Excitatia ortodoxista, de sorginte dughinista, il face pe Putin sa manipuleze politic pelerinajele la Manastirea Lavra intemeiata de Sf. Serghei, nascut acum 700 de ani. Mi-l pot imagina pe Ponta mergand curand la manastirea Putna, intr-un servil exercitiu de Imitatio Putini. Voi scrie, in caz ca se va intampla acest lucru, un articol cu titlul “Piosul pelerinaj putinist al lui Ponta la Putna”.

  http://www.nytimes.com/2014/08/03/world/europe/from-pilgrims-putin-seeks-political-profit.html?_r=0

  http://www.washingtonpost.com/opinions/fareed-zakaria-the-rise-of-putinism/2014/07/31/2c9711d6-18e7-11e4-9e3b-

  http://www.contributors.ro/global-europa/ame%c8%9bitorul-viraj-al-lui-viktor-orban-un-articol-de-vladimir-tismaneanu-si-marius-stan/

  Bonus: O excelenta postare de Ioan T. Morar. Si eu cred, asemeni lui Alexandre del Valle, citat de prietenul meu, ca Occidentul are resurse de supravietuire, ca nu avem motive sa cantam prohodul civilizatiei burghez-liberale. Este insa nevoie de ceea ce as numiluciditate democratica, de curajul de a privi marile provocari direct si de a le raspunde cu ceea ce se numeste responsabilitate. Cecitatea voluntara duce inevitabil la sclavie.

  http://blog.itmorar.ro/complexul-occidental-mic-tratat-de-deculpabilizare/

  Un gând despre “Vladimir Tismăneanu: Viktor Orban, Victor Ponta și ispita putinistă

  1. Fareed Zakaria nu intelege prea bine nici cum e cu Putin, nici cum e cu valorile occidentale:
   „The crucial elements of Putinism are nationalism, religion, social conservatism, state capitalism and government domination of the media. They are all, in some way or another, different from and hostile to, modern Western values of individual rights, tolerance, cosmopolitanism and internationalism.”

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.