Sever Voinescu: Keep calm și lasă-i să te arunce în aer

  Print Friendly, PDF & Email

  Există o specie de ”înțelepți” pe care, mărturisesc, nu-i pot înțelege. Unii dintre ei îmi sînt amici, ba chiar prieteni de idei – cu atît mai mare este stupefacția mea. Ei spun că, în general, exagerăm în chestia asta cu islamismul, cu islamizarea Europei, cu terorismul, mai nou cu imigrația musulmană. […] după atentatele de la Bruxelles, chiar că am ajuns să mă întreb dacă nu cumva specia aceasta de ”înțelepți” este complet rătăcită în propria ei minte (uneori briliantă) și în propriul ei suflet (uneori luxuriant de generos).

  Sever Voinescu 1Am putut citi în presa noastră, sub semnături pe care le respect, următoarele: că nu avem de ce să vorbim despre o problemă reală a terorismului islamist pentru că numărul celor uciși în atentate pe teritoriul european în anii 1970-1980 era mult mai mare (adică terorismul islamist e o bagatelă pe lîngă isprăvile similare ale IRA, ETA, Brigăzile Roșii, Armata Roșie, Mișcarea 2 iunie, așa că nu avem a ne panica); că asemenea atacuri devin ceva obișnuit, fac parte din viața noastră la început de secol XXI, este un fel de preț al bunăstării la care am ajuns, o chestie statistică, cam ca accidentele de automobil (ai mai multe automobile pe șosele, ai mai multe accidente; ai mai multă bunăstare, ai mai mult terorism de acest gen); că nu e nimic religios ori cultural în acțiunile acestor indivizi, dimpotrivă, motivațiile lor sînt precis sociale.

  Nu în ultimul rînd, statistica – formă a rațiunii superioare după care ar trebui să ne reglăm sentimentele și viețile – ne spune că șansa de a nimeri în același loc cu un terorist sinucigaș exact în momentul în care se ridică la Cer este infimă. Mai degrabă te calcă mașina, cazi cu avionul sau te mușcă rechinul. Mai degrabă îți cade în cap un ghiveci sau nimerești stridii stricate. Așadar, să stăm liniștiți, să nu ne lăsăm manipulați de extremiști, de televiziuni sau de zvonuri. Statistica e cu noi!

  Altfel, de vină, etern, sîntem noi europenii. Culpa noastră este deopotrivă ”hard” (de la cruciade, la ultimul război din Irak), dar și ”soft” (nu reușim să le dăm speranțe de viață, să-i facem fericiți, să-i integrăm în paradisul nostru). Din orice unghi ai privi chestia, sîntem de vină. Sau, dacă ”înțeleptul” e mai nuanțat, avem măcar o parte de vină. Într-un cuvînt, teroristul acționează firesc, iar noi acționăm și reacționăm nefiresc (nedrept, după caz).

  Cînd am auzit prima dată că numărul de morți/an este un indiciu al amplorii problemei, am întrebat, firesc, de la cîți morți în sus/an/bombă am voie să mă alarmez, dar și dacă atentatorul sinucigș trebuie trecut la morți sau nu. Teroristul nu moare, ca proștii ăștia de europeni ce se întîmplă să fie în raza lui de acțiune – teroristul se martirizează. Martirii, se știe, sînt mult mai mult decît niște simpli morți. De-aia întreb. Nu de alta, dar dacă avem criterii reci și exacte după care e recomandabil să ne strunim emoțiile, e bine să le cunoaștem cît mai aplicat chiar de la cei care le utilizează în chip atît de inteligent.

  Cînd am auzit că e firesc să ne plimbăm pe străzile Europei noastre printre bombe care sar ori nu în aer după cum ne e norocul, am întrebat dacă nu cumva ”luciditatea” analiștilor care spun asta este, de fapt, prostie pură. Să ajung să accept că e normal ca, din cînd în cînd, să mai sară cîte un aeroport în aer, să mai moară sub o rafală de Kalashnikov cîte unii la o terasă, sau să se mai detoneze cîte unul la vreun concert rock înseamnă să accept că orașele noastre sînt, de fapt, Bagdaduri și Kabuluri. Atunci, de ce să mă mai țin mîndru nevoie mare de valorile mele europene? Păi, tocmai valorile europene mă învață să nu accept terorismul ca pe o normalitate. Sau au schimbat iar valorile și n-am auzit eu?

  […]

  ADDENDA Mai văd o ciudățenie printre prietenii mei ”înțelepți”. Ne ceartă că facem tapaj dacă au loc atentate teroriste la Paris sau la Bruxelles, dar nu reacționăm la fel de intens cînd au loc atentate similare în Yemen sau Afganistan. Nu știu ce li se pare nefiresc. Într-un fel reacționezi dacă arde casa lipită de locuința ta și altfel dacă arde o casă la zece străzi distanță. Am impresia că tocmai naturalețea reacțiilor omenești îi enervează…

  […]

  Sever Voinescu

  6 gânduri despre “Sever Voinescu: Keep calm și lasă-i să te arunce în aer

  1. Ia uite ce avea in apartament un chimist si fizician amator din Argenteuil:
   „Elemente chimice: 3 sticle de apă oxigenata, acetonă, un tuperware cu 105 grame TATP, două butoaie din plastic 10 și 15 litri cu acid, un vas de laborator mare, termometre, dozatoare, o seringă, cântare electronice, mănuși și măști de protecție.
   Elemente electrice: un detonator cu seringa umpluta cu pulbere cu sursa de alimentare gata pentru utilizare, un sac cu de ghirlande electrice care pot servi ca detonantor,
   Cinci pașapoarte franceze furate, șapte telefoane, două calculatoare (cu documente in legatura cu un grup jihadist)
   Un seif care conține 6 flacoane cu glicerină, 1,3 kg de explozibili industriali, 5 Kalașnikov cu încărcătoare, un pistol croat, bombe lacrimogene (spray cu piper) și 7 arme ușoare.”
   http://www.lesoir.be/1167045/a.....argenteuil
   Chimistul fizician nu a dorit sa faca declaratii, dar a spus ca nu e terorist.

  2. Tot din categoria aberatiilor:
   – Ca jihadul e ceva pur spiritual/roz-bombon, nu e vorba in nici-un caz de razboi cu arma-n mina
   – Ca e vorba doar de greseli de traducere/de tipar, chestii scoase din context, nu se poate ca versiunea originala in araba sa spuna sa omori necredinciosi
   – Ca nuuu, musulmanii sint impotriva terorismului, uite ce multe fatwa-s si scrisori deschise sint care condamna si da-i si lupta
   Cred ca nu e vorba de ‘prostie pura’ ci mai degraba o fac pe-a prostii. E vb de 2 ‘clase’:
   1. Liberalismul vestic politically-correct care s-a departat ori a uitat de valorile fundamentale. Nu se mai stie mare lucru de traditii/libertati/drepturi, de Magna Carta, de crestinism-ce-o-mai-fi-si-aia. Vorba lui Steyn, Vestul e foarte bun la „enjoying liberty” dar nu s-o si apere.
   2. Musulmanii sau pro-musulmanii (hipsteri, idioti utili etc). Astia isi strecoara agenda pretinzind ca totul e minunat in Islam si Sharia. Iar daca le explici clar si logic ca nu e, o dau intoarsa, ca nici crestinismul nu e mai breaz, ca si Vestul imperialist a facut si a dres, ca islamofobie etc.

  3. 1. şi 2. cred în ceva. Mai sunt şi alţii care doar îi incită ca să domenască peste Vest şi Orientul Mijociu

  4. @ Anca
   Asta e versiunea veche. Chimistul fizician amator a fost empowered. Refrenul e acum: Eu sunt chimistul amator/ În buzunare am laborator/ Găseşti la mine orice preparat/ Pelicanol şi praf de eeex-plooo-dat!
   Şi acum are şi reţea. După ce Reda Kriket a fost arestat la Argenteuil , acum se fac percheziţii la Courtrai, în Belgia.
   Mă întreb câte astfel de laboratoare or fi prin HLM-uri şi prin cartiere belgiene mic burgheze?

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.