Voronin a declarat pentru presa rusă că Republica Moldova are deja o coaliţie de guvernare

Print Friendly, PDF & Email

(Update: 15:16) Întâlnirea dintre Serghei Narîşkin, PCRM şi PDM s-a încheiat acum 10 minute. Din partea PCRM, au participat Vladimir Voronin şi Vladimir Mişin, iar din partea PDM – Marian Lupu şi Vlad Plahotniuc. Aceştia nu au oferit declaraţii pentru presă. Menţionăm că întrevederea a durat circa 2 ore, comunică Publika TV.

Vladimir Voronin a declarat astăzi, 5 decembrie 2010, pentru RIA Novosti, că există deja viitoarea coaliţie de guvernare a RM. Liderul comunist susţine că este vorba despre o coaliţie de centru stânga, între PCRM şi PDM.

La solicitarea Publika TV, Diacov a declarat că nu este la curent cu o astfel de informaţie şi că această ştire este una speculativă.

Voronin declară pentru RIA Novosti că această decizie a fost luată în urma negocierilor cu liderul PDM, Marian Lupu.

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, susţine că este mult prea anticipat de făcut astfel de declaraţii. Acesta a menţionat de asemenea că un cuvânt important de spus are şi liderul PLDM, Vlad Filat.

Solicitaţi de Publika TV, Vlad Filat şi Alexandru Tănase, au refuzat să comenteze această informaţie de ultimă oră, publicată de RIA Novosti. Reprezentanţii PCRM nu sunt de găsit pentru a comenta declaraţiile liderului comunist.

4 gânduri despre “Voronin a declarat pentru presa rusă că Republica Moldova are deja o coaliţie de guvernare

 1. Vlad Filat nu se mai întâlneşte cu PCRM: „Voronin să-şi ceară scuze public de la cei pe care i-a insultat”

  N-o să ne mai vedem cu cei din PCRM. Am vrut sincer să avem această întâlnire. Dar ceea ce s-a văzut în ziua de vineri în acel vestit interviu acordat de Voronin acelei publicaţii ruseşti, ne-a facut să înţelegem că nu ai ce discuta cu cei din PCRM”. Declaraţia aparţine liderului PLDM, Vlad Filat, acordată într-un interviu pentru Europa Liberă. Mai mult de atât, Filat susţine că va solicita ca Voronin să-şi ceară scuze public de la cei pe care i-a insultat în acel interviu.

  Amintim că Vladimir Voronin a declarat într-un interviu pentru publicaţia rusă „Moskovski Komsomoleţ” că PCRM poate să negocieze doar cu Partidul Democrat, condus de Marian Lupu. Acesta a exclus orice coaliţie cu PLDM şi PL, pentru că nu poate duce tratative cu „regele contrabandiştilor” – Filat sau cu Mihai Ghimpu, pe care l-a calificat drept „absolvent al clinicii de psihiatrie”. Vlad Filat a renunţat la iniţiativa de a se întâlni cu PCRM şi consideră că a discuta cu comuniştii doar despre funcţii nu se merită. „Aceasta pentru că sunt atât de minuscule aceste lucruri când ai în faţă trista realitate în care se află Republica Moldova sub mai multe aspecte, inclusiv cel economic”, a explicat liderul PLDM. În ceea ce priveşte eventuala coaliţie PLDM+PDM+PL, Vlad Filat declară că o astfel de întrevedere va avea loc atunci când foştii săi colegi de Alianţă vor fi pregătiţi. „Noi aşa şi am avut înţelegere – în ziua de joi cu PD-ul, şi în ziua de vineri cu PL-ul – ca la începutul acestei săptămâni – să ne întâlnim. Important este ca sa fie fermă această decizie, că uite noi mergem să guvernăm ţara în următorii 4 ani. În caz contrar, va fi aşa cum am auzit, doar şantaj şi nu negocieri”, a adăugat Vlad Filat.

 2. Protest anti PCRM-PD: “Nu dorim cazul Rosca 2!”:

  „Un protest impotriva unei eventuale coalitii dintre Partidul Comunistilor si Partidul Democratilor, a fost anuntat pe retelele de socializare.
  Mitingul urmeaza sa aiba loc maine, 7 decembrie, in fata sediului PD din strada Tighina. Organizatorii spun ca nu-si mai doresc o coalitie similara celei dintre PCRM si PPCD, care a permis alegerea lui Vladimir Voronin in functia de sef al statului in 2005.
  “Noi putem opri aceasta nedreptate!!! Avem putin timp ca sa resim sa oprim acest nedrept pas…Cazul Rosca 2 nu-l dorim!!!”, scriu cei 5 tineri, care au creat pagina de pe Facebook.
  Pana la aceasta ora, 262 de persoane au raspuns pozitiv invitatiei la eveniment. 160 au spus ca posibil vor veni, iar 93 – au refuzat. Alte aproape 6 mii de persoane au fost invitate, dar inca nu si-au exprimat parerea.

  Preluare de pe StireaZilei.md.

 3. Voronin schimbă integrarea europeana a Republicii Moldova pe aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan

  ”Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia – Belarus -Kazahstan ar fi o dovadă a aprofundării relațiilor strategice moldo-ruse”. Aceasta este declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin, făcută în cadrul întrevederii de ieri cu șeful Administraţiei prezidenţiale de la Moscova, Serghei Narâșkin. Pe de altă parte, liderul comuniștilor a declarat anterior că formațiunea sa ar avea o nouă concepție a politicii externe – anume PCRM va scoate vizele moldovenilor pentru UE.

  Afirmațiile lui Vladimir Voronin par să vină în contradicție. Potrivit Comisarului European pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan Fule, aderarea la spațiul vamal comun este incompatibilă cu edificarea unei zone libere de comerț cu UE și cu obiectivele de integrare europeană. Mai mult, aderarea la Uniunea Vamală Rusia – Belarus-Kazahstan contravine principiilor Organizației Mondiale a Comerțului, membru a căreia este Republica Moldova.

  ”Este deja clar că UE nu doreşte şi nici nu se mai poate extinde. Moldova trebuie să-şi îndrepte cursul spre integrarea în Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan”, declara liderul comuniştilor într-un interviu acordat agenţiei ruse ITAR-TASS în luna septembrie a acestui an.

  UNIMEDIA amintește că Acordul între Rusia, Belarus și Kazahstan în vederea creării unui spațiu vamal comun a fost semnat la 6 octombrie 2007, dar abia în 2010 cele trei țări au semnat o declarație ce asigura intrarea în vigoare a Codului vamal și făcea deplin operațională Uniunea vamală.

  În primăvara acestui an, Ucraina a refuzat să adere la spațiul vamal comun pentru că acest pas contravine procesului de integrare europeană. Administrația prezidențială de la Kiev a declarat că va avea drept prioritate crearea unei zone de comerţ liber cu UE. Totuși, Ucraina rămâne a fi divizata pe marginea acestui subiect, ca urmare a faptului că președintele ucrainean, Victor Ianukovich, încearcă să promoveze o politică de ameliorare a relațiilor ruso-ucrainene, afectate în timpul guvernării lui Victor Iușcenko. Colac peste pupăză, în iulie 2010, președintele Siriei, Bashar al-Asad, s-a arătat interesat de aderarea țării sale la Uniunea Vamală Rusia – Belarus -Kazahstan.

  La rândul său, Comisarul European pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan Fule, a precizat că edificarea unei zone de comerț liber cu UE este incompatibilă cu aderarea la o strucutură postsovietică, cum ar fi Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. ”Nu am motive să cred că autoritățile ucrainene vor duce negocieri concomitent în vederea aderării la spațiul vamal comun și la zona de liber comerț cu UE. Am făcut anterior suficiente declarații referitor la incompatibilitatea acestora”, a spus Fule.

  Mai mult, aderarea la Spațiul Vamal Comun al Rusiei, Kazahstan și Belarus contravine obligațiilor țărilor membre ale Organizației Mondiale a Comerțului, din care fac parte și Ucraina, dar și R. Moldova. Motivul – pentru orice țară este posibilă aderarea numai la o singură uniune vamală.

  UNIMEDIA precizează că volumul comerțului Moldovei cu UE a depăşit 50% din volumul totalul al operaţiunilor de comerţ, iar cu Rusia – mai puțin de 20%. Astfel, aderarea la spațiul vamal comun cu Federația Rusia ar putea afecta relațiile comerciale ale Moldovei cu UE.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.