„Voronin joacă tare: Îi bate cap în cap pe Filat, Lupu şi Ghimpu”

Print Friendly, PDF & Email

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, are în acest moment, cel mai mare câmp de manevră pe arena politică internă, faţă de cele trei componente ale AIE. De această părere este analistul politic Igor Boţan.

[…]

“Vlad Filat a început jocul foarte tare, cerând demisii. Cu voturile comuniştilor a fost demis şeful SIS. PLDM a insistat pe demiterea Procurorului General. Azi, Marian Lupu vine cu doi aşi în mânecă, raportul lui Valeriu Zubco şi susţinerea propunerii PCRM, de stabilire a datei alegerii preşedintelui”, menţionează Boţan.

[…]

“Pentru PCRM, baterea cap în cap a elementelor AIE este un lucru foarte bun. Mişcarea cea mai frumoasă de azi a fost dialogul lui Vladimir Voronin cu Mihai Ghimpu. Liderul PCRM face un joc în care îi bate cap în cap pe toţi trei lideri ai AIE şi îşi face cel mai mare câmp de manevră”, explică acesta.

Şi analistul Nicolae Chirtoacă este de părere că separat, partidele din Alianţă nu se pot duela cu PCRM la capitolul câmp de manevră. Mai mult, el consideră că şi la şedinţa de azi a Parlamentului,Vladimir Voronin s-a folosit abil, ca de obicei, de unele scăpări ale AIE.

„PL se poate pomeni în opoziţie, dar nu va pierde mult. PD este împins spre opoziţie şi începe să joace pe două flancuri. Pentru PLDM, riscurile sunt mari, deoarece orice coaliţie ad-hoc îl scoate pe Vlad Filat de la putere”, precizează Chirtoacă. El subliniază că liderul PCRM face mişcări care demonstrează că are viziuni proprii şi îl poziţioneazpă drept un jucător forte.

Analistul Anatol Ţăranu susţine, însă, că de rupturile care se produc în Alianţă sunt de vină chiar partidele de coaliţie. „Filat a provocat, pe data de 13, un seism în interiorul AIE şi iată că avem deja un rezultat: stabilirea datei alegerii preşedintelui. Filat a ridicat un val care a pus în pericol poziţia lui Lupu şi PD a fost nevoit să reacţioneze”, afirmă Ţăranu.

În opinia analistului Oazu Nantoi, poziţia lui Vlad Filat a urmărit, de fapt, lovirea în PD. „Voronin nu se ocupă de binefaceri în viaţa politică, el luptă pentru putere. În cazul dat, el este cointeresat în erodarea pe interior a AIE”, punctează acesta.

Lila Strîmbanu

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.