Wikileaks: SUA a vîndut Rusiei secrete nucleare britanice

Print Friendly, PDF & Email

SUA a avut discuţii secrete cu Rusia prin care era de acord să transfere informaţii privind arsenalul nuclear de apărare britanic, pentru a-i convinge convinge pe să semneze un tratat cheie, dezvăluie The Daily Telegraph.

Informaţii despre fiecare rachetă Trident pe care SUA o furnizează Marii Britanii vor fi înmînate Rusiei ca parte a unei înţelegeri privind controlul armamentului ce va fi semnată de Barack Hussein Obama săptămîna viitoare.

Analişti ai sitemului de apărare susţin că înţelegerea riscă să submineze politica Marii Britanii de a refuza să dezvăluie dimensiunea exactă a arsenalului ei nuclear. Faptul că americanii s-au folosit de secretele nucleare ale Marii Britanii ca material de schimb în negociere aruncă o lumină nouă asupra „relaţiei speciale”…

Detaliile convorbirilor secrete se găsesc în cele 1,400 de cabluri ale ambasadei SUA publicate pînă acum de Telegraph, inclusiv cele aproape 800 trimise de la ambasada din Londra, ce au fost publicate astăzi. Documentele arată că:
• America a spionat miniştii din Ministerul de Externe colectînd zvonuri despre viaţa lor privată şi relaţiile profesionale…
• Zeci de milioane de lire sterline trimise peste ocean ca ajutor au fost cheltuite pe televizoare cu plasmă şi bunuri de lux de regimuri corupte.

O serie de documente secrete trimise la Washington de negociatori americani dezvăluie că informaţii despre capacităţile nucleare ale Marii Britanii au fost vitale pentru asigurarea sprijinului Rusiei acordat programului „New START”.
Deşi tratatul nu ar fi trebuit să influenţeze în vreun fel Marea Britanie, cablurile arată că Rusia a cerut mai multe informaţii despre rachetele Trident britanice ce sînt produse şi întreţinute în SUA.

Washington a făcut lobby în 2009 pentru a obţine permisiunea de a oferi Moscovei detalii privind performanţa rachetelor britanice. UK a refuzat, dar SUA a fost totuşi de acord să predea numerele de serie ale rachetelor Trident pe care le transfera în UK.

2 gânduri despre “Wikileaks: SUA a vîndut Rusiei secrete nucleare britanice

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.