Parastas şi parascovenie naţională

  27

  Articolul de mai jos a fost scris pentru o gazetă ieşeană. Fireşte însă că astfel de români definitivi sunt pe tot întinsul patriei, ba şi dincolo de fruntariile ei.

  §

  În afară de poeţi, Iaşul geme de români adevăraţi, verzi, rrrromâni pînă la apogeu şi empireu, pînă la orgasm. Iaşul inspiră poezie, cum spune Daniel Corbu (şi votcă, cârcoteam eu şi poetul Bogdan Baghiu), iar imediat după aceasta inspiră idei naţionale. Să nu uităm totuşi că ne aflăm în oraşul descălecării românului total – Corneliu Zelea Codreanu (unii spun că era polonez, pe nume Zelinski, dar eu nu cred). N-apuci să deschizi uşa oricărei crîşme iaşiote, că şi dai peste cîţiva patrioţi os din osul celor care au dat foc în piaţă cărţilor lui Sadoveanu sau care i-au venit de hac lui Petre Andrei (Adrian Marino spune în cartea lui postumă că P.A. s-ar fi sinucis de ruşine, fiind şantajat într-o afacere de amor. Sărmanul, de-ar fi trăit vremurile de azi, s-ar fi lăudat cu chestia asta numită adulter – astăzi un cuvînt uitat, un arhaism – prin toate tabloidele). Gîfîie cîrciumile, berăriile, terasele de atîta patriotism. De la orice masă se poate ridica un astfel de român cu ochii injectaţi orgasmatic, care să te-apuce de guler şi să-ţi vorbească ore în şir de România, de ţara, ţărişoara noastră urgisită, asuprită, de toţi uitată şi neînţeleasă. „De ce nu scrii, mă, de Basarabia, îmi spunea cu ani în urmă la CUI, cu ochii înotînd în lacrimi de duioşie patriotico-alcoolică, un profesor de estetică. E trup din trupul ţării”. El nu putea scrie, că avea ştate vechi de ciripitor la Secu. În fine, Dumnezeu să-l ierte.

  În distileria minţilor naţionale se pot deosebi două variante de românism: varianta parastas şi varianta parascovenie. Varianta parşivenie faţă de România nu intră în calcul. Românii totali nu suportă pe parşivii de zeflemişti, care nu se identifică pînă în rărunchi, pînă în viscere cu ţara, care nu se pliază precum colanţii pe formele de relief naţionale pînă îşi pierd ei înşişi forma. Iar dacă aceşti zeflemişti mai şi pun la îndoială calităţile imuabile ale neamului, sunt ameninţaţi de românii definitivi cu ţeapa naţionalismului justiţiar. Noi n-am asuprit niciodată, n-am fost bulangii, dar, după modelul nostru feudal şi criminal – Vlad Ţepeş, putem ucide cu un scop nobil. Să nu care cumva să vrem noi sînge, ehehei! Morţii mamei lor de patapievici, de alinemungii şi lucianboiani, care nu înţeleg spasmul nostru naţional.

  În varianta parastas ţara este măreaţă cît încape, o republică măreaţă vatră. I se trec sub tăcere defectele, aşa cum, cu germenii creştini ce ne-au mai rămas, lăudăm un mort chiar dacă va fi fost un ticălos. Vai, exclamă cohortele de profesoare şi coafeze, Nadia, gîgîlicea aceea de fată cu nota zece, sarmalele noastre, Hagi, mititeii, privighetorile, caltaboşii, căcălica noastră naţională. Vai, exclamă româncele verzi măritate prin Arizona dreaming şi la dracu-n praznic ce barabule erau pe la noi, ce cepe, ce ce-puţe, ce veveriţe, nu negre ca alea de prin America. Şi urmează lacrimi şi micţiuni înduioşate în chiloţei. Asta e, ne înduioşăm repede. Gintă latină, ce vreţi! Dreptu-i, ne înduioşează repede destinul nostru, „notre patrie heroique et martyre”, dar imediat după aceea putem înjura ţara, dacă nu se aprind chibriturile sau dacă pierde „naţionala” la fotbal. Ne iubim limba naţională „pă sticlă”de dăm în bîlbîială, dar o vorbim şi o scriem asemeni chivuţelor, de te-apucă plînsul. Ne batem în piept cu Eminescu, dar îl receptăm ca pe un fel de erou de telenovelă. Suntem creştini, supracreştini, chintesenţă de creştini, dar avem cel mai mare număr de ghicitoare şi vrăjitoare din Europa la mia de locuitori.

  România parascovenie e mai ceva! Noi suntem buricul sau danpuricul pămîntului, avem un destin fără seamăn pe lume. Savanţi în adidaşi ne arată la Codul smintiţilor lui Oreste ori prin reviste parcă scrise de Vanghelie că polul magnetic, spiritual, duhovnicesc al lumii e pe undeva prin Vrancea ori pe la Roşia Montană. „Pe aici pe undeva este polul magnetic, un adevărat axis mundi pe pământ românesc.La aceasta contribuie şirzăcămîntul uranifer de la Soveja (nu întâmplător aici a fost descoperită esenţa culturii româneşti – Mioriţa), care poate fi descris, în esenţă, ca un zăcămînt dispers cu grad scăzut de mineralizare combinat cu eflorescenţe de tip filon, cu concentraţie mare de minereu, aceste filoane fiind dezvoltate pe distanţe mari şi care mai au o caracteristică, în zonele de contact încrucişate avînd concentraţii imense de minereu, aşa-numitele vîltori” (am citat dintr-un individ, şi sunt destui, de pe internet).

  Avînd acest dat ancestral, noi avem un viitor măreţ şi vom lupta pînă la capăt cu toţi şi cu toate, atâta timp cât nu ne vor frânge săbiile, îi vom spârcui cu ele şi ne vom bate pentru ultima brazdă de pământ. Iar dacă ne vor lua săbiile, îi vom sfârteca cu paloşele (iertaţi cacofonia); iar dacă ne vor lua paloşele, îi vom hărtăni cu cuţitoaiele şi cu culişerele de la stâni; iar dacă ne vor lua şi pe acestea, îi vom ciocârti cu briştele; iar dacă ne vor lua briştele, îi vom înţăncuşa cu ţâuiecele; de ne vor lua şi pe acestea, le vom da poace cu mânurile; iar de ne vor ciumpăvi de acestea, le vom trage şuturi în fund cu picioarele; iar de ne vor reteza şi pe acestea, îi vom înjura ca la uşa cortului, ca valahul de pe ţeapă, vom rânji la ei şi le vom arăta limbile; iar de ne vor scoate dinţii, ne vor tăia buzele şi limbile, ne vom pârţâi cu dispreţul nostru suveran; iar dacă nu vor suporta pârţurile noastre suverane şi ne vor omorâ, vom putrezi pe câmpuri şi le vom polua mediul ambiant; iar dacă vor pune filtre ecologice să nu-l poluăm, le vom înfunda filtrele…

  Aşa ne vom bate pentru acest pământ bun şi frumos. Toţi, până la ultimul, mai bine zis până la penultimul, că şeful trebuie să rămână în viaţă.

  Print Friendly, PDF & Email

  27 COMENTARII

  1. E clar, eşti sluga şerpilienilor, mai ai mult de lucru cu tine însuţi ca să salţi la balaurieni.

  2. Cu morală sau nu, n-are importanţă. Nu orice lucru trebuie sa conţină o morală rezumabilă.
   E ca orice operă de artă, un subiect de contemplare, de meditaţie, de concluzii, fiecare după înţelegerea si fondul preexistent ale fiecăruia.
   E un tablou al Iaşului nostru drag şi misterios, loc de naştere a marii spiritualităţi române, adevărată capitală spirituală, oraş cu potenţial veşnic neîmplinit, cu veleităţi deloc deşarte, dar şi loc de mari nenorociri trecute ale căror lecţii nu vor să se lase învăţate.
   E poate un tablou reprezentativ pentru ţara, cu semnale de alarmă.
   Şi n-ar fi drept să nu menţionăm numele autorului original al articolului, Radu Părpăuţa (poate alt pseudonim de autor al aceleiaşi persoane?), care l-a publicat în ZIARUL DE IAŞI la 8 mai 2010.
   http://www.ziaruldeiasi.ro/opinii/parastas-si-parascovenie-nationala~ni6brv

  3. ‘telectualul fara Dumnezeu, neam si tara e mai bun? alinemungiile better than thou care scriu piese in care lui Hristos i se fac felatii sunt mai rasarite? Scuipatorul de tara este mai rasarit decat ipocritul care plange cu lacrimi de crocodil pentru Basarabia? N-as crede, din contra. Macar asta din urma falsifica o tema nationala, celalalt (‘telectualul eliberat) ii neaga pana si existenta.

  4. iar cel din urmă poate nimeri, chiar din greșeală, un filon al onestității. cu el ai putea găsi un plan de discuție. cu iluminații n-ai șanse

  5. Relevant aici este fragmentul bolduit. Am lăsat doar puțin context. Articolul integral la Ziua Veche

   Fara a nega nici barbaria celor care vandalizeaza natura Romaniei, nici grobianismul dreptei „national-comuniste”, trebuie spus raspicat ca argumentul domnului Patapievici e fals. Faptul ca nu ingadui cuiva sa-ti injure parintii nu inseamna ca relatia dintre tine si parintii tai e perfecta. Exista, intre noi si neamul nostru, o zona de intimitate care nu suporta abuzul verbal, chiar daca nu se traduce intotdeauna intr-o viata comunitara perfect armonioasa. Asa se intampla si cu alte lucruri cu adevarat importante. Asa se intampla, de exemplu, cu crestinismul, atacat recent de ateul Philip Pullman, editat si reeditat cu mare sarg de Humanitas, editura „daruirii intru spirit”. Ateii obisnuiesc sa le reproseze crestinilor ca sunt ipocriti pentru ca, desi apara crestinismul la nivel discursiv, nu il practica integral: nu sunt adica perfect toleranti, buni, umili etc.

   Cea mai buna aparare a unui ateu e sa atace “ipocrizia” crestinilor. Cea mai buna aparare a unui om care isi injura poporul e sa atace “ipocrizia” patriotilor. Iconoclasmul fereste de ipocrizie. Si nihilismul previne minciuna. Ateii si oamenii care isi injura tara nu vad ca „ipocrizia” se datoreste faptului ca si crestinii si patriotii nu vor sa fie consecventi cu propriile lor caderi, ci cu inaltarile sfintilor si eroilor. Conform ateilor si oamenilor care isi injura tara, daca ar fi sa fim consecventi cu propria noastra slabiciune, cu propriile noastre caderi crestine si patriotice, singurul lucru cinstit ar fi sa eliminam din spatiul public icoanele. Si pe cele religioase si pe cele nationale: si pe Dumnezeul care s-a jertfit pentru oameni, si pe oamenii care s-au jertfit pentru Dumnezeu. Si ce punem in loc?

   Gunoaie. Branduri. Ambalaje. Reclame. Gunoaie. Pentru ca domnul Patapievici, care are ceva de demonstrat, nu vede sau nu vrea sa vada ca problema nu e a doar a poporului roman. Problema e, ca sa folosesc un cuvant drag neoliberalilor precum domnia-sa, globala si globalizanta. Problema gunoaielor e problema sistemului economic dominant, bazat pe consum, pe dezradacinare, pe migratii in masa, pe poluare, pe risipa si pe lipsa de repere existentiale si valorice. Problema gunoaielor o are, de exemplu, si Anglia, tara care a inventat liberalismul economic si politic.

  6. Bună, Despino.
   Am intrat de curiozitate pe saitul pe care l-ai citat. Am încercat să urmăresc firul dezbaterii de pe topicul în cauză.
   Din păcate, în afară de tine şi poate încă cineva, comentatorii şi subcomentatorii dau dovadă de multă incoerenţă în cazul cel mai bun şi obscenitate în sensul ei deplin, ambele total incompatibile cu o discuţie civilizata.
   E de groază. Poate redactorul saitului n-a intenţionat ca să arate aşa, dar se complace, lăsându-se dus de valuri. Iar ceilalţi participanţi se nu-i resping.
   Desigur că sunt nesfârşite saiturile în care acest limbaj e acceptat, dar în general oamenii îşi mai şi aleg locul unde să-şi expună ideile. N-aş crede că ţi-e potrivit, chiar dacă ai avea ce spune, pentru simplul motiv că n-ai cui spune.
   Şi o dată cu asta nici postarea ta, cu asocierea comentariului meu, nu făcea parte din topic.
   Eu zic sa ne amintim de un proverb: „Cine se amestecă cu tărâţe, etc….”

  7. Corneliu,

   Vad ca adopti si tu limbajul de pe acel site.( „Despino”)

   Te-am trimis acolo doar ca sa intelegi unde duce neutralitatea postarilelor fara de morala de care vorbesti:

   „Cu morală sau nu, n-are importanţă. Nu orice lucru trebuie sa conţină o morală rezumabilă”

   Daca n-au morala ,insemna ca bat apa-n piua si aduc comentatori de tipul „anonimilor ” pe care cu succes vad ca-i imiti si tu.

   Sper ca acum sa fi inteles „morala” trimiterii mele acolo si consecintele neuralitatii si a baltirii in depresie ce reiese din postarea de fata.
   E mult mai „cool” sa te dai neinteles si depresiv decat sa lupti din toata puterile

  8. Si da, eu cred ca la acea postare a lui Traian Ungureanu trebuie luptat cat mai mult pentru ca Parlamentul European tocmai a decis o masura care vizeaza in mod special o anumita investitie in Romania.
   Sa nu uitam ca aceasta decizie urmeaza sa fie adoptata sau nu de Comisia Europeana si atunci devine lege.
   De asta cred eu ca este nevoie sa ne consumam energia acolo.

  9. Alta postare excelenta a lui Traian Ungureanu.

   Sunt probleme reale, actuale, care ni se intampla noua, in acest moment.

   http://www.europalibera.org/content/blog/2033998.html#relatedInfoContainer

   „Landsbergis
   O intervenție eroică și solitară a lui Vitautas Landsbergis, în Parlamentul European. Lnadsbergis, un personaj incoruptibil spiritual și stautar în convingeri, a cerut un pic de umilință europeană. În plină defilare și auto-gratulare pe tema 60 de ani de la nașterea embrionului unionist european, Landsbergis a vorbit fără ezitare de nevoia de reconsiderare critică a proiectului european, pe ruinele prezente ale statului grec și cu gîndul la ruinele viitoare ale zonei euro.

   Landsbergis a repetat critica dezmățului financiar grec dar, spre deosebire de atîția alți comenntatori, n-a încheiat aici. Landsbergis a rostit clar, în fața unei audiențe largi și selecte, cuvinte pe care multă lume le gîndește, fără să le facă publice. Tragedia greacă – a spus Landsbergis – nu e greacă sau numai greacă.

   Dezastrul e o coproducție europeană în care băncile și guvernele greman, austriac, francez și italian au jucat un rol enorm. Nesăbuința greacă a fost ani de zile finanțată de credit european instantaneu și necondiționat.
   Landsbergis a revenit la una din temele pe care le-a menționat frecvent în dezbaterile parlamentare de la Bruxelles: criza euroepană a valorilor, criza de fond care subscrie criza economică.

   Noua religie a iresponsabilității a învățat societățile occidentale să trăiască în iluzia prosperității obligatorii. Relația între cheltuieli și fonduri a fost distrusă. Prețul și valoarea obiectelor și-au pierdut sensul rațional și au intrat în rîndul automatismelor insesizabile. Nimic nu mai costă, pentru că nimic nu mai e inaccesibil. Acest derapaj spre irelevanță economică și iraționalitate la nivel de masă e prroblema de rezolvat.

   Intervenția lui Lansbergis n-a trecut chiar neobservată dar a fost clasata, ca în atîtea alte rînduri, la capitolul „iar a vorbește Landsbergis“. Cineva va avea mult de pierdut din simplă neatenție la cuvinte incommode. Cu siguranță, nu Landsbergis, Primul Președinte al Lituaniei libere, omul care n-a clipit în fața tancurilor sovietice, nu mai are ce pierde, tocmai pentru că e sigur pe valori.”

  10. Stimată doamnă Despina,
   am crezut că apelarea cu „Despino”, îmi va acorda mai multă apropiere în dialog. Am rămas uimit de reacţia d-tale, ea denotând înţelegerea exact inversă a intenţiei. Probabil că n-am ştiut că această apelare ţi-e neplăcută. Poate tocmai de cum e folosită în acel sait. Scuze pentru neînţelegere.
   Îţi dai seama, nu adoptam eu stilul de acolo, unde n-aş posta cu plăcere.
   Cât despre morală, continui să susţin că nu orice lucru poate fi rezumat în câteva cuvinte printr-o „morală” simplistă sau la modă. Lucrurile pot fi extrem de complexe, iar încercarea de a le rezuma, le sărăceşte şi le deformează cu totul sensul, „aplecându-le” spre concepţiile prefabricate ale celui ce le „conspectează”.
   Îmi atribui tendinţe pe care nu le am.
   În cazul articolului din topicul prezentat aici, apar mai multe aspecte diferite ce se pot analiza pe larg. Eu n-am zis că personal mă feresc de a trage vreo concluzie, ci am preferat să fie lasat articolul acesta sublim să se exprime singur, că o face bine.
   Nu-ţi face griji, abia eu nu sunt omul care să plutească neutru ca unii cu gândirea castrată, în faţa unui subiect cu implicatii clare. Nu sunt dintre acei „cooli” de care vorbeşti.
   Dar nici să postez într-un loc în care abundă babuinii.

  11. Salut Despina, n-ai vrea sa ne scrii un articol despre babuinii „rasati” din PE?
   Sunt convins ca acesta poate sa fie un subiect de mare interes…

  12. Asta-i chiar un subiect „tare” de tot 🙂

   O sa incerc, dar va dura ceva .Trebuie sa adun materialele pe care le-am citit in ultimii 2 ani.

  13. Radu, mai e si varianta cealalta. uite una dintre multele povesti de genu’:
   Teacher Deems American Flag ‘Offensive’

   The battle over the American flag has reached a middle school art class in California’s Santa Rita School District where a student was told not to draw Old Glory because it was “offensive,” while another student was praised for drawing a picture of President Obama.

   Patriotismul asta balos e bun de facut misto de el dar nu este rau in sine. ipocrizia unui betivan care crede in „in vino veritas” sau ale altor tristi sint comice, pot fi induiosatoare, enervante sau indiferente. aberatii de plastic. etc etc. intrebarea mea e.. ce se pune in loc?

  14. Despina, uite peste ce am mai dat mergind din link in link..

   sa duce ieuropa spre noi culmi ale socialismului. eu astept criza aia sa loveasca puternic, si babuinii din ue fac tot posibilul ca asta se se intimple (si am banuiala ca involuntar), iar cind criza va lovi atit de puternic pe cit banuiesc ca o va face, va da lumea un sut in cur babuinilor de li se inroseste curul si mai tare. oamenii astia traiesc intr-un univers paralel.

   uite-l si pe babuinul sef:

   nu stiu de ce am impresia ca oamenii astia prin limbajul lor de lemn nu cred in nimic in special dar incearca sa se convinga singuri ca sint foarte entuziasmati de ceea ce fac. imi par niste actori prosti pe o scena ce sta sa se darime.

  15. Am ras de m-am stricat zilele trecute cand l-am auzit zilele trecute pe europarlamentarul de mai jos care habar n-avea de economie, finante, etc dar vorbea, vorbea,vorbea….
   Un cabotin perfect ..
   Dupa ce a spus de 100 de ori ca Romania trebuie sa se imprumute, imprumute, imprumute ( desi numai asta facem de un an de zile) concluzia lui a fost ca trebuie sa trecem la „deflatie”, „deflatie” , „deflatie”…….

   La sfarsit o fost intrebat( luat peste picior) : adica, vreti sa spuneti la scaderea inflatiei, nu-i asa?

   http://luhan.ro/

  16. Nu stiu daca stiti dar Nigel Farage s-a prabusit si el cu un avion exact in ziua alegerilor din UK- dar a supravietuit cu ceva coaste rupte.

   Lucretia Borgia vegheaza pentru socialisti ….

  17. Infantilism europarlamentar = neocomunism naiv.
   Cand te gandesti ce salarii au personajele astea !!
   Cred ca singurul lucru care-i motiveaza sunt aceste salarii luate degeaba.
   Rusii sunt infiltrati in tot PE-fac lobby stangist ,Nici nu vreau sa analizez foarte adanc pentru ca ma enervez si ma consum foarte mult
   Este mai mult decat evident ca euro se prabuseste,iar ei se uita la cerul senin cu norisori cumulus si viseaza cai verzi pe pereti.
   Iar banii, profitul fiecaruia dintre ei sunt absolut pe primul loc.Niste prefacuti si ipocriti

   Pur si simplu nu stiu cum scapam noi din chestia asta intregi ?

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here