Radio România la ”pieptul Maicii Rusia”

Print Friendly, PDF & Email

Iată continuarea corespondenței de la Radio România. Dacă prima corespondență pe care a prezentat-o Vlad (”pace, mir, peace, paix, pax”) era trimisă în zorii zilei și avea prezumția de buimăcie, cea de-a doua  a fost transmisă la 14.30. Chiar merită citită:

Studio București: Duminică, 28 noiembrie, vor fi alegeri parlamentare anticipate. Care e atmosfera ne spune chiar acum Ruxandra Săraru.

Corespondent Chișinău: Aici trăiesc un minut de emoţie de toamnă cât o eternitate. Azi la amiază, la Chişinău, „ploua infernal şi eu te iubeam” adică plângea cerul peste mine şi peste fratele meu în gazetărie, Alexandru Dorogan, căutând în Cimitirul Ortodox Central, sper că nu zadarnic, mormântul eroului cunoscut până în 1991, acum necunoscut.

Cine nu îşi poate iubi familia nu îşi poate iubi nici patria. Mă încăpăţânez să rămână profund recunoscătoare şi nepăsătoare la greşeli, iertându-mă, aşa cum noi iertăm greşelile greşiţilor noştri. La Chişinău, în iureşul începutului de mileniu trei şi la sfârşit de vremelnică şi încrâncenată campanie politică, viaţa curge în dulcele grai românesc, cu inflexiuni slave calde ca pieptul Maicii Rusia, înmiresmată ca Podul de Flori şi sentimente de peste Prut.

10 gânduri despre “Radio România la ”pieptul Maicii Rusia”

 1. ruxi e ca franctirorii aia japo’ pe care din cand in cand i-au gasit prin insulele oceaniei in anii 50′ si care inca trageau in tot ce misca intrucat nu stiau ca s-a terminat razbelu’
  una peste alta e de pus in rama, cam cum fac astia mai nou prin toate locurile de fite … atarna acareturi comunistoide sub pretextul ca anu’ asta se poarta vintage

 2. Ruxandra Sararu este preşedintele Fundaţiei Radio România si director de Comunicare şi Marketing al SRR 🙂 Nu este, deci, vreo copila trimisa la Chisinau ci ditamai babuta kominternista, altfel spus, fiica tatalui sau, Dinu Sararu.
  Ceea ce este jenant este ca in astfel de deplasari se trimite jurnalistul care scrie de Republica Moldova, si nu ditamai presedintele. Kominternista s-a gandit probabil ca 3-4 zile la Chisinau, cu diurna babana, nu strica. Cu ocazia asta isi mai exerseaza si stilul realist-socialist, insusit in familie.

 3. Corneliu, scuze, am uitat bruma de limba sovietică rusă învățată cu de-a sila. Mi-au rămas doar lucrurile esențiale: munca = trudă, știința = năucă, puterea = silă, poporul = nărod! 🙁

  P.S. Adică cum? :

  …înmiresmată ca Podul de Flori şi sentimente de peste Prut

 4. Cat de cald poate fi ” pieptul Maicii Rusia ” , ne pot spune doar zecile de milioane de detinuti ai gulagurilor ,” inmiresmate ” iarna de mirosul de carne de om fripta la flacarile miilor de focuri ce luminau , ca niste lumanari mari , intinderile Siberiei . Erau puse la ” gratar ” , bucati din trupurile celor morti ( mai ales fesele ) , asezate in stive langa gardurile de sarma ghimpata . Cadavrele nu puteau fi ingropate in timpul iernii , datorita pamantului inghetat bocna . Datorita acestui fapt , timp de sase luni pe an detinutii nu duceau lipsa de carne . In timpul lungilor drumuri spre punctele de lucru , se faceau auzite deseori ” glasurile cu inflexiuni slave ” ale Kalasnikoavelor , cu care gardienii ii impuscau pe cei ramasi in urma . Corespondenta la Chisinau a Radio Moskva , le impartaseste ascultatorilor netarmurita ei dragoste pentru Maica Rusia , tara in care ” omul are doua doua cosciuge : leaganul si mormantul ” . Ruxandra si cei care au trimis-o la Chisinau , dovedesc , cata dreptate avea Tutea cand spunea ca ” Romanii se trag din daci si din romani dar si din tancurile sovietice ” ; si cat de multi sunt !

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.