Referendumul de demitere a primarului Chișinăului trebuie boicotat. Geopolitica, singura șansă în lupta anticorupție din R. Moldova

  1

  Mâine, 19 noiembrie 2017,  va avea loc la Chișinău un referendum pentru demiterea primarului general Dorin Chirtoacă. Referendumul a fost inițiat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, partid pro-Kremlin condus de președintele R.M, Igor Dodon, adept al apropierii de Rusia și al intrării țării în „Uniunea Vamală”. PSRM nu a dat motive concrete pentru suspendarea primarului pro-român și pro-occidentalul, înafara unor declarații vagi și generale:

  Orașul se sufocă de ignoranță, iresponsabilitate și incompetență. Orașul nu este confortabil absolut pentru toate categoriile de vârstă. Investitorii fug din acest oraș, sau nu vin din cauza corupției și cumătrismului. După fiecare iarnă, orașul arată ca după o catastrofă ecologică.”

  În ciuda criticilor prăpăstioase venite nu doar dinspre socialiști, dar și a unei părți a societății civile și a majorității celorlalte partide din R. Moldova, realizările lui Dorin Chirtoacă (membru în Partidul Liberal) „nu pot fi trecute cu vederea”, scrie timpul.md, care face un scurt bilanț al activității acestuia.

  Miza geopolitică a referendumului
  Igor Dodon, singurul lider european care a participat la parada de 9 mai, la Moscova

  Pentru PSRM, mizele geopolitice sunt extrem de clare și manifeste, dar cu excepția Partidului Liberal și a Partidul Unității Naționale (vicepreședinte, Traian Băsescu), acestea sunt cel mai adesea ignorate.

  Dacă suspendarea lui Dorin Chirtoacă reușește, urmată destul de probabil de câștigarea primăriei de către socialiști, sfera de influență a Rusiei în R. Moldova se va lărgi, cu toate consecințele care decurg de aici:

  • relațiile cu România și UE se vor răci conseiderabil;
  • pentru că socialiștii nu sunt interesați de colaborarea cu UE, fondurile europene și împrumuturile de la Banca Europeană de Dezvoltare, de care este dependent bugetul Chișinăului, se vor diminua, sau vor fi anulate;
  • îndepărtarea de UE și România va duce la creșterea exponențială și inevitabilă a corupției, prin urmare, a sărăciei tuturor cetățenilor R. Moldova;
  • componenta simbolică: Direcția culturală a Muncipiului Chișninău, condus de Dorin Chirtoacă, organiza evenimente românești – Ziua Independenței, Ziua Limbii române, evenimente de Ziua Internațională a românilor, pe 1 Decembrie, stagiuni la care teatre din Iași, Cluj, București etc. Toate acestea vor fi înlocuite de celebrarea Revoluției bolșevice, pe 7 noiembrie, celebrarea victoriei URSS, la 9 mai, și alte evenimente specifice.

  Făcând asbstracție pentru un moment de cei declarați pro-ruși, strategia adoptată de o mare parte a sociețății civile și de majoritatea partidelor pro-europene din R.M. de a ignora în mod ostentativ dimensiunea geopolitică a referendumului va avea ca efect concret tocmai agravarea corupției, care este invocată de aceştia drept „adevărata problemă” a Republicii Moldova. Ingorând geopolitica, pro-europenii neglijează factorul determinant în diminuarea sau, din contră, intensificarea corupției, pentru că influența rusească vine împreună cu interesele Rusiei, iar combaterea corupției este împotriva intereselor Rusiei.

  Singura șansă a luptei anticorupție din Republica Moldova este asumarea direcției geopolitice pro-vest. Iar în acest caz, boicotarea referendumului, dar și sprijinul pentru un primar pro-român și pro-occidental la Chișinău este esențial.

  update

  Print Friendly, PDF & Email
  Cititi si

  1 COMENTARIU

  1. Dacă va cădea Chișinăul va cădea întreaga Republică Moldovă. Chișinăul sub dodoniștii socialiști, devine un cătun sărac al Moscovei și înseamnă Moldova sub ruși. Socialiștii roșii nu sunt loiali Moldovei tricolore.
   În politică lucrezi cu oameni nu cu sfinți, Chirtoacă nu este perfect dar are un mare merit, nu se închină Moscovei. Moscova cu Putin ar vrea să fie Dumnezeul nostru, înseamnă chip cioplit, înseamnă încălcarea primei porunci ceea ce este cel mai grav în ierarhia păcatelor.
   Să arunce cu piatra în Chirtoaca numai cel fără de păcat
   Sa nu fim ipocriți! Dacă Ilan Shor și Usatâi sunt încă primari, la Orhei și Bălți, Chirtoaca este infinit mai puțin vinovat și ar trebui sa își continue munca. Chirtoaca a învățat din greșeli și a simțit gustul amar al pierderii. Dreptate numele tău e BOICOT.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here