„România a anexat Transilvania”: Ana Maria Luca, fost editor șef Agerpres, rescrie istoria Marii Uniri pe balkaninsight.com

2

Dan Călinescu atrage atenția asupra unui articol publicat de fosta editoare șefă de la Agerpres, Ana Maria Luca, pe site-ul în limba engleză Balkan Insight. În articol, unirea României cu Transilvania este descrisă drept o „anexare”. Reproducem parțial comentariul lui Dan Călinescu. 

Ana Maria Luca[1], ziarista din România, a publicat in Balkan Insight, pe data de 9 Ianuarie 2018, un articol in limba engleză[2], in care afirma următoarele:

1. “România a anexat Transilvania, după prăbușirea Austro-Ungariei”.

… Romania prepares to mark the hundredth anniversary of the „Great Union”, when Romania annexed Transylvania following the collapse of Austria-Hungary.

2. România a anulat in 1923 autonomia minorității maghiare din sud estul Transilvaniei.
3. Concluzia publicației Balkan Insight: România “trebuie” sa răspundă cererii de autonomie, pentru ca, “dacă problema nu este abordată, situația se va înrăutăți”.

Pe 10 ianuarie 2018 am trimis publicației Balkan Insight următorul e-mail (in traducere; mai jos, originalul, in engleza):

Re: Ungurii din Romania reinoiesc apelul pentru autonomie, de Ana Maria Luca – false informatii publicate de Balkan Insight

Stimate Domn/Stimata Doamna,

Balkan Insight se autodescrie drept “una dintre cele mai respectate surse de analiza a stirilor si de jurnalism de investigatie din aceasta regiune”. Aceasta afirmatie implica respect pentru faptele istoriei.

In acest articol, Dna Ana Maria Luca falsifica de doua ori adevarul istoric.

Prima Minciuna:

“Afirmatia este facuta in momentul in care Romania se prepara sa marcheze aniversarea a o suta de ani de la “Marea Unire”, cand Romania a anexat Transilvania, dupa colapsul Austro-Ungariei.”

Transilvania nu a fost anexata de catre Romania. Majoritatea populatiei Transilvaniei a decis in mod democratic sa se uneasca cu Romania, in acord cu principiul de autodeterminare. Aceasta uniune a fost recunoscuta de Acordul de Pace de la sfarsitul primului razboi mondial.

A doua minciuna:

“Romania a anulat autonomia majoritatii populatiei ungare din sud estul Transilvaniei in 1923, la 5 ani dupa ce Transilvania s-a unit cu Romania.”
 

(Autonomia) minoritatii ungare din asa numitul “Tinut Secuiesc” a fost anulata de guvernul ungar, in secolul XIX, nu de catre guvernul Romaniei, in 1923.

Editorii, daca ar fi vrut sa fie la inaltimea principiilor enuntate de publicatie, ar fi trebuit sa impiedice publicarea acestor falsificari ale faptelor istorice. Este datoria Dv. sa faceti corectiile necesare, cat se poate de rapid, oriunde acest articol a fost publicat (imprimat, facebook, etc.).

Va rog sa imi trimiteti link-urile cu aceste corectii.

Va multumesc
Al Dv.,
Dan Dumitru Calinescu
PS Daca Balkan Insight nu face public aceste erori, cu explicatiile necesare, imi rezerv dreptul sa iau orice masuri, inclusiv cele legale, pentru a prezenta adevarul istoric.
 

[…]

Pe 11 ianuarie 2018 am primit următorul răspuns de la Doamna Gordana Andric:

Draga Dle Calinescu,

Va multumesc pt ca ne-ati contactat.

Suntem la curent de disputele istorice privind problemele discutate in articol. Noi am analizat cu atentie articolul, luind in consideratie observatiile Dv. si am decis sa clarificam paragraful despre decizia Romaniei facuta in 1923 privind comunitatea ungara.

Noi credem ca abordarea si formularea pe care le-am folosit in acest articol sunt cele mai obiective, daca luam in consideratie (acest) subiect disputat.

Salutari,
Gordana Andric

[…]

Ca urmare a primului meu e-mail, Balkan Insight a adăugat nota de mai jos, însă a menținut afirmația ca România a “anexat” Transilvania.

“NOTA: Acest articol a fost modificat pentru a clarifica faptul ca in 1923 România nu și-a respectat angajamentul sa asigure autonomia pentru ungurii din Transilvania. Versiunea anterioară afirma ca România a eliminat autonomia teritoriului majoritar-unguresc din sud-estul Transilvaniei.”

[…]
Pe 11 ianuarie 2018 i-am scris din nou Doamnei Andric:

Stimata Doamna Andric,

Apreciez raspunsul Dv., insa cuvantul “anexare” este contrariul pozitiei “cea mai obiectiva”. Nu exista “subiect disputat” privind felul in care Transilvania a decis sa se uneasca cu Regatul Romaniei. Disputa exista numai in propaganda maghiara, care din pacate isi face ecoul in acest articol.

Protestez in modul cel mai puternic impotriva folosirii cuvantului “anexare” pentru descrierea modului in care Transilvania a decis sa se uneasca cu Romania.

Cuvantul “a anexa” sau “anexare” este o falsificare a faptelor istorice, scopul lui fiind sa invalideze, sa descrie drept ilegal procesul democratic prin care majoritatea populatiei Transilvaniei a decis, libera, sa se uneasca cu Romania.

Publicatia Dv., prin folosirea cuvantului “anexare”, nu numai ca falsifica istoria, dar ajuta propaganda extremista ungara si contribuie la instabilitate in regiunea noastra.

Anexarea este definita in legea internationala drept “transferarea prin forta a teritoriului unui stat catre alt stat”. Aceasta definitie nu este aplicabila unirii libere a Transilvaniei cu Romania. Anexarea este considerata ilegala. Prin descrierea unirii Transilvaniei cu Romania ca fiind o “anexare”, publicatia Dv. clasifica aceasta uniune ilegala.

Backa, Medimurje si Prekmurje, parti ale Regatului Yugoslaviei, au fost anexate de Ungaria in al doilea razboi mondial. Acesta este modul corect de folosire a cuvantului “anexare”, nu felul in care a fost folosit de publicatia Dv.

In acest an romanii sarbatoresc o suta de ani de cand au reusit sa se uneasca intr-un singur stat, 318 ani dupa prima lor unire. Este rusinos ca publicatia Dv., prin folosirea cuvantului “anexare”, sugereaza ca aceasta unire este ilegala.

Sper ca publicatia Dv. va face toate corectiile necesare, daca doreste sa respecte adevarul.

Al Dv.,

Dan Dumitru Calinescu

[…]

Motto-ul Anei Maria Luca Touma pe pagina dânsei de pe Facebook este: “To hold a pen is to be at war” – “Sa ții in mâna un pix înseamnă a fi in război”.

Maria Luca Toma a ținut in mâna acest pix pe când lucra la Agerpress, ca “Editor in Chief/International Politics Department“, sau când era angajata Ministerului Afacerilor Externe România, ca “Spokesperson to the Minister Delegate for Romanians Abroad”. In prezent este ziarista la Balkan Insight, unde este in război cu adevărul.

Orice român care a trăit mai multi ani in occident și a urmărit mass media, in special cea de limba engleză, a întâlnit articole sau reportaje asemănătoare, al căror scop era “demonstrarea” dreptului Ungariei asupra Transilvaniei.

Rar este sa citești in presa de limba engleză un articol similar semnat de un ziarist sau ziarista din România.

Cel mai trist este ca niciodată nu am citit un răspuns al vreunei ambasade romane la asemenea atacuri asupra legitimității statului roman.

 
[1] https://www.facebook.com/aml1609

[2]http://www.balkaninsight.com/en/article/hungarian-parties-renew-plight-for-autonomy-in-romania-01-08-2018

PRELUAT DIN   BARBARIA.INFO

Print Friendly, PDF & Email
Cititi si

2 COMENTARII

  1. Se vede treaba că ticăloşiile umane sunt de mai multe feluri.
    Una dintre cele mai abjecte ticăloşii e răstălmăcirea adevărului în scop de trădare.
    Această Ana Maria Toma e o ticăloasă! Măcar să-şi schimbe dracului numele cu unul unguresc dacă vrea să slujească propaganda iredentistă maghiară!

  2. Dacă această ”coadă de topor” a putut lucra în Ministerul de Externe, nu trebuie să ne mire nici lipsa de reacție a diplomației române, că aproape nimic nu mai este românesc în țara noastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here