FUNDATIA IOAN BARBUS

Scutul american antirachetă, Moldova, Rusia şi Transnistria

Victor Nichituş, jurnalist român ce locuieşte în Republica Moldova din 1991, despre scutul american antirachetă amplasat în România şi reacţia absurdă a Rusiei. Victor mi-a recomandat aritcolul pe Facebook şi sînt curios, la fel ca şi el, de părerile voastre. Blogul lui Victor Nichituş: Jurnalist de Dimineata.

Vînătorul şi vecinul său, ursul
de Victor Nichituş
Romania nu a discutat cu Rusia despre amplasarea scutului antiracheta, dar chestiunea a fost discutata la nivel ruso-american, declara vineri 12 februarie Bogdan Aurescu in cadrul unui interviu acordat pentru Hotnews.ro. Daca la nivel de discutii ruso-americane s-a discutat nu inteleg insa rostul unor informatii suplimentare pe care le cere partea rusa. Caci, „oficialii de la Moscova au cerut informatii suplimentare, anumite clarificari.” a specificat in cadrul aceluiasi interviu, oficialul roman.

In acelasi timp, reprezentatntul rus de pe linga NATO, Dimitrii Rogozin a postat un mesaj pe Twitter ca raspuns la amplasarea scutului antiracheta in Romania. „Americanii si aliatii lor vor, din nou, sa incercuiasca pestera ursului rus?”, a scris Rogozin pe Twitter, atasand un link catre un articol care prezinta decizia Romaniei de amplasare a scutului antiracheta. „De cate ori trebuie sa li se spuna cit de periculos este acest lucru. Ursul va iesi si le va trage un sut in fund acestor vanatori jalnici”, a completat el intr-un alt tweet, in limba rusa.

Comentind atitudinea lui Rogozin, diplomatul roman s-a multumit sa o numeasca ca fiind o luare de pozitie mai deosebita si mai colorata, incercind sa promoveze ideia ca nu acesta este punctul oficial de vedere al Moscovei.

Insa, daca ambasadorul Federatiei Ruse la NATO, a postat acest tweet, imi permit sa cred ca gestul a fost unul emotional, iar din el transpira atit surprinderea cit si nemultumirea diplomatului rus atit fata de „prietenii americani” cit si fata de autoritatile statului roman (amintite aici ca fiind „un jalnic vinator”) – paremi-se ca Rogozin, bun politician de altfel la el in tara, nu s-a comportat deloc ca un oficial rus la NATO care era deja pus la curent cu apropierea a scutului antiracheta american de frontierele a ceea ce numim CSI sau zona rusa de influenta, sau ma insel? Impresia mea este ca oficialul rus de pe linga NATO ori nu a fost pus la curent cu discutiile ruso-americane de reamplasare a scutului antiracheta in Romania, ori aceste discutii nu au avut loc.

Daca au fost discutii ele au avut loc doar intre gazde si prietenii lor americani, discutii care s-au desfasurat cu ocazia vizitei lui Biden in Romania, vizita care a venit mai mult ca urmare a refuzul altor state europene de a merge riscant de mult pe mina americana.

Domnul Aurescu, in acelasi interviu declara ca l-a informat pe omologul sau Andrei Popov despre „elementele principale ale deciziei pe care Romania a luat-o. De altfel, o delegatie romana care are contacte la nivel mai larg pe relatiile romano-moldovene se afla la Chisinau si a avut la dispozitie elementele de prezentare legate de aceasta decizie si implicatiile ei”, a adaugat Aurescu.

Desigur o serie de oameni politici moldoveni au solicitat partii romane detaliii lamuritoare.
Serafim Urechean, spunea de curind ca Bucurestiul trebuie sa dea „o lamurire pe larg a situatiei, pentru ca oamenii sa inteleaga corect si sa nu dea apa la moara autoritatilor de la Tiraspol”.La randul sau, Marian Lupu, insista pe ideea ca amplasarea scutului „nu ar avea efecte pozitive asupra R. Moldova, ci dimpotriva, starneste multe semne de intrebare si ingrijorare”.Vladimir Voronin, a afirmat ca Moldova „este transformata intr-o linie de front, provocand Rusia la o reactie asemanatoare fata de Transnistria”.

Presupun ca Andrei Popov, care este membru al Partidului Democrat condus de Marian Lupu, a informat atit conducerea aliantei de guvernamint din Moldova cit si conducerea partidului din care face parte despre discutia avuta cu omologul sau roman, deci il poate convinge pe seful sau direct, domnul Lupu, despre necesitatea elementelor principale ale deciziei romanesti de amplasare a scutului antiracheta. Mai curioasa insa imi pare lipsa de atitudine fata de acest delicat subiect a premierului moldovean Vladimir Filat, sau poate domnia sa, avind posibilitate sa se intilneasca cu Traian Basescu a fost informat despre aceasta decizie?

In final, domnul Aurescu, a declarat ca decizia Romaniei de amplasare a unor rachete americane pe teritoriul sau fie ele chiar si rachete defensive nu ar avea cum sa afecteze situatia din Transnistria.
Domnia sa a declarat ca autoritatile moldovene nu au condamnat decizia Romaniei de participare la proiectul american. „Nu am constatat – si ma refer aici la autoritatile indreptatite sa vorbeasca, la oficialii R. Moldova – luari de pozitie contrare, care sa condamne aceasta decizie”, a subliniat Aurescu.

Prin sublinierea sa,domnul Aurescu a dat de inteles ca declaratiile lui Urechean,un lider al Aliantei pentru Integrare Europeana aflata la guvernare in Republica Moldova, sau ale lui Marian Lupu, viitor presedinte al Republicii Moldova inaintat de Alianta pentru Integrare Europeana,nu sint indreptatite si nici nu atirna prea greu in discursul bilateral moldo-roman. Ar insemna acest lucru ca pentru oficialitatile bucurestene conteaza mai mult vocea lui Filat sau a lui Ghimpu? Avind in vedere faptul ca atit Urechean cit si Lupu au avut un sprijin politic din partea PSD-ului dar si faptul ca aceasta formatiune politica romaneasca se afla in opozitie fata de actualul guvern al Romaniei, raspunsul este unul intuit.

In loc de concluzie cred ca drept raspuns la gestul suveran al presedintelui roman Traian Basescu de a accepta amplasarea de rachete americane defensive pe teritoriul sau, autoritatile separatiste de la Tiraspol vor invita factorii decizionali de la Moscova sa ia in consideratie o posibila marire a contingentului de forte militare rusesti din regiunea transnistreana. Consider ca gestul presedintelui roman a tinut cont mai mult de interesele de securitate ale Romaniei si mai putin de interesele unor state aflate la frontiera. Intelepciunea populara romaneasca are o caracterizare pentru situatia data : interesul poarta fesul! Absolut firesc, in situatii de criza, nu-i asa?

Reacţie: Transnistria se ofera sa gazduiasca un sistem rus de rachete tactice Iskander

Transnistria e gata sa gazduiasca un sistem rusesc de rachete tactice Iskander daca Moscova i-o va cere, a declarat luni liderul regiunii separatiste, Igov Smirnov, citat de Reuters.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

18 comentarii

  1. CetateanulDinSTOmer
    15 februarie 2010

    Pai da, absolut firesc, din moment ce, acum cateva zile, nenea Ahme (dinejad) declara ca Iranul are suficient uraniu imbogatit pt a fabrica bomba…..cunoscand acest lucru, pbabil, de niste saptamani/luni bune (CIA, mossad, etc), iar Ro. fiind stat NATO, mi se pare, din partea tuturor partilor implicate, absolut firesc…..asa ca, draga ursule, sa ne cam pupi, matale….
    PS Iar „vanatorii jalnici”, nu ca as avea vreo simpatie pt, mister Rogozin, erau, dupa cum inteleg eu twitter-eala aceea, USA, mai curand decat Ro…

  2. valentin vasilescu
    15 februarie 2010

    Intoarcerea R.Moldova in sfera Moscovei a fost decisa de SUA. Scutul nefiind decit un pretext oferit rusilor ca sa reactioneze. Decizia Romaniei nu conteaza.
    Scutul anti-racheta american, amplasat pe teritoriul Romaniei, nu protejeaza absolut de loc teritoriul Romaniei, nici al SUA si nici pe cel al statelor din Europa, impotriva rachetelor iraniene. Spre deosebire de romani, polonezii au analizat atent programul spatial iranian si au procedat in consecinta.
    1. Primul zbor test iranian sub-orbital a avut loc pe 4 februarie 2008, utilizind racheta cu doua trepte Kavoshgar-1 ( derivata din racheta balistica Shahab-3), care a urcat la altitudinea de 200 km. Dupa 300 secunde, racheta a reintrat in atmosfera. La 17 august 2008 ultima treapta a rachetei iraniene Safir, fara nici o incarcatura utila, a fost pusa pe orbita la 650 km altitudine. Obiectul devenind satelit artificial si executind circa 6 rotatii ale Pamintului la fiecare 24 de ore. Pe 2 februarie 2009, Iranul a plasat pe orbita ( perigeu 245, apogeu 361 km, inclinare = 55 grade, rotatie completa la fiecare 90 de minute ), primul sau satelit de comunicatii numit Omid ( 27 kg ). Lansarea s-a efectuat cu racheta SAFIR-2 ( 22 m lungime, 1,25 diametru, masa = 26 tone ).
    http://www.mediafax.ro/externe…..eo-3855352
    Prima treapta a rachetei Kavoshgar-1 functioneaza 90 de secunde si are rolul de a-i imprima o viteza de 2 km/s, necesara strabaterii atmosferei dense, ridicind-o astfel la altitudinea de 40-50 km. Trebuie mentionat ca pe masura ce combustibilul de la bord se consuma, masa rachetei scade si prin urmare creste acceleratia sa. Cea de-a doua treapta, urca racheta pina la altitudinea de 200 km, ii inclina traiectoria paralel cu suprafata Pamintului si o accelereaza pina la viteza de 7,9 km/s (29.000 km/h ) . Aceasta este numita si prima viteza cosmica, intrucit la aceasta valoare forta centrifuga a rachetei egaleaza forta atractiei gravitationale si aceasta devine satelit al Pamintului. Satelitii cu altitudini joase sunt plasati de regula pe orbite la unghiuri apropiate de 90 de grade fata de Ecuator ( 57-86 de grade ), evitandu-se astfel intrarea in centurile de radiatii Van Allen.
    La 3 februarie 2010, o racheta iraniana Kavoshgar-3, transportind o capsulă experimentala cintatind 330 kg, cu organisme vii la bord ( soareci si testoase ) a efectuat un zbor la 500 km altitudine, pe orbita Pamintului. http://www.antena3.ro/stiri/ex…..91233.html
    Ca o similitudine, al doilea satelit artificial al Pamintului, Sputnik-2, lansat la 3 noiembrie 1957, cântarea 508,3 kg şi avea un pasager: căţeluşa Laika. După 163 de zile, timp în care satelitul a efectuat 2370 de rotaţii circumterestre, a intrat în atmosferă terestră.
    2. Asadar, Iranul dispune de rachete capabile sa zboare pe orbite joase deasupra Pamintului. Procedeul de lovire prin zbor cosmic fractionat ( Fractional Orbital Bombardment System -FOBS) a fost introdus in terminologia militara de catre sovietici ca urmare a testelor din perioada 1962-1969 ( efectuate cu sistemele R-36, inzestrate cu rachete 8К69 ) si consta in plasarea unei rachete balistice intercontinentale pe o orbita joasa a Pamintului, de unde, la comanda, dupa citeva rotatii sau dupa citiva ani, reintra in atmosfera terestra si lovea un anumit obiectiv inamic.
    http://en.wikipedia.org/wiki/F…..ent_System
    Avantajul consta in faptul ca nu existau limite in ceea ce priveste raza de actiune a rachetei, iar predictibilitatea obiectivului vizat era imposibila pina la inceperea reintrarii in atmosfera. Asadar, racheta era lansata de exemplu in directia polului Nord si orbita apoi deasupra polului Sud, apropiindu-se de teritoriul SUA de la sud catre nord, pentru a reinta in atmosfera din orice directie, inclusiv din directia opusa celei in care era orientat lantului de alarmare indepartata- NORAD. Rachetele iraniene Kavoshgar au dovedit ca sunt capabile sa se plaseze pe orbita Pamintului si sa execute un zbor cosmic fractionat. Circa 40 de sisteme R-36 M2 (RS-20V) ramin in serviciu in armata rusa pina in 2019. Cam tot atitea sisteme ar trebui sa aiba in inzestrare sau déjà pe orbita si SUA.
    3. Ingrijoratoare este reactia pe deplin previzibila a Federatiei Ruse care are déjà operationale 2 radare antibalistice pe litoralul marii Negre : tip Krona de la Zelenchukskaya ( 120 km E Soci ) si Voronezh ( in gama decimetrica ) de la Armavir ( 150 km N Soci ) . Logic vorbind, intentia de amplasare a scutului anti-racheta american in Romania conduce automat la reactivarea de catre Federatia Rusa a radarului anti-balistic de la Sevastopol ( operat acum de ucrainieni ) si a celui de la Mukachevo din Ukraina ( situat la 70 km N de Satu Mare ), dezafectat cu citiva ani in urma.
    Pe cale de consecinta, Rusia este impinsa spre pasul urmator : dislocarea unor complexe anti-racheta de tip A-135, inarmate cu interceptoroare 53T6 sau 51T6 ( SH-11/ABM-4 Gorgon sau Gazelle in cod NATO ) si prevazute cu focos nuclear de proximitate 10 kT. De la lansare si pina la impactul cu tinta balistica, timpul de zbor al rachetei A-135 nu depaseste 85 de secunde, ceea ce implica o acceleratie fantastica datorata vitezei imprimate de ordinul a 4,5-6km/s , adica Mach 10-15. Pentru ca acesti interceptori de rachete balistice sa-si indeplineasca misiunea, trebuie ca ei sa fie amplasati in silozuri nou create, intr-un avanpost cit mai apropiat de teritoriul Romaniei, locatia ideala fiind Transnistria. Securitatea acestor complexe nu poate fi realizata decit prin transferarea in zona a unei forte rusesti de reactie rapida, cu o puternica componenta aeropurtata.
    In numarul din 6 decembrie 2006, Kommersant arata ca din noua centura de aparare antibalistica a Moscovei operationala din anul 1982 ( si proiectata ca un lant de 5-8 locatii a cite 12-16 silozuri anti-racheta initial de tip A-35, fiecare ) au fost dezafectate 32 de silozuri. La restul rachetelor fiind inlocuit focosul nuclear cu unul clasic de 150kg. Rachetele anti-racheta astfel rezultate, au fost conservate si pregatite pentru a fi amplasete in alte locatii.
    Racheta A-135 a fost proiectata sa intercepteze si sa nimiceasca rachetele balistice inainte de reintrarea acestora in atmosfera. Motiv pentru care bataia maxima a rachetei, lunga de 10 m si cu un diametru de 2 m, este de 300km, iar altitudinea de interceptare este intre 80 si 180 km. In raza de actiune a unei rachetei A-135 amplasate in Transnistria, intra R. Moldova si teritoriul romanesc situat la est de aliniamentul Carpatilor Orientali, pina la gurile Dunarii. Adica orasele Galati, Braila, Bacau, Iasi, Suceava, etc.
    De mentionat faptul ca detonarea focosului de proximitate la 80 km altitudine, contamineaza radioactiv o suprafata terestra de 800 km patrati, iar la 150 km altitudine, contamineaza 1.500 km patrati.
    Valentin Vasilescu

  3. Victor Nichitus
    15 februarie 2010

    Domnule Vasilescu, va multumesc pentru un comentariu atit de documentat.

  4. Imperialistu'
    15 februarie 2010

    Din pacate,
    1. informatii de pe Wikipedia;
    2. punct de pornire eronat: rusii nu sunt niste biete victime ale agresiunii americane si nu au nevoie de motive pentru a-si baga coada in Europa de Est. Ma mir ca dupa zeci de ani de politica sovietica mai exista oameni care cred ca neosovieticii de la Kremlin doar reactioneaza la miscarile Vestului.

  5. dr pepper
    15 februarie 2010

    Ma mir ca dupa zeci de ani de politica sovietica mai exista oameni care cred ca neosovieticii de la Kremlin doar reactioneaza la miscarile Vestului.

    pe mine nu ma mai mira nimic.
    identic pdv iliescian din articolul de pe dreapta.net.
    „polonezii au procedat in consecinta”?
    ce consecinta?
    aia ca la auzul vestii le’au trantit democratilor telefonu’n nas?
    aceleasi idei si concepte preconcepute socialisto/comunisto/rusofile si anti-imperialiste.
    postul d-lui vali imi aduce aminte de un alt episod.
    in razboiul din serbia, sarbii au reusit sa doboare un avion stealth.
    nebunie mare, socialistii jubilau pierzandu’se in detalii tehnice despe un radar scos din arhiva celui de’al doilea razboi mondial, suflat de praf si pus la treaba impotriva tehnicii imperialiste moncinoase.
    doar orice comunist de buna credinta stie ca americanii au ajuns pe luna cu ajutorul hollywoodului si al desertului mojave.
    ce ” uita” socialistii sa precizeze este ca nimeni nu se inghesuie sa cumpere celebru radar rudimentar sarbesc ce vede avioanele imperialiste invizibile.
    sau ca, in marininmia lor, vajnicii aliati frantzuji a vandut traiectoria de zbor deasupra cuibului de cuci lu’ dostoyevky.
    unde fratii rusi au transmis un calduros dasvidania fratilor sarbi dupa ce’au impachetat frumos „victima” celebrului de’acum radar si cu buzunarele pline de bistari imperialisti s’au retras la vizuina incercand din rasputeri sa copieze minunea tehnica.
    cand de banii astia puteau cumpara milioane de radare minune „care vede invizibilu’”.

  6. costin
    15 februarie 2010

    Valentin VASILESCU

    Curriculum Vitae
    Date biografice
    Data si locul nasterii: 16 iunie 1961, Bucuresti
    Starea civila: casatorit, 1 copil

    Studii; titluri ştiinţifice
    Scoala Militara de Ofiteri de Aviatie „Aurel Vlaicu” ;
    Academia de Inalte Studii Militare, stiinta militara ;
    Academia Nationala de Aviatie: licenta pilot militar pe avion supersonic, licenta controlor trafic aerian intemational/calificare instructor;
    specializare in management aeroportuar si gestionare a situatiilor de criza aparute ca urmare a actelor teroriste (curs de calificare la Dublin – 1998)

    Activitate politică
    membru al PRM;
    presedinte al Filialei Judetene Alba

    Activitate parlamentară
    deputat;
    din 2000, membru al Comisiei de aparare, ordine publica si siguranta nationala

    Activitate profesională
    Profesia: ofiter MApN ;
    pilot MIG-21 ;
    comandant adjunct al Aeroportului Otopeni

    Limbi straine
    engleza, franceza, rusa

    multumim domnule vasilescu pentru eronatul punct de vedere

  7. dr pepper
    15 februarie 2010

    vasilescu ca vasilescu – da’ victor nichitus e bestial.
    zici ca e plutonieru’ capsuna
    to’arasul capitan vasile va multumim din inima partidului pentru cuvintele pline de intelepciune. ????

  8. Victor Nichitus
    15 februarie 2010

    Doctore sa ma vezi la propriu, te convingi! ????

  9. dr pepper
    15 februarie 2010

    cre’ ca! ???? ????

  10. costin
    15 februarie 2010

    Russia has delayed the delivery of air defence missiles to Iran

    Russia has delayed the delivery of air defence missiles to Iran, citing technical reasons for the hold-up.

    The missile deal has met with objections from the United States and Israel. This week Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu urged Moscow to cancel the order. The two countries are concerned that Tehran plans to use the missiles to defend nuclear installations, amidst fears that Iran is working on a nuclear weapons programme.

    Neither Israel nor the United States has ruled out the possibility of air strikes to prevent Iran from acquiring nuclear weapons.

  11. Victor Nichitus
    15 februarie 2010

    http://victornichitus.podomati…..4_53-08_00
    ca sa ma vezi mai bine…

  12. dr pepper
    15 februarie 2010

    si daca as vrea sa te vad mai bine tot nu pot ca nu iti functioneaza filmuletu’.
    btw, i’m str8, dude.

  13. costin
    15 februarie 2010

    click pe link, doc, de acolo merge

  14. dr pepper
    15 februarie 2010

    neconvingator.

  15. dr pepper
    15 februarie 2010

    ???? clocoteste washingtonu’.
    putin l’a scos pe joe de pe lista invitatilor la comemorarea a 65 de ani de la sfarsitul celui de’al doilea razboi mondial din piata rosie.

    Vladimir Putin snubs Britain and US over VE Day celebrations

    The White House is privately furious at the snub. Barack Obama told Russia’s president, Dmitry Medvedev, he was unable to attend but had confidently offered Biden as his replacement. Moscow’s diplomatic corps has been abuzz all week with news of Putin’s unexpected veto.

    zah uan era bizi.

  16. israelianca
    15 februarie 2010

    pleiin golf ?

  17. dr pepper
    15 februarie 2010

    meibi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian