Cotația la bursa din New York în scădere, după ce guvernul american ia Facebook la întrebări. Guvernul britanic îi solicită lui Zuckerberg să depună mărturie în persoană, în cadrul unei anchete separate

1
  • Cele două investigații urmează după un sfârșit de săptămână turbulent pentru Facebook, în urma unor rapoarte conform cărora firma Cambridge Analytica a obținut acces neautorizat la datele a peste 50 de milioane de utilizatori Facebook.
  • Acțiunile Facebook la bursa din New York au scăzut cu 5% marți, după ce luni au scăzut cu 8%.
  • De asemenea, oficialii britanici investighează separat presupusa manipulare a datelor.

Comisia Federală pentru Comerț a guvernului SUA investighează dacă utilizarea de către Cambridge Analytica a datelor personale de la 50 de milioane de utilizatori Facebook a încălcat un decret privind consimțământul utilizatorilor acestei platforme sociale, semnat de Facebook cu agenția guvernamentală în 2011, a informat Bloomberg luni.

Ancheta vine după un sfârșit de săptămână turbulent pentru gigantul media de socializare. Rapoarte difuzate în acest weekend arată că firma Cambridge Analytica (o firmă de cercetare socială) a obținut în mod necorespunzător acces la datele a peste 50 de milioane de utilizatori Facebook.

„Suntem conștienți de problemele care au fost ridicate, dar nu pot comenta în ce privește investigația. Noi luăm în serios orice încălcare a regulilor noastre de consimțământ, așa cum am făcut în 2012, într-un caz de confidențialitate care a implicat Google”, a declarat marți un purtător de cuvânt al Comisiei Federale pentru Comerț.

Facebook a declarat marți că se așteaptă să primească o scrisoare cu întrebări din partea Comisiei Federale, dar nu a fost informat cu privire la o anchetă oficială.

O încălcare a regulilor de consimțământ ar putea duce la o pedeapsă de 40.000 de dolari pentru fiecare infracțiune, ceea ce ar putea însemna o pedeapsă totală estimată la „multe milioane de dolari în amenzi” pentru Facebook, a declarat The Washington Post în weekend, citând un fost oficial al Comisiei Federale.

Conform NBC News, Facebook i-a informat marți și miercuri pe membrii comisiilor de securitate, comerciale și judiciare ale guvernului SUA.

Facebook susține că gestionarea incorectă a datelor a fost rezultatul abuzului din partea Cambridge Analytica și a programatorului de aplicații Aleksandr Kogan.

„Respingem orice sugestie de incalcare a decretului de consimțământ, respectăm setările de confidențialitate pe care le-au aplicat utilizatorii. Confidențialitatea si protecția datelor este esențială pentru fiecare decizie pe care o luăm”, a declarat Facebook sâmbătă, pentru Washington Post.

Decretul privind consimțământul obligă Facebook să notifice utilizatorii și să primească permisiunea explicită înainte de a transmite mai departe, sau utiliza datele personale în afara contextului aprobat de utilizator.

Rapoartele publicate sâmbătă și duminică de ziarele The Observer din Marea Britanie și The New York Times susțin că utilizatorii Facebook au dat de bună voie datele lor unei aplicații de test psihologic dezvoltată de Aleksandr Kogan, care apoi a transmis datele mai departe la Cambridge Analytica, dar fără cunștința și aprobarea utilizatorilor – acest lucru constituind o posibilă încălcare a regulilor de confidențialitate.

„Rămânem ferm hotărâți să protejăm informațiile cetățenilor. Ne bucură oportunitatea de a răspunde la întrebările Comisiei Federale”, a declarat Rob Sherman, directorul adjunct al Securității Datelor din cadrul Facebook.

Compania a avut marți o ședință cu angajații, pentru ca aceștia să adreseze întrebări în legătură cu ce s-a întâmplat cu Cambridge Analytica și despre ce va face Facebook în continuare, potrivit unei surse care a participat la întâlnire.

Acțiunile Facebook la bursa din New York au scăzut cu 5% marți, dupa ce luni au scăzut cu 8%.

Autoritățile britanice investighează, de asemenea, și au ordonat controlorilor din partea Facebook să își înceteze activitatea. Mark Zuckerberg a fost chemat în persoană, pentru a răspunde la întrebări și a prezenta dovezi.

Raportul Bloomberg poate fi citit în întregime aici.

SURSA   CNBC

Print Friendly, PDF & Email

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here