FUNDATIA IOAN BARBUS

Oameni de știință chinezi avertizează asupra unei posibile răciri globale

Un nou studiu a descoperit că iernile din nordul Chinei au devenit gradual mai calde începând cu anul 4.000 î.Hr. – indiferent de activitatea umană – dar oamenii de știință care au efectuat cercetarea avertizează că nu ar trebui să prevaleze mulțumirea de sine sau inacțiunea cu privire la schimbările climatice, mai ales în perspectiva unei răciri globale bruște care reprezintă de asemenea un pericol.

Studiul a constatat că vânturile dinspre Siberia Arctică au devenit din ce în ce mai slabe, linia arborilor de conifere s-a retras spre nord și a existat o creștere constantă a biodiversității într-o tendință de încălzire generală care continuă și în prezent. Se pare că toate acestea nu au nicio legătură cu creșterea gazelor cu efect de seră, care a început odată cu revoluția industrială.

Dr. Wu Jing este conducătorul grupului de oameni de știință care au efectuat studiul și ea lucrează la Laboratorul Principal de Mediu și Geologie Cenozoică din cadrul Institutului de Geologie și Geofizică, parte a Academiei Chineze de Științe. Ea a declarat că studiul nu a găsit nicio dovadă care să ateste influența umană asupra iernilor în curs de încălzire din nordul Chinei.

„Forțele care determină schimbările climatice observate includ activitatea solară, atmosfera și interacțiunea lor cu oceanul”, a spus Wu. „Nu am detectat nicio dovadă de influență umană. Dar asta nu înseamnă că ne putem relaxa și că nu putem face nimic.”

Wu și colegii ei sunt îngrijorați de faptul că, pe măsură ce oamenii se obișnuiesc din ce în ce mai mult cu conceptul de încălzire globală, ei vor plasa o încredere nejustificată în capacitatea noastră de a controla schimbările climatice. Natura, au avertizat Wu și colegii ei, ne poate păcăli și ne poate prinde complet nepregătiți – provocând haos, panică, foamete și chiar războaie pe măsură ce sistemul climatic global este perturbat.

Potrivit lucrării lor există deja semne alarmante. Studiul a fost acceptat pentru publicare de Atmospheres, un jurnal online de cercetare geofizică.

Wu și colegii ei au petrecut peste 24 de ani studiind sedimentele de sub Lacul Lunii, un mic lac vulcanic ascuns în pădurile adânci ale lanțului muntos Khingan din regiunea autonomă chineză a Mongoliei interioare. Ei au descoperit că procesul de încălzire graduală din ultimii 6.000 de ani nu a fost un fenomen liniar, ci a constat din perioade de câte 500 de ani urmate de un interval de fluctuații de temperatură.

Rezultatele lor au confirmat un studiu anterior realizat de o altă echipă de oameni de știință chinezi, publicat în 2014 de revista online Scientific Reports, care a detectat pentru prima oară modelul ciclic de 500 de ani al musonilor de vară din China, pe care l-a corelat cu activitatea solară.

Cercetarea din 2014, care a analizat date din ultimii 5.000 de ani, a sugerat că faza actuală caldă a ciclului climatic s-ar putea încheia în următoarele câteva decenii, fiind urmată apoi de o fază răcoroasă de 250 ani.

Wu a spus că studiul la care a lucrat împreună cu echipa ei, care analizează date noi din ultimii 10.000 de ani, nu numai că a ajutat la conturarea unei imagini mai complete a ciclului de 500 de ani, dar a dezvăluit și un mecanism necunoscut anterior în spatele acestui fenomen, care sugerează că impactul soarelui asupra climei terestre este mai mare decât s-a crezut anterior.

Potrivit lui Wu, numai variația activității solare nu a fost de obicei suficient de puternică pentru a induce schimbările rapide ale vegetației pe care echipa de cercetători le-a observat în sedimentele analizate din Lacul Lunii. Oamenii de știință au descoperit că impactul încălzirii a fost amplificat de o interacțiune aleatorie masivă între apa oceanică de suprafață și atmosfera din oceanul Pacific, cunoscută sub numele de oscilația El Nino-Sudică.

Wu a declarat, în urma rezultatelor cercetărilor, că este acum mai îngrijorată de o răcire decât de încălzire.

„O scădere bruscă a temperaturii nu va aduce beneficii nimănui. Cea mai mare problemă este că știm că va veni, dar nu știm exact când.”

SURSA   South China Morning Post

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

8 comentarii

  1. victor L
    22 august 2019

    @ Lupul Albinelor,
    ceva despre Trump nu ai gasit?
    Ca, uite, de-abia schita un gest ca SUA ar vrea sa cumpere Groenlanda, ca se si porni topirea a miliarde de tone de gheata.
    „Cu o săptămână în urmă, Groenlanda era protagonista unei știri care trecea neobservată, considerându-se, probabil, că ține de noua normalitate – într-o singură zi, de pe insulă, s-au topit 12,5 miliarde de tone de gheață”
    Ne spune un domn panicat pe Contributors.

  2. Harry Minti
    22 august 2019

    Al doilea comentariu:

    Imi fac autocritica si-mi iau angajamentul sa mi-o fac si data viitoare.
    De exemplu: De ce se face propaganda la cutremurele mici, de 2 sau 3, pe scara Richter?
    Este vorba de o scara logaritmica cu scara 10. Un cutremur cu gradul 3 pe scara Richter este de 10.000 de ori mai slab ca unul cu gradul 7 pe scara Richter. Adica este vorba de doua placi tectonice care se freaca una de alta si nu de un cutremur datorat ruperii unei placi tectonice. Este adevarat ca inregistrarea geofizica pe un seismograf este facuta cu precizie. Am putea inregistra si inchiderea usii la apartamentul vecinului.
    Si acum sa ne referim la tot globul. Cutremure de magnitudine 3-4 se produc cam de 100 000 ori pe an. Cutremure de magnitudine 4-5 se produc cam de 10-15 mii ori pe an. Cutremure de magnitudine 5-6 se produc cam de 1000-1500 ori pe an. Cutremure de magnitudine 6-7 se produc cam de 100-150 ori pe an. Cutremure de magnitudine 7-8 se produc cam de 10-20 ori pe an.
    Putem sa ne referim si la noi. Cutremurul se propaga foarte repede de la epicentru pana la corpul nostru. Asa ca in momentul cand il simtim cateva clipe, nu mai avem timp sa ne mai si ferim de el. Nu se pot face anunturi pe TV sau telefon. Atunci, DE CE NE LAUDAM CU CUTREMURE PE CARE NU LE SIMTIM?

  3. dorin
    22 august 2019

    Nu exista “ interactiuni aleatorii” intre apa oceanului si atmosfera !! Exista doar insuficiente resurse acordate elucidarii acestor interactiuni…
    Chinezoii par mai aplicati, cel putin in analiza si concluzii, dar nu au putut cuprinde toata zona sudica a Pacificului – de-aia au si publicat in reviste de mana a treia…
    Se vor apropia de adevarurile functionarii planetei doar savantii Crestini – pt ca doar ei au viziunea creationista asupra fenomenelor, sau ceea ce putem numi astazi “ cercetare cu sens” !!

  4. Florin C.
    22 august 2019

    Nu știu dacă cercetările chinezilor sunt serioase și ferite de influența politică, ca să fie cu ceva mai credibile decât cercetările climatologice occidentale, care indică pe dos.
    Cert e că aceste „concluzii” la care au ajuns savanții chinezi ar trebui să dea de gândit lumii civilizate măcar dintr-o anumită perspectivă. Deoarece mesajul pe care îl transmit e acela că Partidul Comunist Chinez nu dă doi bani pe eforturile de „salvare” a lumii de la apocalipsa încălzirii, și chinezii vor continua să ardă cărbune, petrol, gaz, orice e necesar pentru ca economia lor să rămână competitivă, indiferent de orice ciclu climatic.
    Dacă Vestul se încăpățânează să persevereze în utopia verde, planeta nu va fi cu absolut nimic mai sănătoasă, în schimb noi, vesticii, o vom duce mult mai prost. Vorba aia – și #metoo, și cu contul răvășit…

  5. mihai
    22 august 2019

    Oricum, „catastrofele ecologice” par sa se produca cu predilectie in tarile sau in perioadele dominate de conducatori politici de dreapta sau neecologisti (ex.Trump, Bolsonaro). Atunci se inmultesc in presa si pe Facebook imaginile cu biata-planeta-care-plange, animalute care plang dupa habitatul lor, etc…

  6. Anca Cernea
    22 august 2019

    În fața dezastrului ecologic ce amenință girafele, leii și iepurașii din Brazilia, fiecare activist se mobilizează cum poate!

    În acest caz, tipa și-a machiat, militant, corpul, în culori de doliu, pentru aceste specii pe care Bolsonaro le amenință cu extincția, dar care pe vremea lui Lula trăiau în pace, bună-vecinătate și eco-diversitate în savanele Braziliei.

    View this post on Instagram

    Da página do @leandroruschel

    A post shared by Olavo de Carvalho (@olavodecarvalho) on

  7. Andrei CRISTEA
    22 august 2019

    „In cazul in care nu vom avea o incalzire globala este posibila o racire la aceeasi scara, in egala masura cu o evolutie cvasiconstanta a climei, asemanatoare celei de pana acum” – concluzia apartine unui grup de climatologi din Coasta de Fildes, pe care ii puteti urmari implicati in unul din ultimele lor studii „Factorul antropomorfic si clima – tropaitul si cresterea exponential logaritmica a concentratiei pulberilor in atmosfera”. https://www.youtube.com/watch?v=dDYN2D4MvOM

    „Oamenii de stiinta” care anunta bombastic concluzii diametral opuse incep sa semene cu sarlatanii alchimisti care isi gaseau cate un fraier sa le finanteze asa-zisele tehnici de obtinere a aurului din … nimic. In prezent o prognoza meteo pentru un interval de 10 zile are o precizie de aproximativ 50% – pretentiile unora ca pot estima cum va fi clima peste 50 de ani sunt ridicole; eruptia vulcanului Krakatoa in 1883 a determinat reducerea temperaturii globale medii in urmatorii 5 ani cu aproximativ 1,2 grade – cateva eruptii asemanatoare in urmatorii 50 de ani si a cazut orice predictie / ghicire a evolutiei climei. Actualele estimari se bazeaza prea mult pe serii statistice, problema acestora fiind ca includ inregistrari riguroase asupra fenomenelor climatice doar de circa 150 de ani incoace, asa ca stimati oameni de stiinta mai strangeti date, mai rumegati la ele si mai incet cu „News alert”.

  8. crs
    22 august 2019

    Tropaitulm din ce in ce mai accentuatm al populatiilor subsahariene spre Europa este cheia care va rezolva toate problemele, inclusiv pe acelea ale Plamanului Planetei.
    Cu eschimosii cucerind Canada si facand jonctiunea pe undeva pe langa Uranium City (prov. Saskatchewan) cu armata eliberatoare chineza, si cu hoardele de pistoleros slinosi tabarand in State dinspre Mexicolumbia – cu bani de la kremlin via cartelurile „saracilor oprimati” (sincer sa fiu, nu stiu de ce mai respira el chapo), slinoasa noastra va avea poate ocazia sa zbiere internationala din toti plamanii ei rosii.
    Mai grav decat acest scenariu este ca Di Caprio tocmai ce a strans 5 mil usd pentru refacerea Amazoniei. Destul pentru a le replanta sani amazoanelor.
    Sau pentru a finanta o gherila comunista, cu ganditori si tot tacamul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian