FUNDATIA IOAN BARBUS

Protestele din Hong Kong au atins un apogeu duminică

Organizatorii afirmă că 1,7 milioane de oameni au participat la protestul pro-democrație din Hong Kong ținut duminică 18 august, pe fondul avertismentelor din ce în ce mai severe de la Beijing.

Poliția a estimat 128.000 de partcipanți, numărându-i doar pe cei de la un miting aprobat oficial.

Activiștii și poliția s-au confruntat fizic în ultimele 11 săptămâni, dar protestul din acest sfârșit de săptămână a rămas pașnic.

Protestele au fost stârnite de un proiect de lege controversat de extrădare, care a fost suspendat între timp.

Ele s-au transformat acum într-o mișcare mai largă, care cere reformă democratică și o investigație privind brutalitatea poliției.

Organizatorilor protestului, Frontul pentru drepturile civile ale omului, li s-a refuzat autorizația pentru un marș prin oraș, dar poliția a permis o demonstrație aprobată anterior în Parcul Victoria.

Unul dintre reprezentanții, numit domnul Wong, a declarat pentru Lam Cho Wai de la BBC la fața locului: „Ne luptăm de mai bine de două luni, dar guvernul nostru nu are niciun răspuns. Putem ieși în stradă din nou și din nou.”

Mulțimi largi au mărșăluit, de asemenea, în zonele din apropiere ale Amiralității, Causeway Bay și Wan Chai, sfidând astfel interdicția poliției.

Încercarea de a ghida mișcarea pro-democrație din Hong Kong într-o direcție mai pașnică pare să fi funcționat în acest weekend.

De la vârstnici la copii, protestatarii au ieșit să se alăture unui miting masiv. Familii întregi au fost văzute îmbrăcate în negru, ude până la piele când cerul s-a deschis și o ploaie torențială s-a revărsat peste oraș.

Această demonstrație a dorit să atragă din nou un larg sprijin popular, după ce în timpul recent au fost mediatizate imagini violente șocante care i-au determinat pe mulți să regândească direcția mișcării pro-democrație.

Când a fost anunțat, în interiorul parcului Victoria deja plin, că gările de metrou au fost închise deoarece prea multe persoane inundau metroul pentru a se îndrepta spre miting, s-a auzit o urare imensă din mulțime.

Ziua de azi a revigorat credința oamenilor în cauza apărării democrației și, în acest moment, se simte că o parte importantă a populației din acest oraș ar fi capabilă să protesteze până în 2047, când Hong Kong își va pierde statutul special și va deveni un oraș chinez obișnuit.

La protestul de ieri a fost prezent și Michael Yon, în calitate de jurnalist independent la fața locului.

Michael Yon s-a înrolat în tinerețe în Beretele Verzi, o unitate de elită a armatei americane, și ulterior a devenit un jurnalist independent specializat în reportaj și analiză de război. Reportajele sale din Irak și Afganistan au fost preluate de numeroase organizații de presă majore din SUA, cum ar fi Wall Street Journal, New York Times, CNN, ABC, FOX.

În prezent el se află în Hong Kong de unde transmite, în calitate de martor ocular, informații despre protestele pro-democrație. A fost prezent la demonstrațiile de ieri și a transmis următorul mesaj:

Dacă locuiți în Hong Kong, ar fi înțelept să vă pregătiți pentru o invazie. Nimeni nu știe ce urmează, inclusiv China.

Este posibil ca aeroportul să fie înțesat din nou de oameni, însă de data aceasta de oameni disperați să părăsească orașul.

Nimeni nu știe. Știu însă că, dacă Hong Kong ar avea un al doilea amendament [dreptul la port-armă înscris în constituția americană, n.trad.], 12.000 de militari chinezi [forțele guvernamentale chineze despre care s-a spus că ar fi comasate la graniță, n.trad.] ar suferi pierderi masive în cazul unei rezistențe serioase. Despre așa ceva este vorba în al doilea amendament, nu despre vânătoarea de căprioare.

Protestul de ieri a fost masiv. Încă nu am adormit. Estimarea este de 1,7 milioane de persoane. Mulțimile sunt în general dificil de estimat, dar voi confirma că a fost un protest absolut masiv, întinzându-se de-a lungul a kilometri și kilometri de ploaie. Masiv.

Hong Kong este tumoarea cerebrală a Chinei. Dacă nu faci nimic, tumoarea crește. Operează… și procedura ar putea ucide partidul comunist.

Este foarte grav, domnilor. Nu subestimați ceea ce se întâmplă aici.

Michael Yon a difuzat două înregistrări video extinse de la protestele de duminică. Imaginile și comentariile sale merită urmărite.

Hong Kong Now: the rebellion grows

Posted by Michael Yon on Sunday, 18 August 2019

Live: Rebellion Growing in Hong Kong

Posted by Michael Yon on Sunday, 18 August 2019

SURSA   BBC   Michael Yon

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

7 comentarii

  1. asd
    19 august 2019

    in timp ce ue , australia si canada au criticat cu vorba doar pe comunistii chinezi, singurul care da lovituri dureroase puterii de la beijing e trump , care impune tarife peste tarife. rusine ue si canada, nu faceti nimic

  2. Lupul Albinelor
    19 august 2019

    Doamne, tine-l pe Trump!!
    Amin!!!

  3. Dorin
    19 august 2019

    Mai mult, aflu acum că președintele Trump a mai punctat o dată față de guvernul comunist chinezoi – le-a spus că, dacă vor provoca o a doua „piață tien-an-men”, SUA vor acționa economic devastator.
    Nu mi-e clar de ce a spus bereta verde M.Yon că „Hong Kong este tumoarea cerebrală a Chinei”… Păi dacă vârful democrației în china este o tumoare, partidul comunist&mafia lor comunistă ce este ?? sau nici nu avem termeni potriviți pentru descriere ?!?

  4. Emil Borcean
    19 august 2019

    Fraza respectiva este construita din perspectiva Beijingului.

  5. Stefan
    19 august 2019

    Eu sant convins ca demonstratii non-violente si FARA PARALIZAREA AEROPORTULUI SI A ECONOMIEI, vor duce la concesii in directia democratizarii, din partea Beijingului.

    Beijingul nu poate ignora masele de cetateni care demonstreaza cu milionul saptamana de saptamana, cu perseverenta.

    Hongkongezii n-au de ce sa se grabeasca, timpul poate lucra in favoarea lor.

    Beijingul nu va interveni printr-o represiune destructiva atata timp cat gaina continua sa faca oua de aur, adica Hong Kong „este in business”.

    Ceea ce Beijingul nu va suporta este anarhie si paralizie economica, pentru ca atunci guvernul comunist nu mai are el nimic de pierdut.

    Paralizarea aeroportului pentru precipitarea crizei a actionat contra cauzei democratiei, nu pentru.

    Situatia de azi nu se aseamana cu Tienanmenul din 1989 din simplul motiv ca Hong Kong nu este nici Beijing si nici macar Shenzen.

  6. crs
    19 august 2019

    Guvernul comunist poate transa problema destupand o sticla de Sarin.
    Ca si in cazul maimutei fumatoare, mumificarea nu este garantata.

  7. Dorin
    19 august 2019

    Toată admirația pentru tinerii și familiile tinere din H.-Kong !!
    Ei arată că merită mai mult decât un pseudo-capitalism mafiot. Tocmai că sunt printre cei care, în era contemporană, suportă o trecere de la capitalism anglo-saxon la comunism satanist pekinez, și pot da o mărturie devastatoare !!

    Pe de altă parte, să vedem care poliție va fi pedepsită mai degrabă – cea română de la 10 aug. 2018, sau cea din H.-Kong din vara lui 2019 ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian