Raport despre corupția globală și din Europa

0

Transparency International, un ONG cu sediul la Berlin, a dat publicității raportul său anual (pentru anul 2017) referitor la fenomenul corupției în lume.

Clasamentul anual se bazează pe o varietate de sondaje privind corupția, incluzând o evaluare a mediului de afaceri și cât de frecvent se confruntă respondenții cu fenomenul mitei în țara lor.

Au fost evaluate 180 de țări. Clasamentul folosește un punctaj cuprins între 0 și 100, unde 0 înseamnă extrem de corupt, iar 100 înseamnă o țară foarte curată.

Două treimi din țările cuprinse în clasament au un scor sub 50, iar punctajul mediu este 43. Noua Zeelandă și Danemarca sunt cele mai puțin corupte țări, cu câte un punctaj de 89, respectiv 88. Siria, Sudanul de Sud și Somalia se află pe ultimile locuri, cu câte 14, 12 și 9 puncte. Dintre regiuni, cea mai bine clasată este Europa Occidentală, cu un punctaj mediu de 66. Cele mai corupte regiuni din lume sunt Africa sub-sahariană (o medie de 32 puncte) și Europa de Est (o medie de 34 puncte).

În Europa, maghiarii percep țara lor că ar fi devenit din ce în ce mai coruptă în ultimii ani.

Noua Zeelandă a fost percepută drept cea mai puțin coruptă țară în 2017, urmată de Danemarca. Finlanda împarte locul trei cu Norvegia și Elveția, două țări din afara UE.

Pe ultimul loc din UE – astfel, cu cel mai ridicat nivel de corupție – a fost Bulgaria, pentru al treilea an consecutiv. Bulgaria, care deține în prezent președinția rotativă a consiliului UE, a fost clasată pe locul 71 în clasamentul global.

Bulgaria are 43 de puncte, nu cu mult mai rău decât Ungaria (45), România (48), Grecia (48) și Croația (49). Transparency International avertizează că, pentru aceste țări, există o marjă de eroare de 3 puncte.

Printre țările din UE care fac progrese în ce privește eliminarea corupției se numără Republica Cehă (de la 49 de puncte în 2012 la 57 puncte în 2017) și Letonia (de la 49 puncte la 58, în aceeași perioadă). Situația s-a îmbunătățit și în Marea Britanie, de la un punctaj de 74 în 2012, la 82 în 2017.

Deși Grecia se află încă la un nivel înalt de corupție printre țările UE, situația percepută s-a îmbunătățit considerabil față de cum era în urmă cu opt ani.

Cu toate acestea, unele țări din fruntea clasamentului au înregistrat un regres.

„Unul dintre cele mai îngrijorătoare cazuri din Europa de Vest este Finlanda”, a spus ONG-ul, observând o scădere de patru puncte.

SURSA   EU Observer   Transparency International

Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here