FUNDATIA IOAN BARBUS

Traian Băsescu către președintele Franței: NATO este viu şi solid, tinere Macron, nu în “moarte cerebrală”. Securitatea se vede altfel când te învecinezi cu Rusia

Traian Băsescu a criticat miercuri, în plenul Parlamentului European, din postura de eurodeputat, afirmațiile președintelui francez Emmanuel Macron privind Alianța Nord-Atlantică și apărarea europeană.

“De curând șeful unui stat fondator al NATO şi al UE, afirma nonșalant că NATO ar fi o instituție perimată.
Securitatea colectivă a Europei este asigurată, în ultimii 70 de ani, de NATO, organizație în întregime operațională în acest moment. Ce rol ar trebui să aibă, în acest context, viitoarea armată europeană?
Este evident că Uniunea Europeană nu va crea o nouă armată, ci pur și simplu va diminua resursele militare alocate NATO ceea ce va duce și la slăbirea forței alianței dar și la scăderea credibilitaății și a capacității de descurajare a NATO.
Paradoxul este că, în condițiile în care cele mai multe state membre UE și NATO nu-și respectă obligația de a aloca 2 la sută din PIB pentru apărare, ne pregătim să ne lansăm într-o aventură a creării unei armate europene, inițiativă care este infinit mai costisitoare decât contribuția de 2 la sută pentru apărare ca aliaţi în NATO.
Cu siguranţă, într-un fel se vede securitatea şi siguranţa când ai frontierele la Atlantic şi cu totul altfel când ai frontierele la Marea Neagră sau la Marea Baltică, unde trebuie s-o spun, te învecinezi cu imprevizibilul Putin.
Am convingerea că toată lumea democratică are nevoie de NATO ca și garant al propriei noastre independențe, a propriei noastre suveranități, a propriei noastre libertăți.
Vă mulțumesc.”
PS – nu a făcut parte din Discurs – Oare tânărul Preşedintele Macron nu reuşeşte să observe că la frontiera de Est a NATO şi UE sunt prezenţi militari americani, britanici, canadieni, germani, polonezi, români, bulgari, înşiraţi de la Marea Baltică la Marea Neagră cu avioanele lor, cu navele lor şi cu maşinile terestre de luptă, descurajând orice acţiune ostilă împotriva statelor membre NATO.
Mai mult, de curând SUA au debarcat peste 20.000 de militari în Nordul Continentului, în cel mai mare exerciţiu militar de la încheierea “războiului rece”.
NATO este viu şi solid tinere Macron şi nu în “moarte cerebrală”, cum neinspirat l-ai declarat tu.

Macron a afirmat că ”asistăm la moartea cerebrală a NATO” și a spus la îndoială ”eficacitatea” Articolul 5 din Tratatul NATO, clauza care prevede apărarea colectivă a tuturor membrilor Alianței, într-un interviu pentru The Economist, publicat la 6 noiembrie. Preșdedintele francez a vorbit pe un ton sumbru și despre viitorul Uniunii Europene, declarându-se îngrijorat de “fragilitatea extraordinară a Europei”, care “va dispărea dacă ea nu se va considera ca o putere în această lume”, menționează Caleaeuropeana.ro.

Rusia a salutat declaraţiile ”sincere” și ”cuvintele de aur” despre NATO făcute de preşedintele francez, în timp ce lideri precum cancelarul german Angela Merkel, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, secretarul de Stat al SUA Mike Pompeo, președintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen sau premierul polonez Mateusz Morawiecki au criticat poziția radicală a președintelui francez și au reacționat în sprijinul NATO.

În august, în timpul unei întrevederi între Macron și Putin la reședința de vară a șefului statului francez de la fortul Brégançon a vorbit despre o apropiere între Rusia și Uniunea Europeană, precum și între Moscova și Paris, evocând conceptul unei Europe ”de la Lisabona la Vladivostok”

Întâlnirea dintre cei doi lideri se încadrează în spiritul precedentelor două întrevederi pe teritoriile francez și rus, de la Versailles din 2017 și de la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg din 2018. Inclusiv declarațiile de presă subsecvente întâlnirii s-au desfășurat într-o atmosferă la fel de cordială, notează Calea Europeană. 

Mă gândesc la tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele decenii, ce a determinat îndepărtarea dintre noi. Știu că Rusia este o țară europeană în inima sa. Și credem într-o Europă care se întinde de la Lisabona la Vladivostok”, a spus Macron, conform transcrierii de pe pagina oficială a Kremlinului, lansând un apel la reinventarea unei arhitecturi de securitate şi de încredere între acestea într-o ordine internaţională în recompunere. ”Cred că acest lucru va facilita construirea unor relații normale, de încredere și pe deplin dezvoltate în Europa. Mă bazez pe sprijinul Franței în construirea relațiilor cu Uniunea Europeană în același spirit”, a spus Vladimir Putin, potrivit Kremlinului.

Macron: Europa „din Atlantic în Urali”, corectat de Putin: „de la Lisabona la Vladivostok”

În cadrul Forumului Economic Internațional din Sankt Petersburg care avut loc între 24-26 mai 2018, Emmanuel Macron l-a citat într-o convorbire cu Vladimir Putin pe generalul Charles de Gaulle, afirmând că Europa se întinde de la „Atlantic la Urali”. De Gaulle se uita spre Rusia pentru a construi o Europă puternică, care ar putea contrabalansa puterea americană și conferi Franței un rol internațional ca mare putere. Vladimir Putin a profitat de ocazie pentru relansarea proiectului eurasiatic, subliniind că Europa se întinde de la „Lisabona la Vladivostok”, scrie MEMRI.

SURSE  Calea Europeană|MEMRI

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Un comentariu

  1. crs
    14 noiembrie 2019

    La Katyn, rusii au facut poze cu polonezii, in spiritul dragostei si al fraternitatii intru valori comune europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian