Un învăţător spune: Barack Obama participa la rugăciunile musulmane de la şcoală

0

Ca elev în Jakarta şi împotriva voinţei mamei sale, Barack Obama a participat împreună cu colegii săi de clasă la sesiunile de rugăciuni musulmane.

Fostul învăţător din clasa a treia al Preşedintelui SUA a spus că domnul Obama – care era cunoscut sub numele de „Barry” atunci când a participat la cursurile şcolii Menteng One din Jakarta – a studiat Coranul şi a mers la cursuri despre islam, în ciuda obiecţiilor de Ann Dunham, o catolică.

Amintirile învăţătorului vor spori speculaţiile despre legăturile lui Obama cu islamul în timpul vizitei mult aşteptate în Indonezia, ţara musulmană cu cea mai mare populaţie din lume, ca parte a turneului de zece zile din Asia.

Hussein, numele său mijlociu, precum şi faptul că tatăl vitreg era musulman, au contribuit la perpetuarea zvonurilor despre înclinaţiile religioase ale lui Obama. De la inaugurarea sa ca Preşedinte, numărul americanilor care cred că este un musulman a crescut la unul din cinci.

Obama s-a mutat în Indonezia cu mama şi cu tatăl vitreg indonezian Lolo Soetoro la vârsta de 6 ani şi a locuit acolo timp de patru ani. În memoriile sale, el îşi aminteşte de perioada petrecută în acea ţară ca de „premiul vieţii unui tânăr” şi există afecţiune şi mândrie în rândul indonezienilor pentru băiatul care a ajuns Preşedinte al Statelor Unite.

Effendi, învăţătorul care a predat la Menteng One timp de 29 de ani, îşi aminteşte domnul Obama ca un „băiat grăsuţ, creţ şi curios”. Şcoala avea un amestec internaţional de elevi, incluzând creştini, hinduşi, budişti şi musulmani.

Dl Obama a participat la cursuri despre Islam, în timp ce creştinii participau la cursuri de creştinism, a spus Effendi. Barry, a spus el, era singur în rândul elevilor în aceea ca a insistat să participe la ambele.

„Mamei lui nu-i plăcea că el învăţa islamul, deşi tatăl era musulman. Uneori, ea venea la şcoală; era supărată pe învăţătorul de religie şi zicea „De ce îl învăţaţi Coranul?”, a spus Effendi.

„Dar el a continuat să meargă la cursuri, deoarece era interesat de islam. De asemenea, el îi însoţea pe ceilalţi elevi la rugăciunile musulmane.”

Întrebările asupra religiei lui Obama au fost alimentate în parte de comentariile despre rădăcinile sale musulmane făcute de Hillary Clinton în timpul campaniei pentru preluarea conducerii Partidului Democrat.

Mass-media conservatoare americană a preluat speculaţiile şi le-a continuat pretinzând că domnul Obama a participat la o madrassa – şcoală islamică – când era elev. Cu toate acestea, foştii colegi ai lui Obama au respins speculaţiile ca fiind nişte prostii.

Perturbarea traficului aerian cauzat de un nor de cenuşă emis de Mount Merapi, ar putea să împiedice din nou vizita – anulată de două ori înainte de Preşedintele Statelor Unite.

Vulcanul a erupt din data de 26 octombrie, omorând cel puţin 117 de persoane.

Obama urmează să sosească în Jakarta mâine după trei zile de vizită în India.

O a treia anulare nu ar fi binevenită în Indonezia, unde scurtimea vizitei anunţate a produs o oarecare ofensă.

Venirea acasă, atât de acut anticipată de indonezieni a fost redusă la mai puţin de 24 de ore; timpul cel mai scurt pe care el îl va petrece în orice ţară de pe itinerarul asiatic.

Elevii de la Menteng One, care de mai mult de un an au repetat cântece şi dansuri pentru această vizită, vor fi foarte dezamăgiţi.

După cât se pare, directoarea nu a avut încă inima să le spună ca domnul Obama nu va vizita şcoala.

„Când le-am spus în martie că el a anulat din nou călătoria, unii dintre copii au plâns şi au întrebat de ce?” a spus HJ Hasimah. „Nu ştiu ce voi le voi spune de data aceasta.”

Articol scris de Anne Barrowclough

SURSA   The Australian

Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here