FUNDATIA IOAN BARBUS

Target Eliminated-Raul Reyes, numărul 2 al FARC

Războiul de o Sută de Ani şi Războiul de Treizeci de Ani au fost creaţii medievale europene, ce au însângerat vechiul continent cu mult înainte de a se inventa teoria comunistă. Există însă un război ce are rabojul încă deschis după patruzeci şi patru de ani de confruntări prin jungle şi munţi. Este vorba de războiul dintre armata statului sud-american Columbia şi gherilele FARC, un război întrerupt doar de un armistiţiu de formă, folosit de ambele părţi pentru a-şi reorganiza forţele.

Raul Reyes, omu’ cu laptopu’Luis Edgar Devia Silva, un columbian de 60 de ani cunoscut prin numele său de combatant ca Raul Reyes, a fost membru al Secretariatului FARC-EP (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia-Ejército del Pueblo adică Forţele Armate Revoluţionare din Columbia – Armata Poporului), nucleul de 7 persoane ce conduc revoluţia comunistă pe bani proveniţi din producerea şi comercializarea cocainei din zona controlată. Reyes era numărul doi în ierarhie şi era cunoscut ca purtătorul de cuvânt al organizaţiei conduse de Manuel Marulanda alias Tirofijo. FARC-ul are un număr de câteva mii de luptători răspândiţi în special în zona de sud-est a ţării.

Raul Reyes a fost ucis printr-o operaţiune conjugată a forţelor aeriene şi a forţelor speciale terestre ale Armatei Columbiene la data de 1 martie 2008 într-un camp militar al rebelilor aflat în Ecuador în imediata apropiere a granitei. Pe capul său Departamentul de Stat american pusese un premiu de 5 milioane de dolari deoarece a fost considerat creierul politicii FARC de dezvoltare a producţiei, de prelucrare şi distribuţie a cocainei în SUA şi în restul lumii. De asemenea, Reyes este considerat răspunzător direct de moartea a sute de persoane, atât adversari ai FARC, cât şi ca urmare a acţiunilor teroriste şi a numeroaselor răpiri executate de oamenii săi.

Guvernul columbian a anunţat că pe lângă Reyes au mai fost ucişi alţi 17 rebeli. Toate rămăşiţele pământeşti ale celor căzuţi în luptă au fost transportate în ţară de către trupele speciale. Raul Reyes este singurul membru de prim rang al FARC care cade în cursul unei acţiuni militare în atâţia ani.

Cea mai interesantă reacţie în urma morţii lui Raul Reyes a venit din partea lui Hugo Chavez, preşedintele Venezuelei şi amic nedeclarat al FARC, ce a ameninţat cu războiul dacă trupele columbiene vor interveni pe teritoriul său aşa cum au făcut pe teritoriul Ecuadorului. Pentru preşedintele Columbiei Alvaro Uribe, moartea numărului doi al FARC este o veste bună de carea avea nevoie pentru a da un nou impuls luptei grele pe care o duce contra rebelilor marxişti şi pentru a justifica marile sume de bani primite din SUA pentru combaterea producerii si distribuţiei drogurilor.

Reyes nu a fost o personalitate tot atât de fascinantă ca miticul Che Guevara, nu s-a deplasat prin lume ca Mughniyeh si nici nu a avut relaţiile acestuia, dar asta nu înseamnă că eliminarea lui nu este totuşi o victorie în lupta contra răului, a terorismului şi mai ales în lupta contra roşului comunist.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

6 comentarii

  1. Imperialistu'
    3 martie 2008

    Hasta la victoria siempre, companero Reyes! ????

  2. Francesco
    3 martie 2008

    Dupa cum se vede din ultimele reactii, uciderea lui Reyes a provocat o criza in toata zona. Ecuadorul si-a trimis trupele in zona granitei, Chavez se agita si rosteste discursuri belicoase, Organizatia Statelor Americane condamna raidul intreprins pe teritoriul altui stat.
    SUA nu a dorit sa fie total alaturi de aliatul columbian. Astfel, conform
    http://news.yahoo.com/s/ap/20080306/ap_on_re_la_am_ca/colombia_venezuela
    Statele Unite doar au „The United States was the only OAS nation offering Colombia unqualified support.”
    Un laptop al lui Reyes recuperat de fortele columbiene contine date cu privire la finantari venezuelene catre FARC.

  3. emma
    3 martie 2008

    o vaaai. latino-amerikanisches-raum! problemele lor sunt aceleasi , insa altfel impachetate. prima data a fost fidelito si ernestino… cu un mare feed-back . bolivia… pe urma trupele paramilitare- usa(cia)- in – guatemala ( sa fie vreo 30 ani) . a existat un pablo escobar, un manuel noriega… „problema panama” ..ah, toate acestea cu ajutorul rusiei si cubei ( desi, pe nichita K. nu s-a putut baza fidel, in timpul lui jfk)…iar acum actorul bine cotat este hugo … simpatizant al teheranului si donator generos de oil la americanii „saraci” care nu isi pot permite a se incalzii in propriul camin.

    regratabil este… efectul boomerang din kolumbien . 85 % din toate entführung-urile din lume au loc in kolumbien. in privinta drogen-trafic-ului , afganii i-au luat cu usurinta(implicandu-i insa in distributie).

    p.s. imi doresc demnächst ,un articol despre „maica rusie”…. urmaresc simpaticii mei de la panorama si monitor – insa – v. putin , e taie macaroana jurnalistilor nemti. urasc ca l-am simpatizat vreodata pe schröder. fara influenta asupra amincului din kreml.

  4. emma
    3 martie 2008

    este posibil sa il livreze thailandezi pe v.bout la rusi ? atata timp cat este unul dintre cei mai cautati criminali ai fbi-ului ? parca asa ceva am inteles de la francezi.

  5. emma
    3 martie 2008

    a, si ce rapid s-a desfasurat lichidarea lui reyes si capturarea lui bout !

  6. emma
    3 martie 2008

    din acesta cauza… nu voi crede niciodata ca doar prin fortele armate se poate „suprima” terorismul . fie cel din latino-america sau cel islamist. fara o colaborare a serviciilor secrete …”razbelele” acestea au doar o dimensiune distructiva.

    daca il mai punem pe lista de „merite” si pe mungnieh …as spune ca doar in ultima luna serviciile secrete au facut o treaba mai mult decat excelenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian