FUNDATIA IOAN BARBUS

Imigranții creștini ai Poloniei

În Occident, reacția electorală împotriva imigrației la scară largă a contribuit la succesul politicienilor și mișcărilor populiste: Brexit în Marea Britanie, Donald Trump în Statele Unite, Viktor Orbán în Ungaria și Matteo Salvini în Italia. Guvernul Poloniei, care din 2015 este condus de Partidul Conservator al Legii și Justiției, este adesea privit ca parte a acestei tendințe anti-imigrație transatlantice. Dar această percepție este simplistă. Guvernul polonez, împreună cu o mare parte a societății poloneze, este, de fapt, pro-imigrație. Ceea ce este adevărat este faptul că Polonia evită politicile multiculturalismului vest-european – prin încurajarea selectivă a imigrației, din țări cu valori culturale similare.

În 2016, potrivit Eurostat, Polonia a eliberat 586.000 permise de ședere pentru cetățenii țărilor din afara Uniunii Europene. Polonia a emis mai multe astfel de permise decât ​​orice alt stat membru al UE, cu excepția Marii Britanii – inclusiv mai multe decât Germania (505.000), care are o populație mai mult decât dublă față de Polonia.

Marea majoritate a acestor migranți din afara UE provin din fosta Uniune Sovietică, în special din Ucraina, o națiune afectată de război, sărăcie și corupție. (Bielorușii ocupă locul doi.) La sfârșitul anului 2017, 1,45 milioane de ucraineni lucrau legal în Polonia. Într-o țară de 38 de milioane, aceasta reprezintă aproape 4% din populație și între 4% și 6% din forța de muncă. Unul din zece locuitori ai orașului Wroclaw, al patrulea oraș din Polonia, este ucrainean. Este imposibil ca un vorbitor de polonă să viziteze Polonia fără să observe anunțurile cu litere chirilice și numărul mare de casieri, chelneri și prestatori de servicii care vorbesc cu accente „estice”. Din ce în ce mai mult, parohiile romano-catolice își pun bisericile la dispoziția preoților ucraineni, astfel încât să poată sărbători liturghia greco-catolică.

Creșterea rapidă a numărului de ucraineni în Polonia nu a declanșat un val de nativism. Un sondaj din 2017 arată că 88% dintre polonezi nu se tem că imigranții ucraineni vor lua slujbele polonezilor. De cealaltă parte a frontierei, un sondaj recent arată că 50% dintre ucraineni au o atitudine „caldă” față de Polonia, făcându-o țara străină pe care ucrainenii o plac cel mai mult. Ca vorbitori de limbă slavică, ucrainenii învață rapid poloneza. Numărul crescut de căsătorii mixte polonez-ucrainene este o dovadă că ucrainenii se asimilează bine în Polonia.

Spre deosebire de imaginea naționalistă și anti-imigrație care i se atribuie de majoritatea presei occidentale, guvernul polonez îi încurajează pe acești nou-veniți din est să rămână. În prezent, Ministerul Familiei, Muncii și Politicii Sociale lucrează la un proiect de lege care ar permite lucrătorilor calificați din șase țări – Armenia, Bielorusia, Georgia, Moldova, Rusia și Ucraina – să devină rezidenți permanenți după ce au lucrat legal în Polonia timp de doi ani și jumătate, și le-ar acorda familiilor permisiunea de a se stabili în Polonia. Textul proiectului de lege include următoarea clauză: „Scopul acestor schimbări este de a facilita pentru cetățenii a șase țări, similare din punct de vedere cultural, și care au calificări legate de profesii necesare pentru economia poloneză, să se stabilească în Polonia”.

Guvernul polonez încurajează și imigrația non-albă, non-europeană. Ministerul Familiei, Muncii și Politicii Sociale negociază cu guvernul filipinez un acord bilateral care ar aduce în Polonia mii de imigranți, care vor lucra mai ales ca îngrijitori ai persoanelor în vârstă. Ca și migranții din fosta Uniune Sovietică, filipinezii dețin multe din aceleași valori culturale împărtășite și de polonezi. Optzeci la sută dintre filipinezi sunt catolici și, la fel ca polonezii, filipinezii au o lungă istorie de luptă împotriva subjugării puterilor străine. Migranții filipinezi s-au asimilat rapid în țări atât de diverse precum Statele Unite, Italia, Israel și Emiratele Arabe Unite. În spațiul american, aceștia sunt deseori menționați ca o „minoritate invizibilă”.

Bineînțeles că adoptarea imigranților din fostul bloc sovietic și din Filipine este motivată de interese economice: rata natalității a scăzut semnificativ după 1989 (deși guvernul polonez a introdus beneficii pro-familie). Polonia este una dintre cele mai dinamice economii din Europa, iar o forță de muncă în declin nu poate susține o creștere de durată. Cu toate acestea, nevoia de imigranți din rațiuni economice nu generează în mod automat o deschidere față de imigrație. Economii asiatice bogate, cum ar fi Japonia și Coreea de Sud, sunt infertile și se confruntă cu populații în declin rapid, totuși se opun imigrației, favorizând omogenitatea culturală.

Guvernul polonez este precaut față de de imigrația din țările cu majoritate musulmană. La fel și o mare parte din societatea poloneză. Un sondaj din iulie 2018 arată că 52% dintre polonezi favorizează preluarea refugiaților din Ucraina, în timp ce doar 22% sprijină relocarea refugiaților din Orientul Mijlociu în Polonia.

Polonezii nu sunt singuri în Europa Centrală și de Est în ceea ce privește aceste atitudini. Premierul slovac Robert Fico a spus, de exemplu, că „integrarea refugiaților musulmani este imposibilă”, menționând, printre altele, „abordarea divergentă a femeilor” în lumea islamică, față de Europa. Popoarele din statele estice ale UE au observat eșecul multiculturalismului occidental, care a îmbrățișat imigranții musulmani fără a le cere să respecte valorile țărilor adoptive. Est-europenii știu despre atacurile teroriste care au devastat Germania, Franța și Belgia în ultimii ani, sunt conștienți de violurile în masă de la Köln, cu ocazia anului nou din 2015, și nu doresc ca acestea să se întâmple și în țările lor.

Din perspectivă istorică, o Polonie omogenă este un fenomen recent. Timp de secole regatul Poloniei și Lituaniei, care la un moment dat s-a întins de la Marea Baltică la Marea Neagră, a găzduit numeroase grupuri etnice și religioase. Domnitorii, cum ar fi regele Cazimir al III-lea, au facilitat așezarea evreilor, a comercianților armeni și a altora. Astăzi, Polonia devine din nou patria mai multor națiuni. Dar Polonia preferă migranții din societățile majoritar creștine, din societăți cu valori culturale similare – negând noțiunea postmodernă că Occidentul poate asimila toate culturile la fel de bine.

PRELUAT DIN   First Things

Emil Borcean

Emil Borcean

17 comentarii

  1. Lola
    25 iulie 2018

    Mă întrebai, ce-ar fi să luăm și noi niscai sirieni?Creștini sirieni.Ei sunt cu adevărat refugiați și mult mai adevărați creștini decât Vaticanul de azi.

  2. victor L
    25 iulie 2018

    De la analistii mioritici aflu ca Trump va aduce Apocalipsa, ori ca Trump este asemanator cu Dragnea.
    Acum aflu ca Trump este un politician populist; ati putea si exemplifica? caci de acuze e plina lumea. Mai ales in mass media romaneasca, mai antiamericana decit Scinteia ????

  3. Cri
    25 iulie 2018

    Atitudine polonezilor denota realism si inteligenta; spre deosebire de „”corectitudinea politica „” ce bantuie mintile liderilor occidentali, ei au inteles ca imigratia musulmana in tarile crestine duce la destabilizarea sociala si terorism, datorita incapacitatii musulmanilor de a se adapta la valorile civilizatiei crestine.

  4. dan
    25 iulie 2018

    discutie fara sens, datoria fiecarie tari este sa creeze un climat de bunastare pentru proprii cetateni. Nicio o tara nu e responsabila pentru parlitii sau geniile altora.

  5. Lola
    25 iulie 2018

    Bingo@ dan! Numa că ai noștri se simt datori doar pentru ei înșiși, eventual neamuri, amantă, șofer.

  6. dan
    25 iulie 2018

    @ Lola, stiu- Romania ramane controlata de o mafie PSD-BOR, dar dupa atata vreme nu mai dau vina pe ei, e o mentalitate de mafie la nivelul populatiei care nu stie, nu poate si nu vrea, cele trei verbe romanesti, pt ca nu-i intereseaza nimic… Trist e ca re-re-re-re-formulez aceeasi opinie pe care am format-o in 2001 cand am plecat din tara. De undeva astia primesc astia bani de-a moaca, caci altfel lucrurile stateau altfel..

  7. Emil Borcean
    25 iulie 2018

    Victor L (comentariul nr. 2): este vorba despre o traducere, iar autorul foloseste acest termen. L-am preluat ca atare. Daca ma intrebati pe mine ce cred despre „populism” va pot spune ca mi se pare un termen vag. Insasi democratia este un fel de populism. Bineinteles ca sensul dat de presa si politicieni in general este unul peiorativ, dar asta nu denota decat aroganta si paternalism.

  8. dan
    25 iulie 2018

    Dle Borcean, daca ati tradus articolul ar fi trebuit sa mentionati ca este vorba de o traducere, sursa traducerii, cine l-a tradus si cine a autorizat traducerea, ca asa se face pe „dreapta”..

  9. dan
    25 iulie 2018

    P.S. in loc sa mentionati doar ca a fost preluat din „First Things” in coltul articolului Presa romaneasca e plina de „preluari”. Ne intrebam daca functioneaza creierul original romanesc. Cum raspundea la un comentariu acum ceva vreme Anca Cernea „noua ne pasa de Romania, nu de America”. Pai sa va pese de Romania pe idei romanesti, nu preluari…

  10. Emil Borcean
    25 iulie 2018

    Dan. Este evident, dar va explic mai detaliat.

    ar fi trebuit sa mentionati ca este vorba de o traducere

    Sus, inainte de titlu este tiparita eticheta „Traducere”.

    sursa traducerii

    Jos, pe fond galben este eticheta „Preluat din”, urmata de sursa traducerii.

    cine l-a tradus

    Sub titlul articolului se gaseste numele traducatorului.

    cine a autorizat traducerea

    ANAF. Gluma- gluma, dar nu inteleg ce doriti.

    Pai sa va pese de Romania pe idei romanesti, nu preluari

    Publicarea de traduceri nu inseamna ca „nu ne pasa de Romania”. Si, in alta ordine de idei, daca nu agreati traducerile noastre, nu le cititi.

  11. dan
    25 iulie 2018

    La ce vad pe situl dvs, de unde il accesez apare doar „preluat din „First Thing”. Atat. Nu am cum sa masor cat va pasa sau nu de, ideea era ca e nevoie in Romania nu de urmat modelul polonez, care in fond imita modelul american, sau alt model, ci de a incerca sa elaborati o serie de intrebari in raport cu realtatea romanesasca, intrebari care pot oferi in timp solutii pentru probleme din Romania Un exemplu, sa spunem ca doriti modelul capitalist in Romania, o tara semi-socialista ca orice tara din UE.. O intrebare ar fi, sunt romanii dispusi sa inteleaga implicatiile morale si economice intre modelul socialist unde educatia e „gratis” adica platita de altii, si modelul capitalist unde „platesti cat iti permiti? Sau, o alta intrebare, de ce platesc romanii din banii lor Universitatile din Romania care produc someri de apropate 30 de ani?

  12. Emil Borcean
    25 iulie 2018

    Dan:

    La ce vad pe situl dvs, de unde il accesez apare doar „preluat din „First Thing”. Atat.

    Vedeti bine si inseamna ca ati priceput ca este vorba despre o traducere (cu detaliile aferente). Subiect inchis.

    Restul e cu totul alta discutie. Sunteti binevenit sa o purtati cu orice alt comentator de aici.

  13. dan
    25 iulie 2018

    prin remarca anterioara incercam sa va pun in vedere o problema cu site-ul si cu regula academica a citatelor..Apropos, site-ul dvs nu-mi permite nici sa vizualize comentarii inainte de a fi postate, nici sa le corectez, Se poate face ceva (vezi Disqus)? Anyway, suntem aparent de aceeasi parte a baricadei, desi eu prefer modelul american, adica Constitutia SUA care poate fi implementata afara dar si in SUA cu conditia ca lumea sa fie dispusa sa-si asume responsabilitatile personale. Aia inseamna sa educi si sa faci sa inteleaga omul de ce a luat nota patru.. (explic de ce spusesem ce spusesem anterior) In Romania nu e cazul, Romania a trecut de la falimentul economiei comuniste, la falimentul economiei socialst-europene. Integrarea romanilor in UE, inseamna in esenta 2 lucruri, exportul de munca de lucru si intelectuali pe care clica comunista nu i-a dorit ca nu cumva sa le schimbe traseul, si „exportul” de materii prime prin retailers din Franta, Germania si Suedia in gheara carora se exulta in orgasm tanarul romanul care a luat un job. Cam asta e..

  14. dan
    25 iulie 2018

    @ victor L : Trump nu e nici „populist”, o inventie conceptuala la fel de tembela precum e prostia socialist-europeana/canadiana si nici Apocalipsa, un alt termen pe care socialistii nu-l inteleg. Trump e un capitalist anti-globalist, sau un conservator-libertarian conform caruia „fac afaceri cu tine cata vreme suntem cel putin la egalitate in avantaje” Trump a taiat macaroana imputitilor de socialisti europeni care folosesc bani din NATO sau taxe pe exporturi americane spre Europa care intretine s neispravitii din Africa si Orientul Mijlociu pe care i-a adus Franta, Anglia si Germani din 1980 incoace pe sccurt, bani si investii americani nu mai vedeti cata vreme nu renuntati la socialism si imigratie. Si este in interestul vostru sa renuntati la ele..Sa rasturnam lucrurile, e apocalipsa pentru socialisti, si ma bucur..

  15. dan
    25 iulie 2018

    si inca un lucru Dle Borcean, eu citesc articolele aceastea stiind bine care sunt problemele despre care discutati din proprie experienta cata vreme la fel ca dvs traiesc si am fost educat in „Occident” de peste 20 ani, nu sunt nici la cules de capsuni, nici l-a facut de taxi, si nici la menaj – cu tot respectul genuin fata de cei care muncesc cata vreme muncesc legal. O intrebare insa trebuie pusa- la ce bun sa prezentam, comentam articole despre X, Y cata vreme evitam sa intrebam oamenii ce dracu gandesc cu adevarat?

    Ca sa legam lucrurile de articolul ce l-ati preluat, Prespun ca l-ati preluat cu un scop, nu? Deci scopul era sa ne prezentati ca pana is polonezi apeleaza la imigranti non-Europeni ca vezi doamne au o crestere economic asa de babana ca nu tin pasul cu ea? Pai atunci de ce nu invita Polonia acasa milioanele de polonezi din Chicago (a doua capitala a Poloniei) si NY? De ce nu invita Europa, mai ales Romania, europeni/romanii din afara? Sunt mii de europeni care vor sa vina acasa dar in mod curios li se pun toate piedicile posibile… Deci care era scopul articolului ce l-ati preluat?

  16. dan
    25 iulie 2018

    PS. Raspunsul e simplu” ura si invidia, asta-i tine cel putin pe romani sa-i lase acasa pe alti romani sa revina in casa lor..Pt „Occident” raspunsul e acelasi… Europa lenesa si mediocra prefera hahalere din Africa in loc de proprii lor oameni, Mai bine teororisti si analfabeti decat oameni de nadejde…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian