FUNDATIA IOAN BARBUS

„Care este diferența dintre un maldăr de pietre și o catedrală?”

Predica Arhiepiscopului Parisului, Michel Aupetit, de miercuri, 17 aprilie 2019, rostită în biserica Saint Sulpice

Catedrala noastră dragă este în genunchi. Știm bine că ea este cu totul altceva decât un amalgam de pietre. Toate reacțiile din lumea întreagă o demonstrează. Care este diferența dintre o grămadă de pietre și o catedrală? Este aceeași diferență ca dintre un grup de celule și o persoană umană. Un maldăr de pietre și un grup de celule nu sunt decât niște grămezi informe. Într-o catedrală sau într-o persoană umană există un principiu de organizare, un principiu al unității, o inteligență creativă. Celălalt lucru care unește catedrala și persoana umană este mirungerea pe care o pot primi pentru a manifesta o transcendență, o prezență divină care le conferă un caracter sacru.

Catedrala Notre-Dame de Paris a fost mirunsă. La construcția sa, altarul a fost sfințit, uns cu Sfânta Crismă. Altarul este semnul prezenței misterioase a lui Dumnezeu, la fel ca altarul pe care Iacov l-a făcut după ce a visat îngerii care urcau și se coborau din ceruri. El a numit acest loc Betel, ceea ce înseamnă „casa lui Dumnezeu”. Altarul, într-adevăr, este prezența lui Dumnezeu. (…)

Crucile și aceste ziduri au fost unse, și ele, cu acest ulei sfințit, cu acest ulei pe care îl vom consacra acum. Această catedrală este locuită de un popor. Dar nu este numai locuită de cei care se roagă sau o vizitează. Ea este vas al unei prezențe. Ea este casa lui Dumnezeu și de aceea este casa tuturor.

Dar, mai presus de toate, știm că Biserica noastră este formată din pietrele vii care au primit mirungerea. Acest popor al credincioșilor care, de asemenea, știu că sunt vase ale unei prezențe. Sfântul Pavel reamintește asta când le spune creștinilor: „Voi sunteți Templul lui Dumnezeu”. (…)

Vom reconstrui catedrala. Emoția la scară planetară, extraordinarul elan al generozității stârnit de focul care în parte a distrus-o, ne va permite să o restaurăm. Dar trebuie să restaurăm și Biserica. Fie ca toți cei botezați, care au primit ungerea lui Hristos – preot, profet și rege, să redescopere fervoarea începutului lor în ale credinței, să retrăiască harul extraordinar pe care l-au primit odată când au devenit copii ai lui Dumnezeu. (…)

Împreună, frați și surori, cu darul Spiritului Sfânt care ne vine de la Tatăl prin Fiul, vom reconstrui Biserica noastră. Să ne încredințăm și Doamnei noastre care este întotdeauna în picioare, chiar și la poalele Crucii, Sfânta Fecioara Maria, cea preafrumoasă: Da, Notre-Dame de Paris, roagă-ne pentru noi!

Michel Aupetit,
arhiepiscop al Parisului

GMT

GMT

Un comentariu

  1. dorin
    18 aprilie 2019

    Cu o ora inainte de declansarea focului ultimul muncitor parasea santierul !
    Marturia e clara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian