FUNDATIA IOAN BARBUS

USS Mount Whitney la Poti, în Georgia

lcc20_whitney.jpg

S-a tras deja în flota NATO din Marea Neagră. Cu vorbe grele, cu ameninţări venite de la Moscova şi de la eşaloanele superioare ale Flotei Ruse. Vladimir Putin, aşa-numitul premier al Maicii Rusii, vede un nor ce-i adumbreste mulţumirea pe care o avea în legătură cu zdrobirea Republicii Georgia. Navele militare ale Poloniei (fregata General Pulaski), Spaniei (fregata Admiral Juan de Borbon), fregata germană FGS Lubeck, patru nave turceşti şi cu deosebire USS Mount Whitney, nava amiral al Flotei a 6-a americane s-au deplasat în Marea Neagră sub comandă NATO pentru a aduce sprijin umanitar georgienilor, în special celor peste 30000 de oameni alungaţi de război sau scoşi de soldaţii ruşi din casele lor (cum spune pagina de internet a Radio Europa Liberă).

În timpul unei vizite în Uzbekistan, fostul preşedinte şi actual premier al Rusiei, Vladimir Putin a spus că trupele ruseşti vor avea o reacţie determinată de intrarea navelor NATO în “lacul rusesc”. Astfel:

„the reaction will be calm, without any hysteria. … But of course, there will be an answer.”

Deci,

“reacţia va fi calmă, fără isterie… Dar cu siguranţă va fi o reacţie.”

Zilele trecute, pe data de 29 august, agenţia Novostni a reprodus declaraţiile amiralului rus Eduard Balin, fost comandant al Flotei Mării Negre:

„Nu vom lovi primii şi ei nu par oameni cu tendinţe sinucigaşe.” Mai departe: „În pofida aparentei puteri, grupul naval al NATO din Marea Neagră nu are capacitatea de a lupta.”

Apoi, amiralul Balin s-a înfoiat puţin:

„Dacă este necesar, o singură salvă de rachetă de pe crucişătorul Moskva şi de pe alte două sau trei vase de război ar fi suficiente pentru anihilarea întregului grup”.

Cele 10 nave ale flotei NATO au un scop oficial bine definit: acela de a aduce ajutoare umanitare de primă necesitate populaţiei strămutate. Astfel au fost aduse pături, kit-uri igienice, hrană pentru copii etc. Neoficial această deplasare a flotei NATO este un răspuns militar evident – deşi necombatant – la agresiunea rusă.

Serghei Lavrov, marele arhitect al diplomaţiei ruse, a efectuat o vizită pe 2 şi 3 septembrie în Turcia. El a încercat să influenţeze determinarea oficialităţilor turceşti în a urma politica NATO. Ali Babacan, ministrul de externe al Turciei s-a plâns de blocarea autocamioanelor transportatorilor turci la graniţe Rusiei. Lavrov a răspuns că nu ar fi vorba despre o măsură punitivă, ci de controale amănunţite deoarece unii transportatori încalcă legile ruseşti. Apoi a adăugat:

“Turkey never used its NATO membership at the expense of violating international principles. While being loyal to its NATO commitments it does not forget its commitments to the UN or OSCE”.

Traducere:

“Niciodata Turcia nu şi-a folosit calitatea de membru NATO ca să încalce principiile dreptului internaţional. Fiind loială apartenenţei la NATO (Turcia, n.n.) nu trebuie să-şi uite îndatoririle către Naţiunile Unite şi OSCE.”

Ruşii sunt foarte moralişti în ceea ce-i priveşte pe alţii. Acum şi-au adus aminte de o înţelegere din 1936 care obligă statele (nu şi Rusia?) să nu deplaseze vase de război în Marea Neagră. Mare Russorum.

Vineri 5 septembrie, când USS Mount Whitney a sosit la Poti, Andrei Nesterenko, un oficial al Ministerului de Externe al Rusiei a declarat:

„It is unlikely that warships of this class can deliver humanitarian aid in great quantities.
… How can large amounts of humanitarian aid be delivered by such a ship?”

Traducere:

”Este imposibil că nave de acest tip să livreze ajutoare umanitare în cantităţi mari…Cum pot fi livrate asemenea cantităţi de ajutoare cu o asemenea navă?”

Uite că se poate. 17 tone de ajutoare vor fi descărcate în oraşul pe jumătate ocupat de ruşi. Destinaţia Poţi a fost aleasă în ciuda ocupaţiei ruse, ca un avertisment că NATO ajută şi susţine Georgia. USS Mount Whitney se putea duce la Batumi,în sud, port neocupat dar a fost ales Poţi din considerente umanitare şi strategice.

Serghei Lavrov a încercat să finlandizeze Turcia dar nu a reuşit cu toate că a utilizat toate căile oficiale şi neoficiale. Vladimir Putin a asistat la televizor la trecerea prin Bosfor a navei USS Mount Whitney pe data de 3 septembrie şi acum primeşte imagini cu nava americană în largul portului Poti.

Ce vede tovarăşul Putin:

lcc20_mount-whitney_insig

Update 7 septembrie 2008

Preşedintele Rusiei Dimitri Medvedev a acuzat Statele Unite de intenţia de a reînarma Georgia prin intermediul navei USS Mount Whitney. Astfel, la data de 6 septembrie Medvedev a declarat la o întrunire cu oficiali de la Kremlin:

„The rearming of the Georgian regime is continuing, including under the guise of humanitarian assistance. They’ve sent a whole fleet to provide humanitarian assistance.”

Traducere:

“Reînarmarea regimului Georgian este continuă, inclusiv prin deghizarea asistenţei umanitare. Ei (USA, n.t.) au trimis o întreagă flotă ca să asigure asistenţa umanitară.”

Apoi a urmat pe un ton ironic:

„I wonder how they would like it if we sent humanitarian assistance using our navy to countries of the Caribbean that have suffered from the recent hurricanes”.

Traducere:

“Mă întreb dacă le-ar fi plăcut dacă noi am fi trimis ajutoare umanitare prin intermediul flotei noastre militare în ţările din Caraibe care au suferit în urmă recentelor furtuni tropicale.”

Pot să va răspund eu, domnule Preşedinte al Rusiei. În ceea ce priveşte ajutoarele umanitare trimise Georgiei prin intermediul USS Mount Whiney, aveţi toate mijoacele să controlaţi ce se descarcă în portul Poti, aflat sub ocupaţia trupelor ruseşti, scuze, a peacekeepers. Mare parte din oraş, precum şi ieşirile sale sunt sub controlul dumneavoastră.

Iar în legătură cu posibilitatea ca Rusia să trimită ajutoare umanitare vreunei ţări nu ne facem nicio grijă. Nu s-a pus vreodată problema ca Rusia să ajute pe cineva, nici nu va gândiţi să faceţi asta, să daţi bani sau să trimiteţi ajutoare materiale. Ajutorarea sinistraţilor ştim cu toţii că revine ţărilor occidentale, în primul rând Statelor Unite. Aşa că pentru a mă contrazice, aveţi posibilitatea de a trimite toată flota Dumneavoastră în ajutorarea amărâţilor din Haiti, Cuba sau Republica Dominicană ce au pierdut totul în urmă distrugerilor provocate de ultimile furtuni. Bani aveţi, slavă Domnului! Sute de miliarde de dolari vă intră în buget doar prin manevrarea ventilelor pe conductele de gaze şi de ţîţei.

Aşa cum a afirmat Preşedintele Medvedev:

„We have lived a moment of truth…. The world changed after August 8 this year.”

Da aşa este, “am trăit un moment al adevarului… Lumea s-a schimbat după data de 8 august anul acesta”. Prin aceea că acum ştim cu toţii care sunt o parte din intenţiile cele mai ascunse ale Rusiei care nu vrea să devină o ţară europeană democratică, asta exclus.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

4 comentarii

  1. Parlamentolitic
    6 septembrie 2008

    “We have lived a moment of truth…. The world changed after August 8 this year.”

    Adica asta vine in contrapartida declaratiei ca lumea s-a schimbat dupa 11 septembrie,numai ca de data asta ei sunt „in charge”

  2. Imperialistu'
    6 septembrie 2008

    Performanta lui Medvedev din timpul interventiei ruse din Georgia i-a cam facut de ras pe prostovanii care isi puneau sperantele intr-o liberalizare a Rusiei. Aceasta speranta naiva a murit, prostia nu, doar noul discurs are in centru „sa nu suparam Rusia”/ „sa nu umilim Rusia” / „sa nu intram in zona de interese rusesti”.

    Cata grija din partea idiotilor utili. Induiasator.

  3. Ceasuri
    6 septembrie 2008

    Nu pot sa inteleg de ce nu coloreaza si ei vapoarele alea in niste culori mai vesele.

  4. Francesco
    6 septembrie 2008

    Ceasuri:

    Ne pare rau, sti cum este cu lipsa de imaginatie din armata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian