New York Times relata despre cererea oficială a guvernului polonez către Aliați în 1942.

„POLONEZII CER ALIAȚILOR SĂ OPREASCĂ MĂCELUL.
Relatează că germanii au ucis o treime din populația evreiască de 3.130.000.”

Astfel își intitula New York Times corespondența din 10 decembrie 1942, transmisă de la Londra.

Era vorba despre o Notă oficială a Guvernului Poloniei, aflat în exil la Londra, privind necesitatea stringentă a unei intervenții Aliate pentru salvarea națiunii poloneze și a populației evreiești din Polonia măcelărite de Germania național-socialistă.

„Nota guvernului polonez oferă o imagine înspăimântătoare a situației din Polonia sub naziști”, constata corespondentul de la Londra al New York Times, „estimează că, pe lângă măcelărirea a sute de mii de polonezi, a pierit o treime din populația evreiască ce număra 3.130.000.”

Articolul a fost digitalizat și este în arhiva NYT:
https://www.nytimes.com/1942/12/11/archives/poles-ask-allies-to-halt-slaughter-report-germans-have-slain.html

Iată continuarea traducerii:

EXISTĂ TEMERI PRIVIND SFÂRȘITUL NAȚIUNII.

Nota acuză că naziștii au drept obiectiv exterminarea întregii națiuni polone.

Prin radio către NEW YORK TIMES.
LONDRA, 10 decembrie —
Guvernul polonez a întrebat guvernele Aliate despre existența oricărei posibilități de a-i împiedica pe germani să-și continue acțiunea de exterminare în masă a populației evreiești din Polonia și a planurilor lor de a elimina Polonia ca națiune.

Nota guvernului polonez oferă o imagine înspăimântătoare a situației din Polonia sub naziști. Estimează că, pe lângă măcelărirea a sute de mii de polonezi, a pierit o treime din populația evreiască ce număra 3.130.000.

Guvernul polonez își exprimă încrederea că Națiunile Aliate îi împărtășesc opinia privind necesitatea nu doar a condamnării crimelor săvârșite de germani, ci și a pedepsirii criminalilor. Subliniază că, în ciuda unui avertisment al guvernelor țărilor ocupate cu ocazia conferinței de la St. James Palace din ianuarie anul acesta, cum că vor fi pedepsiți cei care săvârșesc aceste crime, guvernul german nu și-a încetat violența și teroarea.

„Chiar dacă ei înșiși trec prin grave suferințe”, arată nota, „polonezii și-au exprimat prin canalele clandestine, în mod repetat, oroarea și compasiunea pentru sorta teribilă a concetățenilor evrei.”

Nota înmânată ieri guvernelor Aliate e deja analizată cu atenție: în ultimele săptămâni guvernul britanic a primit numeroase relatări privind atrocitățile naziste de la lideri evrei din Londra. Situația a devenit atât de stringentă încât ministrul de Externe Anthony Eden a lansat discuții pe această temă cu ambasadorul SUA Hohn G. Winant și cel sovietic, Ivan M. Malsky.”

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email
Cititi si
SURSĂNew York Times, 10 decembrie 1942
DISTRIBUIȚI
Articolul precedentImoralitate și lipsă de viziune: sistemul de pensii din România
Articolul următorVenezuela Poporului
Gelu Trandafir
Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here