FUNDATIA IOAN BARBUS

Anca Cernea: Să nu mai menajăm Rusia, să nu permitem ca Ucraina să fie lăsată de izbeliște pe mâna rușilor

O parte din vină pentru invazia rusească din Ucraina o au politicienii occidentali, care au permis Rusiei să-și facă de cap, neluând în serios semnele și argumentele că Moscova reprezintă un pericol pentru democrație și lumea liberă. Partidul Lege și Justiție (PiS) din Polonia a manifestat o atitudine dreaptă și fermă în ce privește politica externă. Acest subiect a fost abordat de către Costin Andrieș și Anca Cernea în cadrul discuțiilor ILD de pe 19 martie.

Anca Cernea a dat explicații detaliate despre problemele geopolitice curente și rădăcinile acestora. Prezentăm mai jos mai multe dintre ideile exprimate în emisiune:

Polish, Slovenian, Czech Prime Ministers visit Kyiv

Vizita la Kiev a celor trei premieri – primul ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, însoțit de vicepremierul Jarosław Kaczyński, primul ministru al Cehiei, Petr Fiala, și primul ministru al Sloveniei, Ivan Janša. Este extrem de importantă vizita lor la Kiev, pentru că arată solidaritatea țărilor europene cu ucrainenii care se luptă eroic și se apără de invazia rusească. Această vizită spală obrazul Europei în întregimea ei pentru că partea occidentală a Europei s-a comportat rușinos în contextul invaziei rusești. Ceea ce face acum Rusia în Ucraina nici măcar război nu e, e terorism de stat.”

“Vizita lui Jarosław Kaczyński la Kiev reia într-un mod simbolic ceea ce s-a întâmplat la Tbilisi în 2008, când tot din inițiativă poloneză președintele de atunci al Poloniei, Lech Kaczyński, fratele lui Jarosław Kaczyński, a condus la Kiev delegația a cinci state din regiune, fiind vorba de Polonia, țările baltice și Ucraina. Practic ei au salvat atunci Georgia de invazia rusească. Astăzi la Kiev lucrurile sunt mult mai periculoase, pentru că orașul e sub bombardament, rușii încearcă să-l încercuiască, n-au reușit s-o facă până acum în mod eficient, dar vizita sa la Kiev a fost extrem de expusă la risc. Puteau să moară toți. Asta arată, sublinia un jurnalist polonez, stofa acestor lideri. Și dacă ne uităm puțin la trecutul lor ne putem da seama de ce ei și nu alții, de ce nu un Macron sau un Scholtz au mers la Kiev în aceste vremuri și de ce nu e posibil ca astfel de politicieni să facă un gest de asemenea anvengură și de ce de exemplu Morawiecki poate.”

Kornel Morawiecki, tatăl premierului Mateusz Morawiecki, cu steagul Solidarității Luptătoare

“Atât frații Kaczyński, cât și Morawiecki sunt legați de mișcarea anticomunistă Solidaritatea din anii ’80 din Polonia. Morawiecki era foarte tânăr, însă este fiul legendarului lider al Solidarității Luptătoare, care avea sediul la Wrocław și care a fost cea mai eficientă aripă a Solidarității. Acești oameni reușeau practic să-și bată joc de Securitate, aveau informatori care știau tot timpul ce se întâmplă acolo, reușeau să intercepteze comunicațiile securiștilor, făceau acte false, făceau niște lucruri de foarte îndrăznețe. Cel mai important, comuniștii n-au reușit să-i penetreze, n-au reușit să intre până în nucleul apropiat al lui Cornel Morawiecki, tatăl premierului actual și liderul acelei mișcări. În condițiile astea a crescut Morawiecki. E un om care a trecut prin încercări, a fost arestat. Vorbesc acum de curaj. Și primul ministru al Cehiei este un om care a fost implicat în mișcări de opoziție anticomunistă în anii ’80. Ivan Janša, premierul sloven, la rândul lui, deși provine din marxism, astea sunt păcatele tinereții care demult au fost ispășite întrucât el la un moment dat a devenit disident în fosta Iugoslavie și a făcut și închisoare.”

“E important că nu permitem ca Ucraina să fie lăsată de izbeliște pe mâna rușilor. Dacă lucrurile ar fi fost altfel, dacă astăzi la Varșovia ar fi fost la putere cei pe care acum îi laudă presa românească, mass-media din toate părțile, dacă astăzi era la guvernare Tusk în Polonia, deja demult Ucraina era terminată, nu ar fi beneficiat de niciun fel de suport, de niciun fel de ajutor, pentru că lucrurile erau deja pecetluite, se discutaseră deja la masa aia lungă, a lui Putin, între Putin și Scholz, între Putin și Macron, și în niciun caz nu ar fi îndrăznit să iasă din râu. În 2014, Platforma Civică era la putere în Polonia și ministru de Externe era Sikorski și n-au făcut nimic. Sikorski s-a dus pe vremea Maidanului la Kiev să se afle în treabă și marea sa contribuție la istoria acelei epoci este că i-a amenințat pe cei care protestau pe Maidan că vor muri toți dacă nu acceptă condițiile care îl favorizau pe Ianukovici. Tot Platforma a presat Ucraina să accepte condițiile care atunci se negociaseră între Germania și Rusia. Platforma era foarte legată de Germania și, după cum au dezvăluit niște fondatori ai Platformei, încă de la originea ei a primit sprijin fundamental și semnificativ de la CDU. Era aservită total Germaniei, iar Germania era aservită Rusiei.”

“În 2008, Lech Kaczyński a salvat Georgia. În 2010, a murit la Smolensk, când avionul în care era președintele Poloniei și încă 96 de membri ai delegației care îl însoțeau pe președinte s-a prăbușit de la o înălțime de 15 metri și s-a împrăștiat în 60 de mii de fragmente. Ancheta a fost lăsată de către Tusk și guvernul de atunci al Poloniei pe mâna rușilor, iar rușii au tras concluzia că avionul a fost distrus de faptul că a fost lovit de un mesteacăn, dându-se de înțeles că piloții nu au făcut ce a trebuit pe motiv că liderii de acolo ar fi insistat să aterizeze, deși era ceață. Concluzia a fost că Kaczyński e de vină. Foarte interesant, imediat, deja minute, vorbim de 15-20 de minute după prăbușirea avionului și au murit toți membrii delegației – fapt curios, cum de niciunul nu a supraviețuit unei prăbușiri de la 15 m – am asistat la un val seismic, deci toată presa mondială a început să dea deja explicația, în condițiile în care în mod obișnuit ca să tragi concluziile despre cauzele unui accident aviatic îți trebuie luni, cel puțin săptămâni ca să te apropii de o ipoteză cât de cât mai plauzibilă. Presa rusească, și după, cea mondială, avea deja explicația. Punctul principal de comunicare era acesta, că a fost vorba de exces de zel, că piloții erau incompetenți.”

“Această vizită la Kiev nu a fost deloc pe placul Rusiei. Fostul vice-premier Rogozin a făcut o postare în care i s-a adresat lui Kaczyński: „Ne vedem la Smolensk”. A șters-o după câteva ore. Deci aici este un argument foarte puternic și foarte recent ca toată complexitatea tragediei de la Smolensk să fie reluată și să fie studiată, pentru că chiar și cei care până acum negau, văd că nu mai au cum să închidă ochii la ce criminal e Putin și de ce este în stare. Dacă este în stare de asemenea lucruri sub ochii noștri, nu cred că avem de ce să ne îndoim că era în stare și în 2010.”

La 10 ani de la Smolensk, Polonia cere din nou Rusiei returnarea epavei avionului prăbuşit - ILD

“Un episod despre care se știe mai puțin în România: în toamna lui 2010, la șase luni după cazul Smolensk, Jarosław Kaczyński a scris o scrisoare deschisă ambasadorilor țărilor occidentale. Scrisoarea e și ea profetică. Se compară cu discursul pe care l-a ținut Lech Kaczyński la Tbilisi, atunci când a spus că dacă acum permitem ca Rusia să ocupe Georgia, mâine urmează Ucraina, iar poimâine – țările baltice și poate Polonia. Acum toată lumea citează aceste cuvinte. Atunci 80% din presă își bătea joc. Revenind la scrisoarea lui Kaczyński, acesta a scris o scrisoare în care a profețit ceea ce se întâmplă acum exact sub ochii noștri. A amintit că adevărata garanție de securitate a Europei este alianța cu Statele Unite și a afirmat că Polonia trebuie să fie în strânsă alianță în primul rând cu Statele Unite și în al doilea rând cu ceilalți aliați din Europa care trebuie la rândul lor să țină cont de importanța acestei legături transatlantice. Alt lucru extrem de important a fost că a avertizat împotriva Rusiei și împotriva acestei dependențe pe care liderii vest-europeni tot încercau s-o creeze și s-o consolideze în raport cu Rusia, mai ales când vorbim de import de petrol, de gaze, de hidrocarburi, pentru că în principiu Rusia nu produce altceva. În istoria recentă au fost niște voci care au spus lucrurile astea și repede le-au sărit în cap tot felul de caraghioși și de proști și de cozi de topor din presă, pentru că presa mondială e plină de cârtițe rusești.”

“Partidul Lege și Justiție (PiS), fondat de Jarosław Kaczyński, aflat la putere în Polonia din 2015 încoace, a schimbat istoria. Tot ce au făcut de la începutul invaziei, toate demersurile diplomatice, telefoanele la Biden date de președintele Duda, vizitele la Kiev, la Londra, la Berlin și la alte capitale făcute de Mateus Morawiecki au mișcat lucrurile, nu pentru că l-a convins de Scholz, pentru că se pare că mare lucru n-a obținut când a vorbit cu el direct, ci că a mobilizat opinia publică și acest fapt l-a mișcat pe Scholz.”

“Să nu ne mai prostim în media românească, pentru că aliații noștri de care avem nevoie sunt în acest moment Statele Unite, și aici mai aproape, Polonia. Nu e Germania, nu e Franța, pentru că vedem cum se comportă.”

În ce privește criza migranților de la granița belaruso-polonă, acei indivizi care încercau și încă mai încearcă să intre în Polonia aveau telefoane cu filme cu decapitări ale Statului Islamic, adică erau teroriști și oameni extrem de periculoși pe care dacă i-ar fi primit în țară, Polonia era acum în haos.”

Belgian Prime Minister Guy Verhofstadt (L) meets Russian President Vladimir Putin in the presidential residence of Novo-Ogaryovo outside Moscow March 2, 2007. REUTERS/Ivan Sekretarev/Pool (RUSSIA Stock Photo - Alamy
Guy Verhofstadt cu Putin, 2007

“Verhovstadt, pe vremea când era prim-ministru al Belgiei, zicea că Gazprom e o firmă ca toate celelalte și îl făcea putinist pe Kaczyński. Așa ceva e de nivel Rogozin sau de Lavrov, care zicea „noi n-am invadat Ucraina și n-o să invadăm nicio țară”. A scăzut și nivelul politicienilor europeni. Aceștia sunt în mare măsură condiționați de la Moscova. Rusia, cu toată societatea, economia și armata ei decăzută, are totuși putere prin aceste paiațe pe care le teleghidează în toată lumea și mai ales în capitale mari, în Europa și peste ocean.”

Cum dependența Europei de gazul rusesc a finanțat războiul Rusiei împotriva Ucrainei (The Irish Times) - ILD

“În ce privește Germania, sunt niște lucruri despre care nu s-a prea vorbit. De Schröder știm că – e prea neobrăzată chestia ca să nu o observăm – după ce a terminat cu funcția de cancelar s-a dus să fie consilier la Gazprom, asta e o formă de a primi bani pe nimic, un fel de a cumpăra un om. El e și acum la Gazprom, n-am auzit să fi plecat. E interesant ce a ieșit acum la iveală – că Schröder în tot acest timp, practic începând din 2005 și până în ziua de astăzi, a fost angajat consilier și la Regierungssprecher, un concern media foarte important în Europa, cu titluri în tot felul de țări; în Polonia are două sau trei dintre gazețele cele mai turbate anti-PiS. Problema se pune așa: rușii ascultă de Schröder sau ei de ruși? Aș spune că Schröder ascultă de ruși și probabil îi asculta de pe vremea când era cancelar. Și cei de la Regierungssprecher ce făceau cu Schröder? Adică, Schröder îi consilia. Adică, cel puțin prin asta, dacă nu și prin alte căi, influența rusească în media europeană e extrem de importantă.”

Ciprian Apetrei: Prima zi fara Angela Merkel, probabil este cel mai supra-evaluat politician din istoria recenta a Europei - ILD

“Merkel nu s-a dus la Gazprom. E mult mai subtilă. Merkel e născută în RDG și a fost încă din copilărie în niște cercuri care erau înțesate de informatori Stasi. Tatăl ei era pastor, un pastor care a fugit din RFG în RDG. Era numit „Pastorul roșu”. Așa i se spunea. În casa lui practic s-au perindat tot felul de oameni politici care mai târziu au fost implicați în tranziția din RDG. Și Merkel, când era încă foarte tânără, în momentul tranziției din RDG, a făcut parte la un moment dat dintr-o formațiune care cerea ca Germania să nu se unească și să se construiască un socialism democratic. Deci ea era pe o linie de tip Iliescu, un fel de „socialism cu față umană”. A apărut și o carte scrisă de Lachmann și Reuth, doi jurnaliști, „Prima viață a Angelei Merkel”, care a fost bestseller. Ea nu a reacționat, nu i-a dat în judecată, dar lucrurile care rezultă din carte pun pe gânduri.

Noi știm că Stasi era o instituție extrem de eficientă și omniprezentă, iar societatea RDG era extrem de permeabilă pentru astfel de chestii, că veniseră direct din nazism și neamțul este în general înclinat să fie obedient și cooperant. Deci, Stasi s-a bucurat și de sprijinul numeroșilor turnători din societate. Și atunci într-un astfel de mediu în care „pastorul roșu”, care a venit din RFG în RDG, încă la început, în anii ’50, când alții mureau ca să treacă granița înapoi, și aici nu putem să nu ne punem problema „Dar chiar Stasi n-a pătruns până acolo?”. Și mai este și împletirea organică dintre Stasi și KGB, și tot felul de schimburi de tineret, că Angela Merkel era om de știință, a făcut fizica, a participat la olimpiade; tot timpul se circula în Rusia. Știe rusa foarte bine. Politica pe care Merkel a dus-o în ultimii mulți ani a dus la o dependență mare față de Rusia. Germanii aveau alternative: aveau minele de cărbuni, aveau centrale nucleare, le-au închis, au refuzat să primească gaz din surse alternative, de exemplu din Azerbaidjan, au vrut din Rusia. Și sub Schröder, și sub Merkel la fel s-a mers. Au dat Europa la ruși. Merkel este cea care a făcut trecerea pe ecologie; acest pretext ecologic a fost folosit de ruși. Este notoriu că organizațiile ecologice din lumea întreagă au fost folosite de ruși ca să saboteze orice alt proiect energetic în afară de importul de la ei. Merkel a închis centralele atomice și a mers pe această linie ca să lege Germania de furnizarea de hidrocarburi din Rusia.”

“În ce privește criza migrației din 2015, când Merkel a deschis…, practic și-a bătut joc de toate tratatele, a încălcat toate tratatele și a chemat imigranți în umăr foarte mare din Orientul Mijlociu, imigranți care, mai ales având în vedere amintirea recentă a lucrurilor care s-au întâmplat la granița dintre Belarus și Polonia – acum putem să afirmăm cu și mai mare aplomb că era vorba de război hibrid. În vremea aceea, rușii făceau carpet bombing în Siria, făceau să fie cât mai mulți refugiați care să vină către Europa; a fost o modalitate hibridă de a slăbi societățile occidentale. La noi, Constantin Degeratu a vorbit despre acest subiect. Această situație a fost profețită de Ilarionov, cu luni înainte, cam prin decembrie 2014, acesta a zis că tocmai în inima Europei vor apărea niște probleme islamiste, care să distragă atenția de la ce fac rușii în Ucraina.”

“Actualul cancelar Scholz are de asemenea un trecut, despre care a scris pe blogul său istoricul german, Hubertus Knabe, informații preluate de puține surse mass-media. Knabe a fost directorul unui muzeu care s-a ocupat de istoria RDG și de crimele Stasi și, în general, ale comunismului din RDG. Istoricul are un articol destul de recent despre tinerețea lui Scholz. Potrivit acestuia, Scholz, ca tânăr SPD-ist, formațiune politică pe care acum o reprezintă în funcția de cancelar – partid socialist pe față, în care oamenii își spun „tovarășe” (chiar și acum, dacă ne uităm pe YouTube la congresele lor, vedem că își spun „tovarășe”). SPD-ul din Germania Federală a fost un partid de stânga care s-a manifestat mereu prin antiamericanism și s-a împotrivit instalării de rachete americane în Europa. La orice mișcare a NATO, ieșeau în stradă și făceau miting pentru pace și dezarmare unilaterală a Occidentului. Scholz și-a petrecut tinerețea ca tânăr SPD-ist, făcând astfel de lucruri, luptând practic împotriva NATO, potrivit lui Hubertus Knabe. Mai interesant, Scholz vizita foarte des RDG-ul. Era în orice weekend la punctul de trecere de frontieră dintre cele două Berlinuri și se întâlnea cu liderii est-germani.”

“S-a discutat despre posibilitatea ca Franța să furnizeze mistrale Rusiei. Acest lucru a fost aprobat atât de președintele Hollande, cât și și președintele Macron. Din fericire, lucrurile sau oprit pentru că au insistat americanii. Mulțumită acestui fapt, acum mistralele nu pot fi folosite împotriva ucrainenilor. Nu același lucru s-a întâmplat cu alte tipuri de echipamente militare pe care Franța le-a furnizat în pofida sancțiunilor. În 2014, puteau să oprească această furnizare, dar n-au oprit-o, livrările fiind stopate abia recent. Aceste echipamente sunt acum pe tancuri, elicoptere, avioane de vânătoare etc., fiind utilizate în invazia din Ucraina. Așa se întâmplă când toate avertismentele sunt ignorate. Aceste arme sunt cumpărate cu banii pe care occidentalii le-au plătit rușilor pentru gazul de care depind, dar de care puteau să nu depindă.”

“Actorii nu sunt doar Rusia și Ucraina. Crimele pe care rușii le săvârșesc acum în Ucraina au loc pentru că Occidentul a permis Rusiei să se obrăznicească.”

“În contextul invaziei din Ucraina și a venirii refugiaților ucraineni în țară, vedem că există în societatea românească un mare potențial de bunătate și de solidaritate.”

“Având în vedere istoria dezinformării și manipulării, există riscul încercării de a-i discredita pe refugiații ucraineni pentru a-i face pe români să nu mai fie solidari cu ei.”

“Trebuie să ieșim din logica că trebuie să menajăm Rusia din frică de ea, pentru că mereu va găsi pretexte pentru a-și face de cap.”

Emisiunea ILD, din 19 martie 2022

Puteți urmări principalele subiecte ale discuții de la minutele:

0:30: Vizita celor trei premieri – ai Poloniei, Cehiei și Sloveniei, la Kiev

6:15: Diferențe de abordare a geopoliticii de către partidele politice poloneze

8:35: Tragedia aviatică de la Smolensk din 2010

16:55: Dependența Europei de Rusia

21:05: Profeția lui Jarosław Kaczyński din 2010

24:05: Rolul pozitiv al Partidului Lege și Justiție (PiS) din Polonia în istoria recentă

29:40: Problema migranților de la frontiera belaruso-polonă

38:55: Influența rusă asupra politicienilor occidentali. Cazul Germaniei

48:15: Criza migrației din 2015, islamismul și războiul hibrid dus de Rusia

50:14: Merkel și subminarea creștin-democrației

1:01:10: Vânzarea de arme Rusiei de către francezi

1:06:11: Despre refugiații ucraineni

1:14:25: A nu se menaja Rusia din frică

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian