FUNDATIA IOAN BARBUS LOGO SM

Biserica noastră și Kremlinul

Etichete:

NU suntem în război cu nimeni, ca Biserică. Alții sunt în razboi cu noi și Biserica își face datoria să apere interesele țării.

Frenezia cu care este discutată orice luare de poziție sau lipsa oricărei luări de poziție pe anumite subiecte din partea Bisericii Ortodoxe Române și felul în care este văzută activitatea Bisericii – total paralel cu realitatea, de câțiva jurnaliști mai vizibili, m-au făcut de multe ori să dau lămuriri creștinilor care și-au călcat pe inimă și au venit la preot să se lamurească dacă are Biserica noastră interese care nu coincid cu cele ale majorității covârșitoare a românilor. Eu știu și mărturisesc că nu. Mai mult decât atât, știu că Biserica a luptat pentru interesul național când puțini se gândeau că o face, chiar de pe vremea mandatului președintelui ateu al țării care ținuse mortiș să spună Moscovei „cine suntem și ce vrem” (traducerea expresiei din româna comunistă în româna noastră încă nu am gasit-o).

În 1992, Biserica Ortodoxă Română a reactivat Mitropolia Basarabiei, lucru care a fost imposibil de acceptat de mulți din Biserica Rusă, care avea in jurisdicție canonica Mitropolia Chișinăului și a intregii Moldove, susținătoare a intereselor statului rus și a politicilor larg cunoscute ale acestuia. Agenții de influența ai Rusiei și-au făcut datoria în Republica Moldova, a cărei conducere politică a refuzat să recunoască mulți ani Mitropolia noastră (a Basarabiei), supunând slujitorii și credinciosii Bisericii Ortodoxe Române la tot felul de șicane duse până la persecuție metodică, sistematică. La 26 ianuarie 1999, Mitropolia Basarabiei se adresează CEDO pentru repetatele încălcări ale dreptului la libertate religioasă din partea Statului moldovean. Biserica noastră câștigă procesul după ce Curtea a constatat încălcarea prevederilor articoleleor 9 și 13 ale CEDO de către Republica Moldova, care e obligată să recunoască oficial Mitropolia Basarabiei, ba chiar să și plăteasca daune morale.

Avem așadar o intersectare a intereselor românilor cu cele ale rușilor într-o zonă de interes pentru Rusia Țaristă și apoi pentru URSS, sub stăpânirea cărora s-a aflat, perioadă în care care au pus presiune pe românii de acolo pentru a-i face să-și uite limba, obiceiurile și Biserica, cum spunea și Eminescu în Timpul, în 1878: „De atunci (1812, n.n.) şi până acum măsurile silnice pentru stârpirea românismului se iau fără de curmare. Administraţia, biserica şi şcoala sunt cu desăvârşire ruseşti, încât este oprit a cânta în ziua de Paşti „Hristos a înviat” în româneşte. Nimic în limba românească nu se poate scrie; nimic ce e scris în limba românească nu poate să treacă graniţa fără de a da loc la presupusuri şi persecuţiuni; ba oamenii de condiţie se feresc de a vorbi în casă româneşte, pentru ca nu cumva o slugă să-i denunţe; într-un cuvânt, orice manifestaţie de viaţă românească e oprită, rău privită şi chiar pedepsită.” E de menționat că Mitropolia Basarabiei are în jurisdictie și Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor și a toată Transnistria (fosta Misiune Ortodoxă Română din Transnistria, fosta Misiune Ortodoxă Română pâna în 2006) pentru a ințelege mai bine cum este privită Biserica Ortodoxa Romană de agenții Rusiei și rusofilii din Republica Moldova.  Să mai spun prin ce au persecuții au trecut și trec slujitorii Bisericii Ortodoxe Romane în Republica Moldova?

De menționat și că Mitropolia Chișinaului și a intregii Moldove (a Moscovei) prosperă sub protecția autorităților statului moldovean și, cred eu, cu suport din partea Rusiei și a Bisericii Ortodoxe Ruse, sub jurisdicția canonică a căreia se află. Un amănunt de culoare e în lista cu succesiunea ierarhilor la tronul de mitropolit al Moldovei, de unde aflăm că mitropoliții precedenți ai Moldovei sub stăpanire rusă se numeau: Fadeev (1987-1989), Capolovici (1972-1987), Condratovici (1963-1972), Grigoriev (1948-1963), Poleacov (1947-1948), Zaharov (1944-1947), Serghiev (1940-1941). Între anii 1919-1940 mitropoliții Moldovei au fost, cum se cuvine, români, între ei aflându-se și cel care va deveni al doilea Patriah al Romaniei, Prea Fericitul Nicodim Munteanu. Până în 1919 găsim în lista de mitropoliți tot nume rusești: Gribanovschi (1915-1919), Rojdestvenschi (1914-1915), Ciciagov (1908-1914) etc. Așadar, cât a fost sub stăpânire rusească, Mitropolia a avut numai intâistătători ruși la o covârșitoare majoritate de credincioși români. Acum ei au mitropolia lor (a Chișinăului și Moldovei), Biserica Ortodoxa Romana are Mitropolia Basarabiei.

Întelegem ușor cum e văzuta de către Moscova Biserica Ortodoxă din Moldova pe care o are în subordine – mai mult ca instrument al rusificării si suport al propagandei Kremlinului -, și cum văd ei Mitropolia Basarabiei aflată sub jurisdicție canonică a Bisericii Ortodoxe Române – piedica impotriva rusificării și susținătoare a spiritualității creștine românești celei mai profunde. Mai mult, influența Rusiei asupra multor biserici naționale s-a manifestat la vedere împotriva Bisericii Ortodoxe Române, când au apărut situații de genul acesta, în anul 2008: „Patriarhul Ierusalimului, Theophilos, a condamnat decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Române (BOR) de activare a trei eparhii ale Mitropoliei Basarabiei pe teritoriul Republicii Moldova. Biserica Ierusalimului este a cincea, după cele din Serbia, Polonia, Cehia și Slovacia, care și-a manifestat susținerea pentru Biserica Ortodoxa Rusă în aceasta chestiune.” Am citat din ZiareRo. Ce informații mai găsim în articolul pe tema din același site? Păi, să vedem: „Președintele moldovean, Vladimir Voronin, spune că inființarea așa-numitei Mitropolii de Basarabia și structurile ei sunt parte a politicii agresive a României împotriva statului moldovea.” Poziția sa a fost răsplatită fără întarziere. El a fost premiat de chiar Patriarhul rus pentru „merite deosebite”. Aceleași informații se găsesc rapid și pe situl 9AM. Nu ar fi normal ca jurnaliștii care scriu de Biserică să se documenteze și să nu mai scrie prostii? Nu sunt inexactități, sunt prostii pur și simplu. Sursele pentru informare corectă sunt la îndemână.

Acum chiar nu acuz, dar mă întreb cum reușesc destui ziariști de la noi să fie așa de simetrici Rusiei, ignorând adevăruri știute sau foarte ușor de aflat și atacând cvasipermanent Biserica noastră, tocmai acum când de granițele țării se apropie soldatul rus. E trist că se întâmplă asta.

Tonul temperat al Bisericii noastre și decența Patriarhului și a ierarhilor în privinta relațiilor cu Biserica Rusă nu pot fi confundate cu lipsa interesului pentru cauza națională, numai că noi ținem seama întâi de porunca iubirii și de chemarea la pace lăsate nouă în Biserică. Nu suntem în război cu nimeni, ca Biserică, alții sunt în razboi cu noi și Biserica își face datoria să apere interesele credincioșilor noștri și astfel interesele majore ale țării.

 preoti rusi

Preot Alexandru Coman

Preot Alexandru Coman

Comentarii

 1. Preot Alexandru ComanSpune:

  Răspunde
  martie 24, 2015

  La Post Scriptum trebuie sa mentionez ca agentii Kremlinului travestiti in preoti, (in imaginile articolului) nu au cum sa se apropie macar de la mare distanta de duhul Ortodoxiei. E o ratacire a Raului, atata tot, nu Biserica.

 2. Anca CerneaSpune:

  Răspunde
  martie 24, 2015

  Lukașenko, tovarășul lui Putin din Belarus, se autodescria prin cuvintele:
  „Sunt ateu, dar ateu ortodox!” (asta i-a spus Patriarhului Filaret de la Minsk).
  Sigur că formula e o tâmpenie, dar are și ea un dram de adevăr, exprimă destul de clar cât de ortodocși sunt acești tovarăși.

 3. iulian eneSpune:

  Răspunde
  martie 24, 2015


  Reprtajul e centrat pe problema alcoolismului in Rusia, nu pe cat de crestina sunt Biserica Ortodoxa Rusa si Rusia in general. La 5:30 apare un preot(sau asa-zis) care tine un fel de centru de reabilitare pentru betivani. Perplexanta efigia lui Lenin din fundal !

 4. olgutzaSpune:

  Răspunde
  martie 24, 2015

  acest articol ar fi impresionant , daca nu l-ar umbrii realitatea sumbra , care se refera la comportamentul BOR fata de cultul greco -catolic din Romania, pe care-l denigreaza pana in zilelele noastre uzurpand in continuare , bisericile furate,, pe care incepe sa-i ,,transforme , chiar daca sunt monumente istorice….(vezi Somcuta Mare din Maramures , si altii luati in plan…)Deci la citirea articolului, automat mi-a venti in minte aceasta ,,comparatie,, de situatie…….desi nu sunt greco-catolica, dar pot sa spun ca admir acest cult, care a stiut si a reusit sa reziste zeci de ani tentativelor ucigatoare de a-i desfiinta si sa pastreze credinta cu multe suferinte si sacrficii. Credinciosii convertiti sunt la distanta de generatii si multi , crescand in religia ortodoxa nu au mai revenit la credinta stramosilor, ceeace nu este un lucru de condamnat, doar au crescut in religia ortodoxa, dar s-ar merita ,,recensa,, (cel putin in Transilvania)numarul celor cu care s-a marit astfel intr-atat procentajul celor de religie ortodoxa .(repet, in Transilvania ) Biserica ortodoxa rusa(si orice alta biserica) are si ea traditiile ei !! si are dreptul sa-i apere, asa cum BOR considera ca are dreptul sa-si aprere traditiile.(bineinteles asta intr-o democratie),Ecumenismul este un lucru mult mai folsitor credinciosilor, decat educarea lor intr-un spirit de ura si dispret fata de alte culte.Alte comparatii cu situatii similare nu fac, dumnealor au citat din Eminescu,(ii ador poeziile,) eu nu pot sa-mi permit sa citez din aparatorii neamului meu, pentru ca voi fi considerata ,, nationalista si revizionista,,. Granitele tarilor se schimba de cand e lumea, de asta tine cont stiinta denumita ,,istorie,, iar oamenii incep sa-si invoce nedreptatile suferite de neamul lor la asemenea schimbari, dar de care nu mai este responsabil cel care traieste acum si i- se aduc reprosurile..(daca oammmenii ar tine cont de zicala romaneasca,,ce tie nu-ti place , altuia nu-i face,, multe rele nu s-ar intampla ) .Si nu exista natiune care sa fie de condamnat la unison, in fiecare natiune exista oameni buni si rai , incontestabil.. Oamenii rai fac lucruri rele, nu natiuni….. Iar soldatul rus se apropie de granitele noastre, pe masura in care noi il provocam, periclitandu-i siguranta natioanala prin prezenta soldatilor inarmati unei a treia tari( foarte indepartate ),aproape de granitele lor.Am folosit termenul de provocare, ca similara cu parerea unora, in cazul ,,Charlie Hebdo,,justificand astfel crime oribile ce nu pot fi justificate… ,Si in BOR(si in alte culte) au existat preoti agenti a securitatii…(nu este inventia mea) chiar daca s-au numiti preoti, nu agenti travestiti. Iar interesele credinciosilor BOR cred ca nu este totusi egala cu interesele majore a Tarii…..pe care interese de Tara nu BOR ar trebui sa-i aprere, fiind Romania prin Constitutie, afirmativ un STAT LAIC, unde nu este justificata suprematia unui cult asupra celorlalte culte.Daca BOR statea in banca lui,slujindu-l pe Domnul Dumnezeu si pe credinciosii Bisericii Ortodoxe, si nu ar s-ar fi ,,erijat,, in reprezentantul Natiunii,ceeace cu siguranta NU este.,,(daunand astfel propriilor credinciosi, pe care i-a tarat nevinovati in razboiul starnit ) in mod sigur nimeni nu ar fi inceput un ,,razboi,, cu BOR… Nu am dorit sa jignesc pe nimeni , doar mi-am exprimat parerea ,,de simplu cetatean,,(sper echidistanta) despre articol.

 5. Preot Alexandru ComanSpune:

  Răspunde
  martie 24, 2015

  „Soldatul rus se apropie de granitele noastre, pe masura in care noi il provocam, periclitandu-i siguranta natioanala prin prezenta soldatilor inarmati unei a treia tari( foarte indepartate ),aproape de granitele lor”.

  Doamna, initial am vrut sa va raspund punctual, am fost convins ca meritati un raspuns detaliat si atent pana cand, la a doua citire a postarii dvs. m-am lamurit ca fraza reluata de mine nu v-a scapat involuntar ci chiar aveti o parere din cele mai pernicioase tarii noastre. Carevrasazica rusii sunt pana la urma victimele conflictelor starnite de ei , ziceti? Cum puteti sa spuneti asa ceva? Doamne fereste!

  La restul prostiilor (Biserica sa stea in banca ei – ati citat cumva din Ceausescu Elena?), nu cred ca mai meritati raspuns, cu parere de rau va scriu asta.

  Va recomand sa postiti, sa va rugati spre luminarea mintii si, cand aveti timp, sa priviti in jur. Poate o sa observati ca traiti in Romania, intre romani, si ca merita sa nu va puneti potrivnica neamului nostru atat de incercat in istorie de hoarde/popoare de banditi. Banditi cum ar fi soldatii sovietici, poftim…

 6. Costin AndrieşSpune:

  Răspunde
  martie 24, 2015

  Citatul ala imi sarise si mie in ochi. Tovarasul ambasador de la Bucuresti ameninta comentatori si presa din Romania, tovarasul ambasador de la Copenhaga ameninta cu razboi atomic, tovarasul Rogozin e mandru okupant, iar olguta le sufla in panze – totul e o provokatie amerikana. Sunt de acord cu Pr. Alexandru, chiar daca subiectul in sine e important, din cauza prostiei de mai sus, olgutza nu merita un raspuns.

 7. Anca CerneaSpune:

  Răspunde
  martie 24, 2015

  olguța e o trolliță rusofilă
  într-adevăr, Părinte, nu merită răspuns
  nu pot totuși să nu observ că partea cu greco-catolicii e de un cinism de proporții geopolitice! e suficient să vezi ce fac rușii cu greco-catolicii în Ucraina, în Crimeea și în Donbas!

 8. Emil BorceanSpune:

  Răspunde
  martie 24, 2015

  Ar mai fi o parte: aia cu STAT LAIC (ca sa-i respect grafia). Romania e stat laic doar in mintea comentatoarei. Conform constitutiei, nu.

 9. Anca CerneaSpune:

  Răspunde
  martie 24, 2015

  Iar ca formulare, nu prea sună românește comentariul ăla. Să vezi că e tradus cu Google Переводчик.

  Iar interesele credinciosilor BOR cred ca nu este totusi egala cu interesele majore a Tarii…..pe care interese de Tara nu BOR ar trebui sa-i aprere, fiind Romania prin Constitutie, afirmativ un STAT LAIC, unde nu este justificata suprematia unui cult asupra celorlalte culte.Daca BOR statea in banca lui

 10. Vlad M.Spune:

  Răspunde
  martie 24, 2015

  Tov. Olgutza merita un raspuns. Pasol na turbinca, ciorti! Sa ma ierte pentru eventuale greseli. ????

 11. civis rumanum sumSpune:

  Răspunde
  martie 24, 2015

  A fost neamul rusasc bun vreodata ? Nu. Dovada vie in imagini. Inca de la bun inceput, faceau negot (citeste: furau, spintecau, ardeau, violau -asa cum faceau vikingii, bunii lor stramosi, si pe Valea Loarei, si dealtfel peste tot unde-ajungeau drakkarele, navele alea cu cap de drac) – si anexau. Omorau, apoi ori plecau ca sa revie, ori ramâneau ca sa ucida mai departe. Asta-i muscovia. Asta-i credinta lor. Hoitul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *