FUNDATIA IOAN BARBUS LOGO SM

Din Rusia, cu dragoste

Etichete:

La noi sunt încă destui creduli care cred în discursul cu Rusia pașnică asediată și provocată, timp în care MApN rămâne cu sub 2% din buget.

Până la începerea ostilităților în Ucraina, Rusia a avut ocazia să testeze capacitatea de reactie a Statelor Unite direct, pe o zonă foarte disputată din Asia, după ce în Georgia a avut ocazia să constate apatia politicii NATO într-un teritoriu unde de drept Rusia ar avea primatul, în opinia celor de la Kremlin și Sankt Petersburg. Mai precis, punând presiune pe Japonia și pe trupele americane staționate acolo, în disputa care privește insulele japoneze din Pacific ocupate de URSS în 1945. La încercarea de redeschidere a discuțiilor legate de insulele Kurile de partea japoneză, după ce în 2004 Putin afirmase că oferta de discutare a statutului insulelor e încă pe masa (insulele Iturup și Kunashir), Rusia răspunde printr-un gest extrem, președintele Medvedev fiind primul președinte care vizitează insulele amintite ca frondă la pretențiile Japoniei, în anul 2010. Japonia reacționeză diplomatic cu multă promptitudine, iar Rusia răspunde la reacția diplomatică a Japoniei începând înarmarea accelerată a insulelor. (detalii)

Merită menționat că administrația Obama poartă întreaga răspundere pentru forma razboinică a Rusiei, cu atât mai mult cu cât oameni ai GOP avertizaseră punctual asupra pericolelor venind din țara care l-a dat pe Ivan cel Groaznic și pe Lenin. Mitt Romney, în 2012, a explicat punctual de ce politica Statelor Unite a democraților va produce daune imense lumii intregi și a fost ridiculizat de președintele Obama. Mai straniu, Sarah Palin avertiza încă din 2008 că Rusia sub Putin va ataca Ucraina și a fost de asemeni luată în râs la Washington… (detalii)

Deși se cunoștea cum arată un modus operandi rusesc pe probleme de teritoriu, și încă la zi, amplasarea Scutului antirachetă de la Deveselu s-a făcut cu destulă timiditate și într-un infernal zgomot de fond al Kremlinului, la care s-a adăugat neînțelegerea sau reaua credință plătită în ruble a celor din Europa care au fost indignați de încercarea de ridicare a nivelului de aparare pentru flancul sud-estic la NATO. Avem așadar un stat agresor, pretins pașnic, care lovește în toate părțile fără discriminare, la granițele Europei și ale țării noastre, iar la noi sunt încă destui creduli care cred în discursul cu Rusia pașnică asediată și provocată. Timp în care MApN rămâne cu sub 2% din buget.

Resurse: 1, 2, 3, 4

Preot Alexandru Coman

Preot Alexandru Coman

Comentarii

 1. Anca CerneaSpune:

  Răspunde
  martie 11, 2015

  Bun venit Părintelui Alexandru Coman ca autor ILD!

  Într-adevăr, sub Obama, America și-a abandonat toți aliații de pe glob.
  Și Israelul, și Japonia, și Taiwanul, și Columbia, și Europa de Est.
  Rusia n-a fost pașnică nici înainte de Putin. De fapt, nu a fost exorcizată, tot URSS a rămas, și sub Elțîn. Acum se manifestă pe față, s-a obrăznicit peste măsură fiindcă i s-a permis. Niciodată în istorie, Occidentul nu a avut lideri atât de jalnici.

 2. Preot Alexandru ComanSpune:

  Răspunde
  martie 11, 2015

  Va multumesc doamna, ma bucur ca pot publica in ILD!
  Cat priveste relatia Rusia – U.S. , in opinia mea, lucrurile stau destul de simplu: fara politica neo-leftista a administratiei Obama Rusia nu si-ar fi permis in nici un caz sa duca lucrurile asa departe.

 3. Dan BranzaiSpune:

  Răspunde
  martie 11, 2015

  Mă declar plăcut surprins și încântat de acest post. Sunt un păstor baptist român din California, dar văd că am un frate bun în România. Felicitări!

 4. iulian eneSpune:

  Răspunde
  martie 11, 2015

  Am ceva obiectii la „intreaga raspundere”, totusi, asta cu toata antipatia pe care o am fata de ce reprezinta Obama. George Bush Jr. a fost mult-mult prea concesiv cu Putka, l-a legitimat ca personaj cu care se poate discuta. Naivitate poate-desi nu prea cred in erori de evaluare, poate ca pe fondul razboiului din Irak nu-si permitea o ostilitate fatisa cu inca un inamic, ar fi fost amendat inclusiv de publicul american, speculatii… Interventia din Gruzia trebuia sa fii fost edificatoare pentru toata lumea. As mai adauga si dubletul nesimtit Franta-Germania la complici, chiar si la ora asta, dupa Ucraina, imi dau impresia ca sunt consistent mai anti-americani decat anti-putinisti.

 5. Preot Coman AlexandruSpune:

  Răspunde
  martie 11, 2015

  Domnule Iulian Ene, din cate inteleg eu Germania e un pic prinsa energetic intre Franta si Rusia. Doar cat sa nu poata respira. Asa ca nici ei nu mai pot face chiar ce vor, se misca greu intr-o realitate vascoasa. Francezii au tras tare sa-si puna la pamant propria tara, asa ca fara sa fie constient anti-americani si anti NATO, le iese totusi asta de minune. Cand au momente de luciditate, si francezii si nemtii sunt decis impotriva Rusiei, dar in doze farmaceutice…

  Multumesc domnule Dan Branzai!

 6. iulian eneSpune:

  Răspunde
  martie 11, 2015

  In regula, sunt de acord ca e oarecum prinsa. Dar ce-a facut sa se desprinda si daca e asa de prinsa, de ce isi asuma rolul de negociator sef din partea Europei in relatia cu Rusia, ca tocmai am vazut la Minsk ce le mainegociaza? Ii obliga cineva sa vorbeasca pentru toata lumea? Dubiosul ex-cancelar Schroeder a fost amenintat de racheti sa se faca mare sef pe ‘jde milioane la Gazprom ? Exista naivi care cred ca pozitia Frantei si Germaniei vis a vis de razboiul din Irak a avut de-a face cu principii, apcifism si alte spanacuri. A avut de-a face cu initierea unei axe Paris-Berlin-Moscova ca o contrapondere la SUA si aliatii. Vor domnii nemtalai si frantuzi sa se emancipeze, vezi draga, de sub tirania americana, uitand cu nesimtire cat le datoreaza. Iar discursul anti-american are mare traditie in cele 2 tari nu e de loc intamplator, face parte din cultura locala, are traditie de zeci de ani, sub formele anti-imperialism (gargara dementa impotriva razboiului din Vietnam), tiermondism, pacifism, etc. cel putin percep eu. Franta a si iesit din NATO la un moment dat , prin anii ’60 intr-un puseu ieftin de personalitate.

 7. Costin AndrieşSpune:

  Răspunde
  martie 11, 2015

  iulian, de acord. eu cred ca antiamericanismul german si francez sunt dintre cele mai mari nerozii suicidale din europa. franta si germania datoreaza totul americanilor. Pe nemti i-au salvat si de nazism si de comunism, pe francezi la fel, iar in plin razboi rece, cand rusia ameninta cu arme nucleare si stergerea de pe fata pamantului, ce faceau? Ieseau cu sutele de mii la proteste impotriva imperialistului reagan. Care cheltuia miliarde, pro bono, ca sa ii apere de rusi.

  Acum 10 ani ieseau cu milioanele impotriva americanilor din cauza raboiului din irak.

  Cand rusia a invadat ucraina protestau doua duzini de cetateni francezi si germani. de origine ucraineana.

  Acum ce fac? Negociaza cu putin teritoriile la care trebuie sa renunte ucraina. Pentru PACE!

 8. alexandruSpune:

  Răspunde
  martie 11, 2015

  in sfarsit scapam cu pasi mici de cosmarul > daca nu esti pro-putin si pro-rusia, nu esti ortodox renasterea romaniei profunde sunt > apararea ortodoxiei <
  problema cu rusia e politica. chiar daca esti aliat formal al rusiei si ortodox, daca nu consimti la echivalentul anihilarii vointei si identitatii proprii, tot nu esti ortodox. si cand consimti, tot nu esti. de altfel soricioaica asta spirituala cu ortodoxia le convine de minune fratilor de la kremlin, pana la urma: cand esti cu adevarat ortodox? ah, cand esti sfant teolog? poate nici atunci. ca si atunci trebuie sa te smeresti sa te declari pacatos. aici vine chitibusul. nu te declari tu. te ajuta tovarasii. nu stii ca esti pacatos? te informam. nu poti sa afli? te ajutam. nu vrei? aha. sa vezi ce draci (pardon) bagam in tine, mama ta de fascist pro-occidental. unde am mai auzit eu reteta asta…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *