Facebook și Tencent, două modele de cenzură

Etichete:

În lumea liberă, fondatorii Facebook și bună parte dintre angajații cu vederi de stânga au încercat de asemeni să influențeze opiniile utilizatorilor, e drept, mult mai timid, favorizând discursul progresist și cenzurându-l pe cel conservator, dar asta a produs reacțiile publicului, ale piețelor și în final ale multor politicieni americani și britanici care doresc protejarea …

Mult așteptata apariție a lui Mark Zuckerberg din ultimele zile, în față membrilor Congresului american, a liniștit, în sfârșit, spiritele și apoi piețele de capital din Occident. Acțiunile Facebook au primit o gură bună de aer după perioada de incertitudine și regresie declanșată de scandalul Cambridge Analytica. Asta și pentru că s-a văzut că derapajele de la dreptul la liberă expresie, că abuzurile și cenzura nu sunt trecute cu vederea în lumea liberă, că politica din ce în ce mai părtinitoare a celor care administează Facebook nu va putea fi tolerată la nesfârșit. De asemeni și pentru că Mark Zukerberg a apărut spășit în fața comisiei congresmenilor americani, unde și-a recunoscut parte din greșeli și a promis că va face ce îi stă în putinta să nu le mai repete și să repare ce se poate repara.

În timp ce ne-am obișnuit cu creșterea constanță a omniprezenței masivei rețele de socializare americană, și a influenței acesteia, a crescut concomitent și nemulțumirea generată de alunecarea evidentă spre stânga, cu toate practicile acesteia, a celor care o gestionează.

Și dacă vorbim de practici incorecte și de limitarea libertății utilizatorilor, merită să vedem cum arată și rețeaua celeilalte lumi, a Chinei comuniste. Tencent este echivalentul chinezesc al Facebook. La sfârșitul anului 2017, Tencent valora mai mult decât Facebook, printre altele și pentru că are controlul absolut asupra pieței din China. Control care nu se datorează unei superiorități evidente pentru consumatorul chinez de social media, ci datorită interdicției Facebook de a opera în China, unde mai sunt interzise și Google, Youtube, Twitter, internetul chinezesc arătând mai degrabă a intranet, fiind practic limitat la piața internă, atât de legislație, de controlul de partid și de stat, cât și de barieră culturală.

Alt fel, Tencent chiar are oferta mai diversificată decât Facebook, aproape miliardul de abonați având pe platforma chinezească, pe lângă serviciile știute la platforma paralelă americană, cele mai căutate jocuri ale momentului, posibilitatea de a transfera bani și de a plăti pentru bunuri și servicii, timp în care, prin aplicația WeChat deținută de Tencent, chinezii schimbă în fiecare zi peste 38 miliarde mesaje. Peste tot, în China, pot fi văzute codurile QR pentru plata prin WeChat, de la marile restaurante și magazine, la tarabele din piețe și chiar la unii cerșetori, pe stradă.

În condițiile astea e clar că statul totalitar chinez are în Tencent un instrument formidabil pentru controlul datelor personale ale cetățenilor săi și cenzurează atât cât e posibil fluxul de mesaje și informații. În ceea ce privește cenzura, două cazuri au avut mare notorietate. În primul caz, litera „N” a fost pentru o vreme interzisă în rețelele chinezești, după ce a fost clar că Xi Jinping intenționează să rămână președinte pe viață, pentru un număr de „n” mandate, iar utilizatorii internetului din China au reacționat exprimându-și crisptat dezacordul cu ajutorul literei interzise mai apoi.

Celălalt caz este al celor doi roboți pentru chat, BabyQ și Little Bing, simbolizați de un pinguin și o fetiță, care trebuiau să fie capabili de dialoguri distractive și să răspundă la întrebări legate de vreme și horoscop, dar care au început să răspundă nepotrivit pentru linia partidului la întrebări sensibile în China. Astfel, întrebată care e visul ei despre China, Little Bing răspundea: visul meu despre China e să plec în America! BabyQ, întrebat dacă iubește Partidul Comunist, răspundea simplu – nu! BabyQ și Little Bing fuseseră dezvoltați de Turing Robot și Microsoft…

Cei doi roboți au fost retrași de Tencent imediat ce au fost detectate abaterile de la discursul oficial al partidului comunist.

În China comunistă, Tencent funcționează ca un instrument foarte precis de supraveghere în detaliu și de influențare a populației asupra căreia se acționează constant pentru a o lipsi de liberul arbitru și de libertatea de acțiune, inutile în lumea imaginată și contruita de comuniști. Statul comunist impune asta cu forța.

În lumea liberă, fondatorii Facebook și bună parte dintre angajații cu vederi de stânga au încercat de asemeni să influențeze opiniile utilizatorilor, e drept, mult mai timid, favorizând discursul progresist și cenzurându-l pe cel conservator, dar asta a produs reacțiile publicului, ale piețelor și în final ale multor politicieni americani și britanici care doresc protejarea libertății de expresie și a datelor personale.

Cele două rețele comparabile, din lumi fundamental diferite, au ajuns să fie folosite împotriva interesului utilizatorilor lor, e drept, în proporții diferite – cei de la Facebook cedând inspitei de a interveni în formarea opiniilor și gestionarea datelor fără voia utilizatorilor, iar cei de la Tencent cenzurând sistematic, modificând și adunând toate datele posibile de la utilizatorii săi pentru a fi folosite împotriva lor, supunându-se astfel rigorilor statului comunist care nu acceptă liberă expresie și libertatea gândirii. Proporții diferite impuse de medii diferite, dar aceleași reflexe ale stângii de pretutindeni.

Preot Alexandru Coman

Preot Alexandru Coman

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *