Imperiul lui Erdogan e gata de luptă

Etichete:

Într-un discurs ținut în orașul Kahramanmaras, în luna februarie, președintele Erdogan i-a îndemnat pe toți turcii să fie pregătiți de concentrare în unitățile militare, menționând că, totuși, nu există o nevoie imediată a armatei.

Într-un discurs ținut în orașul Kahramanmaras, în luna februarie, președintele Erdogan i-a îndemnat pe toți turcii să fie pregătiți de concentrare în unitățile militare, menționând că, totuși, nu există o nevoie imediată a armatei. E vorba de anticiparea unor momente viitoare. Nu a fost doar retorică, anunțul fusese deja făcut oficial în presă și numărul mare de interesați dăduse peste cap situl Ministerului Apărării din Turcia, până la acel moment. Asta în condițiile în care Turcia are deja o armată formidabilă, foarte bine echipată și cu un număr mare de militari, susținut de obligativitatea serviciului militar, și practic nu se poate pune problema, în condițiile actuale, de nevoie suplimentară de personal.

Dar Erdogan are de gând, din câte se vede, să schimbe condițiile actuale. Omul a declarat, în același discurs, că el e primul care se va prezenta la arme, la chemarea țării. Când e vorba de armată, în orice discurs patriotic onorabil, se ajunge și la eroi. Și Erdogan a avut o fetiță prezentă la eveniment, îmbrăcată în uniformă militară, în rolul viitorului martir. Din zona islamică apropiată am fost familiarizați cu imaginea copiilor în uniformă, cu bomba sinucigașului prinsă de corp, care sunt educați să se vadă murind pentru ce spune imamul, ori organizația teroristă care i-a furat copilăria. Fetița plângând a fost încurajată de Erdogan – pe trupul ei mort va sta steagul glorios al Turciei! Din sală s-a strigat-“Stăpâne, du-ne la Afrim” adică undeva, pe câmpul de luptă din Siria.

Țara care s-a vrut europeană, civilizată, democratică, pare că s-a transformat în doar câțiva ani, în mâinile lui Erdogan, într-un imperiu care se vrea războinic. Tocmai vedem că este predicat războiul total, oficial, de la cea mai înaltă tribună. Orice om întreg la cap știe că dacă luptăm, luptăm tocmai pentru pentru copiii și urmașii noștri. Vedem însă că turcii gândesc din ce în ce mai diferit de noi și, parca dintr-o data, mai aproape de felul celor care țin regiunea de la Sud de ei în război de zeci de ani – Hezbollah, PLO, și ISIS, până la urmă.

Erdogan Magnificul

Erdogan nu promovează pe repede înainte doar agenda internă. În momentul de față este într-un turneu politic de cinci zile în patru țări din Africa: Algeria, Mauritania, Senegal și Mali. Anterior, în decembrie, a mers în Sudan, Ciad și Tunisia.

Țări islamice toate, cu care Turcia vrea să strângă legăturile politice și economice, pe care să le susțină și de la care să obțină susținere politică. E aproape ritualic interesul asta deschis față de Africa: URSS s-a băgat în Africa, China și-a încercat mâna în Africa îndată ce a simțit că își poate proiecta la nivel mondial puterea, și are acum câteva capete de pod acolo, Turcia face acum același lucru. Așadar e un drum bătut de cei care au ambiții mari la nivel global. Chiar și Iranul, în Yemen, și Statul Islamic, în Centrul și Nordul Africii, au fost prezente pe continentul premiu. Acum e rândul Turciei. Și Turcia își ia lucrurile în serios, pas cu pas. Își construiește două baze militare năvale, una în Qatar și alta în Somalia.

Procesul de întărire a forței navale include construcția a două portavioane: TGC Anadolu, navă de asalt și portavion ușor, deja în lucru, și un alt portavion convențional ce urmează să fie construit în anii care vor urma.

Pentru comparație, Marea Britanie și Franța au acum, împreună, un singur portavion în serviciu (Charles de Gaulle), Rusia tot unul singur (Amiral Kuznetov). În același timp, Turcia își face cunoscută intenția de a-și schimba flota de avioane de luptă F16 cu avansatele platforme de luptă F35, pentru Forțele Aeriene și F35B pentru echiparea portavioanelor.

Până acum, Grecia se înarma în oglindă cu Turcia, dar acum e evident că Turcia a făcut un salt imens înainte și nu mai poate fi prinsă din urmă de greci. Nici Israelul nu are cum să se simtă bine lângă Turcia care, din ce în ce mai evident, vrea să reconstruiască vechiul imperiu. Astea sunt problemele lor. Și ale multor altora, pentru anii care vor veni.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Preot Alexandru Coman

Preot Alexandru Coman

Comentarii

 1. GeluSpune:

  Răspunde
  martie 2, 2018

  Bun articolul…cu o mica dar apasatoare precizare. Nu puteti sa renuntati la expresia “pe repede inainte”? Avem si noi: in ritm galopant, alert etc. De cand a introdus-o Digi, numai asta ne zgarie pe creiere. In rest, sa aveti o zi buna. Succes.

 2. alexSpune:

  Răspunde
  martie 2, 2018

  in iran protestatarii vor rasturna in cele din urma pe mullahi insa turcia o ia in sens invers, devine un nou iran teocratic. nu-i nimic, deja in afrin kurzii inarmati de americani distrug zeci de tankuri leopard turcesti. erdogan NU va reface imperiul otoman, pierderile sale in siria sunt deja grele.

 3. Alexandru ComanSpune:

  Răspunde
  martie 2, 2018

  @Gelu
  Va multumesc pentru apreciere! Cat priveste expresia, va rog sa ma credeti ca o am de cand ascultam Queen la Majak, pe la mijlocul anilor ’80.

  @Alex
  In Afrin se intampla ceva mai complicat. Trupele lui Assad (cele sustinute de rusi) ii sustin pe kurzi in acel punct, turcii bombardeaza si ucid o multime dintre cei care li se opun, dar si dintre civili, iar pierderile de vieti omenesti din randul armatei turce au inflamat cat se putea pornirile militariste ale sustinatorilor lui Edogan. Turcii au o armata formidabila acum, iar marina militara turca are porturi in zone strategice de prima importanta si urmeaza sa primeasca doua portavioane.

 4. solo.13mmfmjSpune:

  Răspunde
  martie 2, 2018

  Din fericire am inceput si noi sa ne inarmam,cam tarziu.Din pacate psd pare sa fie partidul mai inclinat spre asa ceva.Dreapta in general nu ii interesata de protectia militara a Romaniei si romanilor.
  In legatura cu turcia pana la urma cel mai puternic castiga asta il legea lumi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *