FUNDATIA IOAN BARBUS LOGO SM

Lecții de la Sofia și Chișinău, despre Rusia, pentru politicienii români

Etichete:

Sunt momente, din ce în ce mai vizibile, când ceilalți români, cei din Basarabia, ne-o iau înainte și dau lecții zdravene despre ce și cum trebuie făcut acum, când Rusia pare așezată bine în ofensiva ei generică împotrivă tuturor țărilor din jurul ei. Unirea începută pe unități locale, pe primării, este o lecție extraordinară pentru …

Sunt momente, din ce în ce mai vizibile, când ceilalți români, cei din Basarabia, ne-o iau înainte și dau lecții zdravene despre ce și cum trebuie făcut acum, când Rusia pare așezată bine în ofensiva ei generică împotrivă tuturor țărilor din jurul ei.

Unirea începută pe unități locale, pe primării, este o lecție extraordinară pentru România, dar și pentru toate țările europene care nu văd necesitatea revenirii Basarabiei la locul ei, în România. Așadar, basarabenii se mișcă înainte și o fac cum trebuie, chiar dacă mai au mult de lucru până la un rezultat care să conteze decisiv. Nu dorm pe ei, nu așteaptă ajutor de altundeva. Alt exemplu de hotărâre a celor din Basarabia este condamnarea de zilele trecute a fostului deputat Iurie Bolboceanu, la 14 ani de închisoare pentru trădare în favoarea Rusiei, după ce a cules și transmis informații ce puteau fi folosite în dauna țării sale. Condamnarea vine în condițiile în care Rusia are pârghii foarte eficiente cu care poate acționa împotriva politicienilor și cetățenilor Republicii Moldova, iar statul are președinte un cunoscut apropiat al Moscovei.

Așa fiind, basarabenii, în situația în care sunt, într-o țară practic fără armată, cu studenți și muncitori aflați în Rusia, fac ce trebuie făcut. Asta vine după ce, în februarie, s-a luat hotărârea să fie interzise buletinele de știri și programele analitice ale posturilor tv din Rusia, altă mișcare a unor politicieni de la Chișinău, care, cu toate problemele lor (deloc mici), de imagine si nu numai, au dat dovadă de inteligență și ceva curaj, caracteristici care lipsesc majorității politicienilor români când e vorba de relația țării noastre cu țara care ne amenință constant de sute de ani.

Bucureștiul preferă să închidă ochii când trebuie să fie atent către Răsărit, cu nădejdea că dacă noi nu vedem Moscova, nici Moscova nu ne vede…

Situația recentă din Bulgaria, unde politicienii bulgari se încăpățânează să afirme adevărul istoric despre independența țării lor, obținută cu ajutorul dat țara noastră și de alte câteva țări, cu preț mare de sânge, e cât se poate de stranie. Faptul că rușii mint direct ori prin omisiune când e vorba de istoria țării noastre și nimeni din România nu zice nimic să conteze, nu mai miră pe nimeni. E iar o dovadă de lipsă de interes ori de hotărâre a autorităților române, într-un moment când e clar că trebuie să auzim ceva și de la București.

Bulgaria e într-o dependență cvasi totală de gazul rusesc și e condusă de un președinte pro rus. Așa fiind, în cazul de față spune și face ce trebuie. România e membru important al NATO și nu e condusă de un președinte pro-rus, ca Basarabia ori Bulgaria, nu e o țară dependentă de gazul rusesc sau de orice altceva de la ei.

Mai mult, nu avem membri ai parlamentului deschis atașați de Rusia, presa romanesca este, în mare, deschis proeuropeana ori proamericană. În condițiile astea ar fi de așteptat ca autoritățile românești să își permită să dea niște lecții despre cum trebuie tratate amenințările venite din partea Kremlinului, neavând multe de riscat ori de pierdut. Rușii pricep bine limbajul forței, dar și comportamentul submisiv, iar lipsa reacției și inacțiunea atrage invariabil, din partea lor, o mai mare presiune.

Numai că, judecând după seninatea cu care e tratată amenințarea rusă la noi, se pare că cei care ne conduc cred că în România nu operează spioni ruși, chiar dacă Rusia are interese mari aici și ne mai și amenință militar constant, nu avem publicații/vectori de propagandă rusești în limbă română de nici un fel care să încerce să influențeze opinia publică cu propagandă rusească și rețelele sociale nu sunt un mediu de răspândire a influenței rusești.

De aceea nu se acționează împotriva acestor pericole, pentru că ele nu există practic pentru țară noastră, din câte lasă să se înțeleagă autoritățile românești. Zero situri blocate, zero diplomați trimiși la ei în țară cu primul tren, iar de spioni ruși arestați în România nu am auzit vreodată. Iar propagandiștii știuți public ai Kremlinului zburdă liberi prin toate instituțiile media românești și dau lecții prin universități ca buni români ce ar fi, specializați în habar nu am ce, pentru că nu e unul dintre ei în stare să lege mai multe fraze care să aibă sens.

În ceea ce privește ofensiva patriarhului Kiril din Bulgaria, care ne privește direct pe noi, să nu căutăm către Patriarhia română să rezolve acum probleme de stat. Patriarhul României tocmai încearcă, pe calea diplomației ecleziale, să nu lase să se piardă în izolare ortodoxia rusă care înseamnă mult mai mult decât vremelnicii slujbași FSB pe care îi mai vedem în odăjdii la Moscova. Dacă e de acționat punctual și simetric, e de așteptat să o facă domnii în costume de politicieni, aleși de noi. Instituțiile pot doar să urmeze deciziile luate de ei.

Preot Alexandru Coman

Preot Alexandru Coman

Comentarii

  1. Costin AndrieșSpune:

    Răspunde
    martie 15, 2018

    ar mai fi de mentionat ca BORu a inceput sa atace in mod violent BOR, in R. Moldova.

    Preotul și primarul din satul Denereu, R. Moldova, amenințați cu moartea după trecerea bisericii la BOR

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *