Rusia e un model și Iranul, o democrație

Etichete:

Fără să aibă vreun mandat oficial, Alexandr Dughin a declarat că este acolo în calitate de „ambasador al poporului”, orice ar însemna asta. Conferința a punctat temele lui cunoscute: Vestul e rău, iar acum se prăbușește.

În Hotelul Continental din Skopje, pe 4 martie, s-au înghesuit patru sute de macedoneni să îl vadă și să îl audă vorbind pe cel numit „ideologul Kremlinului”. Sau „Creierul” (asta e un pic exagerată), sau filozoful favorit al lui Putin. „Un sociolog care nu avem în țară așa ceva”, apud Dan Puric.

Fără să aibă vreun mandat oficial, Alexandr Dughin a declarat că este acolo în calitate de „ambasador al poporului”, orice ar însemna asta. Conferința a punctat temele lui cunoscute: Vestul e rău, iar acum se prăbușește. Trebuie abandonat. Și Vestul trebuie să abandoneze proiectul democratic pe care îl susține și promovează, câtă vreme e falimentar. Marea Britanie părăsește Uniunea Europeana și Polonia, Italia, Grecia, Ungaria sunt din ce în ce mai eurosceptice. Turcia a renunțat deja să-și mai dorească intrarea în UE. NATO și UE reprezintă șantaj, umilire și colonizare. Din audiența mesmerizată se întrerupe brusc discursul, cu scandarea preluată de toți – Rusia! Rusia! Liberalismul occidental e totalitar, distruge culturi. Rusia nu e totalitară și nu distruge culturi! Rusia! Rusia! Fiecare nație trebuie să decidă singură, Rusia vrea asta și indiferent de ce decizie luați pe viitor, rămâneți frații noștri, fraților! Urraaa! Urraa!

Acum are cuvântul alt invitat din Rusia, Leonid Savin. Și preia de unde s-a rămas, continuând neabătut: Uniunea Economică Eurasiatica e o forță democratică, spre deosebire de Uniunea Europeana. Uniunea Europeana a fost creată de frică, pentru a împiedica țările europene să lupte între ele, iar Bruxelles este satelitul Washingtonului (mergea aici să zică și că ambele sunt sateliți pentru Tel Aviv, era in linia discursului, dar Savin se grăbea deja). În Uniunea Economică Euroasiatica, pe de altă parte, integrarea se face pe bază de respect, fie că e vorba de nații de două milioane de cetățeni (Macedonia are două milioane), fie de două sute de milioane. Dacă o țară membră nu dorește ceva, acel lucru nu se întâmplă, în Uniunea Economică Euroasiatică. Asta e democrația adevărată! De la momentul ăsta a argumentat explicit că Macedonia trebuie să aleagă clubul țărilor conduse de Rusia, pentru a-și păstra tradițiile și identitatea, pe care le va pierde sigur dacă intră în UE și NATO.

Gazda întrunirii, vice președintele partidului neparlamentar Macedonia Unită, a continuat conferința, numind UE, NATO și Statele Unite „Al patrulea Reich fascist”. Vedeți? Era imposibil să nu se ajungă aici. America vrea război cu lumea liberă – China, Iran și alții, dar vrea și distrugerea Macedoniei. Macedonia trebuie să se elibereze și să se alăture Uniunii Panslave, căreia îi aparține natural.

La strigătele din sală, că Rusia trebuie să vină să ajute Macedonia în problema disputei cu Grecia privind numele țării, Dughin a spus că Rusia nu intevine până nu i se cere asta oficial. Bashar al Assad a făcut asta și poporul sirian a primit ajutorul.

Dughin a mai vorbit de importanța rețelelor sociale în promovarea ideilor sale și, cum era normal, a ajuns să îl pomenească și pe Soros.

Photo: BIRN

Conferința încheiată, macedonenii acasă.

Să nu fi fost tema slavă, putea fi ca orice altă conferința ținută în România de utilii Kremlinului. Macedonenii au viață mai grea ca a românilor. Trăiesc într-o sărăcie fantastică alimentată de o corupție generalizată, de nimic ținută sub control. Țara e doar partener NATO și UE. Trăiesc de pe urma câtorva investiții occidentale. Partidul care a organizat conferința e unul marginal. Majoritatea macedonenilor vor, cum e normal, ca țara lor să între în UE, pentru a putea călători liberi, fără viză, dar și în NATO, pentru a avea securitatea țării asigurată.

Dar, cum e pe undeva normal, s-au găsit și câteva sute de dezorientați care pot lua în serios textele tragic-comice ale domnului Dughin și compania, care cred că Rusia e un model și Iranul o democrație. În fond, dacă sunt și la noi câțiva oameni care cred asta, de ce nu ar fi și in Macedonia…

Preot Alexandru Coman

Preot Alexandru Coman

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *