Campanie de dezinformare rusă contra vaccinului anti-COVID dezvoltat de Marea Britanie

  0

  Rusia duce o campanie de dezinformare și ridiculizare a vaccinului la care lucrează Universitatea  Oxford și compania farmaceutică AstraZeneca, acuză The Times (Russians spread fake news over Oxford coronavirus vaccine). Sunt țintite în special statele occidentale, dar și Brazilia, India sau Indonezia, țări în care Rusia vrea să își vândă propriul vaccin, Sputnik V.

  „Monkey vaccine”

  În campania de dezinformare, vaccinul britanic este prezentat ca fiind nesigur și ridiculizat ca un monkey-vaccine care i-ar transforma pe oameni în cimpanzei.

  Unele imagini ale campaniei de acum de dezinformare și ridiculizare a vaccinului britanic anti-COVID au apărut luna trecută în showul propagandistului Kremlinului, Dmitri Kiseliov.

  Ideea „vaccinului-maimuță” a fost promovată inițial de propagandistul Dmitri Kiseliov în emisiunea Vesti nedeli pe care o realizează pentru Rusia 1, postul de stat la conducerea căruia a fost numit de Putin.

  Publicația britanică The Times citează o sursă despre care spune că a fost implicată în campanie. Această sursă susține că în Occident sunt plătiți influenceri pentru a răspândi pe platformele lor dezinformările și imaginile batjocoritoare. Odată plasate pe rețelele sociale, se speră în viralizarea imaginilor.

  Întrebat de BBC Radio 4 despre campania de dezinformare rusă acuzată de The Times, ministrul britanic de externe Dominic Raab a declarat:

  O luăm foarte în serios. Sincer vorbind, e o jalnică dezinformare. Dar este foarte grav, pentru că este o încercare de a perturbare a demersurilor de găsire a unui vaccin sigur. Nu e nicio îndoială că Marea Britanie este renumită pentru calitatea științei și cercetării, suntem standardul internațional. Și știm că Rusia are antecedente în utilizarea dezinformării ca instrument de politică externă.

  Citat de New York Post, șeful comisiei de politică externă din Camera Comunelor, Tom Tugendhat, este sigur că Rusia e în spatele acestei campanii.

  Rusia este un stat foarte centralizat, iar ideea că asta ar fi făcută fără aprobarea cuiva din cercul puterii este ridicolă.

  Tot New York Post amintește și că, săptămâna trecută, directorul MI5, Ken McCallum, a spus că agenția britanică de securitate și contra-informații protejează de atacuri cercetările  britanice în realizarea vaccinului.

  NYPost: Russian disinformation effort: Oxford’s COVID-19 vaccine turns people into monkeys
  Mirror:  UK slams Russia over ‘fake news Oxford coronavirus vaccine turns people into monkeys’
  VOA: Britain Accuses Russia of Vaccine Disinformation Campaign

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here