10 fapte despre protestele din Iran

  1

  1. Protestele de acum ar fi fost declanșate de creșteri de prețuri și în general au la bază nemulțumiri economice, dar de câteva zile au devenit exclusiv politice.

  2. Manifestațiile nu ar fi ajuns încă la amploarea celor din 2009. Cu alte cuvinte, republica islamică a mai supraviețuit unor astfel de seisme sociale, spun unii comentatori.

  3. Protestele se exind. Pentru duminică, sunt anunțate manifestații în 63 de orașe din țară, în principal din nord și est.

  4. Sunt arse steaguri iraniene în varianta care conține cuvântul Allah.

  5. Fără precedent este vehemența cu care se cere plecarea ayatolahului, i se ard portrete, se strigă „Moarte lui Khamenei”.

  6. Doi protestatari ar fi fost omorâți în urma intervenției forțelor de ordine.

  7. Declarații de susținere a dreptului iranienilor de a se manifesta au venit din partea lui Trump și a guvernului Canadei.

  8. Femeia care și-a scos hijabul și l-a fluturat în fața mulțimii a devenit simbolul mișcărilor de stradă din aceste zile.

  9. În rețelele sociale sunt postate numeroase imagini cu femei modern îmbrăcate, înainte de 1979, anul revoluției islamice.

  10. Sunt prezentate screenshot-uri cu presa din SUA apropiată democraților, în care situația din Iran este reflectată diferit, în comparație cu relatările de la fața locului.

  New York Times, de exemplu, scria în urmă cu o lună că Trump și Arabia Saudită au reușit să unească îndelung divizata societate iraniană, adică aversiunea față de președintele american și față saudiți ar fi fost liantul care i-a împăcat pe iranieni cu guvernul țării lor.

  ABC News sugerează că tabăra celor care susțin guvernul ar fi la fel de puternică precum cea a contestatarilor, deși nimeni nu poate confirma informația.

  De asemenea, imaginea folosită de CNN este de la un miting anti-Israel, la care se poate vedea și portretul fostului ayatolah, Khomeini.

  Puteți citi și:

  Print Friendly, PDF & Email
  Cititi si

  1 COMENTARIU

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here