20 de ani de închisoare pentru Alexandru Vișinescu. Sentință definitivă

  2

  Fostul comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat Alexandru Visinescu a fost condamnat definitiv, miercuri, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la 20 de ani de inchisoare.

  Pe 24 iulie 2015, Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat pe Alexandru Visinescu la 20 de ani de inchisoare si degradarea militara pentru savarsirea infractiunii de tratamente neomenoase, scrie hotnews.ro. Tot atunci, instanta a dispus degradarea militara a lui Alexandru Visinescu, acesta avand de platit, in solidar cu Ministerul Finantelor Publice, Ministerul de Interne si ANP, despagubiri de 300.000 euro catre trei parti civile, urmasi ai detinutilor inchisi la Ramnicu Sarat: Nicoleta Eremia – 50.000 euro, Elena Iacob – 100.000 euro si Anca Cernea – 150.000 euro.

  La acea data, Anca Cernea, fiica detinutului politic de la Ramnicu Sarat, Ioan Barbus, declara:

  Anca Cernea despre condamnarea lui Alexandru Visinescu la 20 d…

  Anca Cernea despre condamnarea lui Alexandru Visinescu la 20 de ani de inchisoare: "Nu pare să conștientizeze ce a făcut, nu a recunoscut nimic. Mama mea se roagă ca Vișinescu să nu moară nespovedit. E foarte important pentru societatea noastră ca acum toți ne situăm în care Românie considerăm noi. Avem o Românie a lui Ion Mihalache sau a lui Vișinescu?"sursa video: http://www1.gandul.info/stiri/in-iulie-2013-gandul-il-descoperea-pe-cel-mai-mare-criminal-roman-in-viata-visinescu-a-fost-condamnat-azi-la-20-de-ani-inchisoare-14634362

  Posted by Fundatia Ioan Barbus on 24 Iulie 2015

  „Pentru mine, mai important decat numarul de ani este faptul ca s-a constatat, in sfarsit, printr-o hotarare judecatoreasca, faptul ca astea sunt crime si ca indiferent cat a trecut de la savarsirea lor, lucrurile astea nu raman nepedepsite. Pentru mine nu e important ca o sa faca 5 ani, sau o sa faca 2, ca a fost condamnat la 20, sau puteau sa fie 15, sau 21, e important ca prin aceasta hotarare se consacra, intr-un fel, triumful moral al celor care au fost victimele lui la Ramnicu Sarat. In felul acesta, intr-un mod tardiv si redus ca dimensiuni, totusi se recunoaste faptul ca victoria morala e de partea victimelor lui Visinescu si Visinescu nu a castigat.”

  Alexandru Visinescu, fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a fost trimis in judecata pe 18 iunie 2014, de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind acuzat de savarsirea de infractiuni contra umanitatii, in legatura cu abuzurile exercitate asupra detinutilor politici.

  Procurorii sustin ca, in perioada 1956 – 1963, Alexandru Visinescu, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a savarsit actiuni si inactiuni sistematice, care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentate de detinutii politici incarcerati, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic. Detinutii erau supusi unor conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea lor fizica, fara sa li se asigure un minim de medicamente si fara sa li se acorde ingrijiri sau asistenta medicala adecvate. Totodata, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer catre spitalele penitenciar, degradarea starii de sanatate a condamnatilor prin lipsa hranei, lipsa incalzirii, pedepsele aplicate discretionar si abuziv, conditiile de detentie inumane, relele tratamente, bataia si alte violente, ignorarea adreselor si sesizarilor formulate de detinuti erau tot atatea actiuni menite a duce la exterminarea fizica a persoanelor incarcerate, scrie hotnews.ro.

  Principalele categorii de detinuti aflate in penitenciar, asa cum reiese dintr-o nota a lui Visinescu adresata Consiliului Securitatii Statului din anul 1967, erau: fosti conducatori in guvernele burghezo-mosieresti si in conducerile PNT si PNL; fosti conducatori ai diverselor organizatii subversive; foste cadre de conducere dupa 23 august 1944; foste cadre MAI dupa 23 august 1944; fosti conducatori ai diverselor secte religioase; alte cazuri mai izolate.

  “Conditiile de viata din Penitenciarul Ramnicu Sarat, asa cum reies din documente si au fost descrise si de fostii detinuti, au creat premisele aparitiei unor afectiuni deosebit de grave, soldate in cateva cazuri cu decesul, proband natura abuziva si tratamentul neglijent aplicat de comandantul inchisorii, lt. col. (r) Visinescu Alexandru. Regimul impus nu asigura sub nicio forma conditiile minime de supravietuire pe termen lung, avand in vedere ca de cele mai multe ori sentintele se intindeau pe o perioada care depasea 10 ani. Decesul detinutilor survenea, astfel, in urma unui proces lent, dar eficace, prin care acestia erau torturati fizic si psihic”, au aratat procurorii, cf. hotnews.ro

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email

  2 COMENTARII

  1. Sper sa-si sfirseasca viata in inchisoare.Nu ma intereseaza daca e bine sau rau faptul ca ma bucura condamnarea acestui calau,asa simt si mi-as dori sa urmeze si altii.

  2. Va felicit doamna Anca Cernea !,recunostinta mea pentru cei care au chemat in fata instantei pe acest calau.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here