70 de ani de la pactul Stalin – Hitler

  9

  Să nu uităm: 23 august 1939 a fost ziua semnării pactului dintre gangsteri, al pactului Hitler-Stalin, mai cunoscut sub numele de pactul Molotov-Ribbentrop. Astăzi comemorăm trecerea a 70 de ani de la acest act odios, ale cărui consecinţe au rămas numai într-un singur colţ din Europa. Bucovina de Nord şi Basarabia, pământuri scumpe neamului românesc sunt încă despărţite de ţară.

  23 august a fost şi un experiment pentru comuniştii români aduşi pe tancurile sovietice, ei au declarat sărbătoare naţională un eveniment produs la cinci ani distanţă, o întoarcere a armelor contra acelor amici cu care se aliaseră stăpânii de la Moscova în 1939.

  România vrea să mărească până la 4000 numărul de locuri acordate elevilor şi studenţilor din Republica Moldova. Este singurul gest frumos pe care-l putem face în sprijinul fraţilor noştri. În 2008 Parlamentul European a declarat cu largă majoritate ziua de 23 august ca “Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului şi nazismului”, astăzi fiind prima data când se organizează acţiuni oficiale comune în toate cele 27 de state membre.

  Pactul Stalin - Hitler
  brest-litowsk
  Paradă comună germano-sovietică la Brest-Litovsk – 1939
  1rg0
  Amici 1939

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email

  9 COMENTARII

  1. imputitii de rusi uita ca si ei au contribuit la inceperea celui de-al doilea razboi mondial…

   te astept la mine pe blog unde am adus un Omagiu sincer lui Adrian Nepotu’ Nastase… (atentie, imagine si text socante)

  2. Riddick,

   am citit artciolul din Trumpet, interesant. Sper sa se insele. Oricum, nu stiu ce sa mai zic de Germania si germani in ultimul timp, din moment ce 57% dintre germanii din est, fostul RDG, cred ca traiau mai bine, le era mai bine si erau mai fericiti in perioada comunismului decit acum.
   O forma de dementa bintuie in Germania, asta e clar.

  3. La fotografia Amici 1939 nu se vede prea bine dar soldatul german ia un buchet de flori de la camarad de-al sau pentru soldatii sovietici din blindat.

   Isi impartisera Polonia…

  4. @Morel,
   Videoclipul este semnat Heather Desmond pentru California State University. Multumim de aprecieri!
   @Riddick
   Repet ce a spus Costin: articolul este f. bun. Intotdeauna a existat un canal de comunicare si de intelegere intre germani si rusi. Venirea lui Lenin in Rusia, inarmarea Germaniei intre razboaie, pactul Ribbentrop-Molotov, opozitia comuna, uneori coordonata fata de America in ultimii 8 ani, sprijinul Germaniei fata de interventia in Georgia, opozitia Germaniei fata de intrarea in NATO a Georgiei. Poate si critica pe care a facut-o d-na Merkel asupra modului in care America isi respecta angajamentele financiare are legatura cu vreo “piedica” rusa…

  5. Francesco, te anunt ca aduc cateva modificari minore asupra articolului. Pactul este Molotov-Ribbentrop, deci STALIN-Hitler. 🙂 E de ajuns ca occidentalii nu il vad decat pe Hitler, macar noi, astia busiti de Krasnaja Armja, sa nu uitam ca initiatorul a fost tatucul Stalin.

  6. @chriscross,
   in 2006 am fost de 1 mai la Libre Universite in Bruxelles. Era un eveniment organizat de comunistii din Belgia, iar pentru festivitati (chestii gen “mici, bere”, discursuri, concerte) li s-au oferit jumatate din salile capusului. Era peste tot plin de afise cu che guevara, lenin, marx, tineri care cintau internationala, -si de jur imprejur, cartile lui Chomsky, toate si in numar mare. Chomsky si Naomi Klein de jur imprejur.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here