A îndemna la eliberarea de judecata pe bază de culoare a pielii te azvârle în același grajd cu odioșii îmbrăcați în cearceafuri albe

  1

  Obsedații de rasă, de diferențe, de orice pretext pentru victimizare până la punctul în care e imposibil să porți o conversație cu ei fără să îți înșire zecile de motive pentru care ei sunt mai altfel deci, implicit, mai în măsură să îți de lecții și să își fluture superioritatea au pus monopol pe cuvinte. Dar nu oricum, ci cu surle, trâmbițe și acolade.

  Zeci, poate sute de asemenea distincții au fost inventate și au un lucru mare și lat în comun. Exclud pe bază de rasă. De la Miss Black America la celebrele BET Awards, trecând prin noi și noi găsite pretexte pentru a premia activitatea cuiva, doar dacă acesta are cantitatea necesară de melanină și origini etnice suficient de nealterate de flagelul alb, toate aceste premii sunt produsul unor minți care au pus conceptul de rasă ca factor demn de venerat la nivel de obsesie.

  Și noi, toți ceilalți, am tăcut mâlc.

  Sună ca rasism, arată ca rasism, produce dezbinare și animozitate precum rasismul. Dar a ridica glasul e sinonim cu sinuciderea socială. Să le reamintești acestora că figura marcantă a egalității, Martin Luther King Jr. îndemna la eliberarea de judecata pe bază de culoare a pielii te azvârle în același grajd cu odioșii îmbrăcați în cearceafuri albe.

  Și noi am tăcut. Pentru că ce om normal ar accepta așa ceva.

  Ei bine, mințile care l-au idolatrizat pe Obama pentru că a fost primul NEGRU ales președinte, zeloții progresului pentru care victoria lui Joe se măsoară prin culoarea pielii lui Kamala și prin numărul de NEGRI care iau loc în viitorul cabinet, cei care aplaudă frenetic primul gay, prima femeie, primul musulman, dar mai ales primul NEGRU care reușește au pus stăpânire pe cuvinte, iar acestea nu mai pot fi utilizate decât după ce ai consultat nou-redactatul manual al corectitudinii politice.

  După ce s-au asigurat că toată lumea a aflat că ceea ce-i diferențiază pe actorii, sportivii, polticienii ridicați în slăvi, de restul muritorilor de rând este culoarea pielii, au decis că doar ei și doar în sunet de aplauze poți să recunoști când un individ este NEGRU. În orice alt context, nesancționat de puritatea lor în gândire, limba devine spurcată și ești urgent transportat la stâlpul infamiei. Iar lumea tace…

  Nu dau doi bani pe Pierre Webó. Nici ca sportiv, dar mai ales ca om. Nici eu și aproape nimeni din afara anturajului fotbalului nu auzise de el până ieri. Dar a decis el că schimba asta. Cum? Urcat pe demnitatea unui coleg de sport și călărind curajos nebunia corectitudinii politice. Webó nu e naiv. Știa că gestul lui va primi sprijinul unor entități precum FIFA, organism care nu are nicio problemă să organizeze Cupa Mondială într-o țară a abuzurilor precum Qatar, UEFA, un for măcinat de corupție și false pretenții de egalitate, o echipă dintr-o țară condusă de un tiran și o alta deținută de qatarezi, dar cu reședința într-o Franța care n-a avut probleme când Charlie o batjocorea pe Halep, dar mai ales o presă dispusă să ia orice gunoi și să-l transforme în știre.

  Și i-a reușit. Dar nu oricum. Ci mai ales cu complicitatea oficialilor și demnitarilor români, cu toată dedicarea unor jurnaliști de un vast penibil de la noi, și mai ales prin tăcerea acelor minți luminate care sunt atât de grăbite să taxeze orice derapaj în rândul conaționalilor, dar nu au nicio problemă când o lume nebună arestează cuvinte și le transformă în arme ale terorii gândirii.

  Webó este primul antrenor NEGRU din istoria echipei Istanbul Bașakșehir. Oare dacă Sebastian Colțescu spunea despre NEGRU într-o asemenea propoziție, scăpa?

  P.S. O mențiune specială la categoria ticăloșilor cu cap mare merge în direcția a doi profesori universitari români. Unul a stabilit că gestul arbitrului român este măsura unui rasism structural. Altfel spus, noi toți ne naștem într-un sistem rasisst, ne educăm să fim rasiști și, invariabil, ne vom exersa rasismul. Nu lasă loc de discuții. „Lumea în care trăim a decis ferm – științific și politic – că identificarea cuiva după culoarea pielii este rasism.” spune el. Se pare că lumea științifică nu a auzit de toate exemplele mele de mai sus.
  Un altul, mai glumeț, dar la fel de pervers, simplifică lucrurile. Nu sistemul e de vină pentru rasismul sistemic. Ci testosteronul care domină sportul rege. Acest gen de oameni cizelează mințile tinere de la noi. În timp ce oamenii de bun-simț tac. Să nu ne mirăm când, nu peste multă vreme, propriile odrasle ne vor acuza de rasism, sexism și alte isme despre care nu au habar, dar au fost învățați să le detecteze la orice s-a uitat câș la ei, indiferent de motiv.

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email

  1 COMENTARIU

  1. Okay. Cretinisme de-astea [apropos de rasism oriunde] am vazut si vad kind of daily in job-ul meu de prof univ in NL. Sa va spun cum am scapat (?) de ele. Acum vreo 15 ani, vin niste debili in consiliul facultatii si incep sa ne explice cum ca fair-trade coffee, cum ca nu mai avem voie sa ne tinem fierbatoare de apa in birou, ptr ca something gen fair-trade, Africa, rasism, etc [serios]. Nu detaliez, discursul era mirobolant. Ideea era ca toti trebuie sa ne cumparam mai nou cafea de la automatele universitatii [care cafea era scumpa + infecta]. Evident, univ facea $ buni pe contractul exclusiv cu o firma care se numea aproximativ Douwe Egberts [sincer, nu mai stiu numele exact..]. OK. Atunci, le-am explicat ca, eu, ca evreu practicant […] nu pot sa beau cafeaua aia care curge prin tubuletzele prin care a curs si lapte [capuccino etc] deci.. discriminare!!! O zi dupa, interdictia de a-ti tine fierbator in camera s-a anulat. Am mai folosit aceasta strategie de cateva ori de atunci. Point-ul meu e ca unele din aceste idiotenii trebuie sa le combati cu armele lor.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here