Alice Herz-Sommer

  3

  Alice Herz-Sommer are 106 ani şi este cea mai vîrstnică supravieţuitoare a Holocaustului. Trăieşte într-un mic apartament din Londra, unde practică zilnic Bach şi Beethoven la pian. Odată demult, Alice a fost o pianistă de concert aclamată de publicul din Europa Centrală.

  S-a născut în Praga şi a crescut într-o familie educată şi iubitoare de muzică şi literatură. Mama ei a fost prietenă cu Gustav Mahler, iar în copilărie se juca adesea cu Franz Kafka. Alice Herz-Sommer trăia la Praga cînd a primit ordinul de deportare. O parte din familie se afla deja la Auschwitz cînd ea şi copilul de cinci ani au fost expediaţi în lagărul de concentrare din Theresienstadt.

  Pînă la ocuparea Cehoslovaciei de către nazişti Alice s-a bucurat de o carieră de succes, ca pianist al Filarmonicii Cehe şi ca artist ale cărei înregistrări radio erau bine cunoscute de publicul amator de muzică clasică din Europa Centrală. Deportarea la Theresienstadt nu a fost întîmplătoare: în acest lagăr, construit de nazişti pentru propagandă, se aflau numeroşi evrei artişti cărora li s-a permis să cînte, picteze sau compună în continuare, iar restricţiile au fost mai puţin severe decît în alte lagăre de exterminare. Fiul ei, Raffi, a devenit cel mai tînăr membru al operei de copii din lagăr şi apare pentru cîteva secvenţe în filmul de propagandă din 1944, “Fuehrerul construieşte un oraş pentru evrei”.

  În 1945, după eliberarea lagărului de către sovietici, Alice s-a întors la Praga, dar nimeni dintre cunoscuţi nu mai era în viaţă. A luat decizia de a emigra în Israel, unde şi-a reconstruit viaţa ocupîndu-se de educaţia copilului şi a reluat activitatea muzicală, în calitate de instructor la Academia de Muzică. Raffi a devenit la rîndul său muzician, un celist apreciat care s-a stabilit la Londra. Alice s-a stabilit şi ea la Londra, pentru a fi aproape de fiu şi nepoţi, însă la scurt timp după aceea a suferit o pierdere tragică: Raffi a murit neaşteptat cu ocazia unui turneu prin Israel. Acum Alice trăieşte singură, dar nu în singurătate. Pasiunea ei pentru muzică şi viaţă în general atrage o nouă generaţie studenţi şi muzicieni, doritori să înveţe de la eleva lui Artur Schnabel.

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentDin tainele miracolului economic chinezesc
  Articolul următorO nouă modă vine în oraş: ecologistul spăşit
  Emil Borcean
  În 1985 am absolvit facultatea de geologie din București. După trei ani de stagiatură la mina de cărbune din Anina, în Banat, am renunțat la geologie și am învățat să fiu programator software. Am plecat din România în 1990, toamna. Am trăit patru ani în Anglia, 19 ani în Canada și aproape doi ani în Germania. M-am întors nu demult în țară. În 2007 am creat blogul Patrupedbun.net, care în 2010 a fuzionat cu blogul Dreapta.net. Din această fuziune s-a născut ILD.

  3 COMENTARII

  1. Kurt Gerron, actor si regizor evreu, a facut – sub presiune – filmul de propaganda “Der Führer schenkt den Juden eine Stadt” – “Fuhrerul le da evreilor un oras”, din care a fost salvat doar 20 de minute.


  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here