Am dat la schimb R. Moldova pe iaurt. Cine își asumă responsabilitatea?

  2

  La inceputul acestei veri ni se povestea pe un ton sfătos și superior că situația în R. Moldova fusese dezamorsată grație unui târg nemaipomenit de ingenios dintre „marile puteri”, în special Germania și Rusia. R. Moldova își recăpăta o paradoxală „libertate” în urma unor înțelegeri de culise între actori suverani exteriori. Făcea obiectul unei „tranzacții”.

  Din aceste observații trebuia să decurgă, pe de o parte, irelevanța celor care au fost luați prin surprindere de „pact”, a celor care nu au fost de acord cu „mica ințelegere”, cât mai ales, pe de altă parte, imensa importanță și indispensabilitate a agenților acestui nou aranjament: partidele politice implicate, cu legături directe la Moscova și Berlin, organizații ale societății civile, experți, analiști politici, jurnaliști angajați samd.

  În aceste condiții, nu știu cum să formulez…

  Dacă a fost târg, și dacă târgul ăsta s-a soldat, într-un mod absolut previzibil când faci alianță cu rușii – cu consecințele catastrofale pe care le avem: armata, securitatea, Curtea Constituțională, primăria Chișinau luate cu japca de socialiști, președintele Dodon împuternicit în Consiliul de Securitate, procurorul interimar al socialiștilor, cu Maia Sandu asistând și participând toată vara la aceste cedări față de socialiști, de dragul „menținerii alianței” – atunci întrebarea este:

  Cine își asumă responsabilitatea?

  Cei din jurul „partidei pro-europene” și-au imaginat că se poate guverna cu oamenii lui Putin la Chișinău? Unde la Chișinău oamenii lui Putin nu sunt o metaforă sau o conspirație. Nu e colujănul lui Trump, apropo de isteriile experților. Acolo era colujăn. Aici a fost un mare şmen, un mare aranjament de geniu, pe care noi, prostimea, nu-l înțelegeam, era peste capacitatea noastră de procesare.

  Într-un alt plan, ce trebuia să demonstreze cazul R. Moldova?
  Că ne putem înțelege cu rușii În Estul Europei? Trebuia R. Moldova să fie un precedent?

  Ca de obicei, a ajuns un cobai, un experiment eșuat lamentabil.

  Dar costurile cine le plătește? Maia Sandu ne scoate ochii că ea o deblocat de la UE macrofinanțarea care ne va ajuta să suplimentăm bugetele sociale și de salarii bugetare.

  Domnule, noi ne jucăm de-a țara-n bunghi, ne vindem libertatea și securitatea, facem alianțe cu rușii ca să ne deblocheze UE bani de asistență socială și lemne la pensionari la iarnă?!

  Ăsta-i prețul?! Așa arată proiectul de societate și comunitate naționala cu aspirații în secolul XXI pe care ni l-a propus UE, Maia Sandu și indispensabilii experți? Am dat la schimb țara pe iaurt?

  R. Moldova e o parabolă biblica: vreți pește sau vreți să învățati să pescuiți??
  Alegeți!

  Print Friendly, PDF & Email

  2 COMENTARII

  1. Marcela , Cel mai mult îmi place cum ai botezat vechile probleme ale TRATATULUI SECRET Ribbentrop -Molotova in ”mica ințelegere” ! AI PERFECTĂ DREPTATE! Atunci a fost ”înțelegerea secretă ”, ACUM e ”mica înțelegere ” . Adică …altă Mărie cu aceeași pălărie .

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here