Anca Cernea la By Alexa despre intimidare și fraudă în alegerile din Venezuela, Georgia și România

  1

  Alexa Ionescu: Ai scris un articol pe inliniedreapta, “Hugo Chávez și frauda alegerilor din Venezuela. Orice asemănare cu realitatea este pur neîntâmplătoare”. Se pare ca traim intr-un univers in care lucrurile functioneaza dupa un anumit tipar, indiferent de meridianele pe care ne aflam, si un anumit scenariu foarte bine pus la punct.

  Unul dintre scenariile deosebit de interesante e scenariul alegerilor din Venezuela, alaturi de cel din Georgia. Vin imediat alegerile si tare imi e teama ca lucrurile s-ar putea sa semene intr-un mod infiorator cu ce s-a intimpla acolo.

  Anca Cernea: Astea sint totusi exemple extreme, mai ales Venezuela unde violenta e totusi la un nivel foarte inalt. In articolul nostru l-am citat pe Carlos Alberto Montaner, cunoscut jurnalist de origine cubaneza, care da acolo 150.000 de morti de cint guverneaza Chavez, de 14 ani. El spune ca insumati, totu mortii din razboaiele duse de SUA in Coreea, Vietnam si Irak impreuna, toti soldatii americani morti in aceste razboaie nu ajung la 150.000.

  Ce vreau sa subliniez in seara asta este componenta de intimidare, adica nu atit violenta efectiva exercitata, cit potentialul de violenta, cunoscindu-se antecedente de violenta si omoruri si lovituri foarte singeroase, oamenilor li s-a aratat pisica neagra, Chavez a scos tancurile pe strada.

  Astea sint tauncurile pe care le-au scos spre orele 10-11 noaptea cind exit pollurile il dadeau cistigator pe Capriles, contracandidatul lui Hugo Chavez, pentru ca nimeni sa nu protesteze impotriva fraudei, toata lumea stie ca s-a furat la alegerile astea din Venezuela.

  […] Am citat un analist cunoscut care locuieste in Venezuela, Eric Ekvall, care explica foarte amanuntit cum s-a furat in Venezuela la alegeri de-a lungul timpului. El explica evolutia metodelor: furatul urnelor, inlocuit urne, umplutul urnelor cu voturi false, furat la numaratoare sau la sistemul de centralizare al datelor din teritoriu spre capitala samd. Acum el insista asupra unei metode cu totul si cu totul diabolice. Este o metoda care, intimidind alegatorul, il face si pe el sa participe la frauda.

  Alegatorul este pus in fata unei masini astfel facuta incit sa nu se poata vota multiplu, intra in centrul de votare, se duce la o masa in spatele careia se afla un votant al autoritatilor. I se spune sa puna degentul pe o suprafata care ii ia amprenta, si sa introduca numarul personal pe claviatura aparatului. Atunci apare pe ecran fotografia lui, adresa, tot felul de date personale, lucru care nu are cum sa nu sugereze ideea ca guvernul stie totul despre el. Dupa aceasta procedura nu i se da o stampila cu care sa te duci in cabina, ci ti se spune sa folosesti aparatul de alatori, unde apesi pe un buton daca votezi cu Chavez sau Capriles.

  Cetateanul venezuelan care vrea sa voteze cu Capriles isi pune urmatoarea intrebare: ce-o fi cu cablul asta, nu cumva e posibil ca votul meu sa se inregistreze la fisa mea? In Venezuela, o tara socialista, ca sa visezi la o locuinta trebuie sa faci cerere la stat, si ca sa faci cerere, pui degetul. La orice legatura si contact cu statul ti se ia amprenta, sau la aeroport, ti se ia ampreuna la sosire, la plecare, peste tot. Acolo este foarte clar ca jumatate din populatie depinde direct de stat; sint studenti, bursieri, chiar clasa media care traieste din contracte cu guvernul, pusi in fata masinii se intreaba, “eu ce sa fac?” Votez pentru ce stiu eu ca e corect si e bine pentru tara mea, riscind sa ramin pe drumuri, fara serviciu, fara locuinta, fara sa pot sa-mi termin studiile, si poate chiar sa ma caute astia. Violentele despre care am vorbit sint violente ale statului.

  […] In 2004 s-a incercat suspendarea lui Chavez, iar cei care au semnat cererea de referendum au fost trecuti pe o lista neagra si din 2004 sint taiati la cartela, la repartitie, la servicii si la studii.

  […] Eric Ekvall spunea ca daca nu ar fi existat frauda, rezultatul adevarat ar fi fost probabil 60-40%.

  […]

  Seara tirziu exitpollurile il declarau invingator pe Capriles, dupa care, la 10-11 noaptea au fost scoase tancurile pe strazi. Foarte repede dupa asta, Chavez s-a declarat invingator, si Capriles s-a grabit sa recunoasta victoria. […] Probabil a vrut sa evite varsarea de singe, pentru ca in mod explicit exista aceasta amenintare.

  Alexa Ionescu: Da, mai aveti un interviu pe blog: „Îi vom lua cu foc și gloanțe, așa cum am făcut în aprilie 2002”

  – Cum priviți alegerea președintelui?
  – Istorică, pentru că, după cincizeci de ani de luptă, se confruntă două tendințe: cea a întunericului, reprezentat de burghezia venezueleană, pe care o simbolizează familia israeliană a lui Henrique Capriles, și cea a luminii, transparenței creștine și socialiste, pe care o reprezintă Hugo Chávez.

  – Care sunt planurile dvs. pentru acea zi?
  – Vom da lupta, mizând pe pace și democrație, ca să nu se rupă linia constituțională. Avem toate elementele politice și logistica în favoarea noastră.

  – Președintele Hugo Cháveza a spus că va recunoaște rezultatele?
  – Exact, pentru că Chávez va câștiga, dar dacă opoziția nu recunoaște și cheamă la guarimbas (izbucniri de violență) de la 16.00, le vom înfrunta.
  – Cum o veți face?
  – Cu gloanțe. Va fi clocot. Suntem pregătiți și bine înarmați. Vom merge pe motociclete, cu mașina sau pe jos. Și dacă vedem tulburări pe stradă, ne punem cagula și scoatem armele.

  – Cum ați făcut la Barinitas săptămâna trecută, ucigând trei activiști ai lui Henrique Capriles?
  – În orice război există victime.
  – Câte aveți pe suflet?
  – Nu țin socoteala. Se spune că după zece morți nu mai simți nici o remușcare.

  Anca Cernea: “El spune ca a ucis cel putin 10 oameni, eu numesc acest lucru teorism prin interviu, asta in sine e o forma de terorism, si daca asta vorbeste asa, anturajul lui Chavez vorbeste asa, nu poti sa spui ca astea au fost niste alegeri libere, si Capriles a fost ostatecul acestei situatii. El s-a gindit probabil sa nu puna in pericol vieti omenesti pentru ca ii murisera in saptamina dinaintea alegerilor cel putin 3 baieti din campanie, au fost impuscati.”

  – Ce se întâmplă dacă opoziția câștigă?
  – Niciodată. Opoziția nu va câștiga. Asta este foarte departe, un vis nerealist.
  – Ce veți face în cazul în care autoritatea electorală îl declară câștigător pe Capriles ?
  – Trecem la rezistența activă. Ne-am activat toate celulele pentru a denunța extrema dreaptă. Un guvern Capriles ar avea poporul agitat și mobilizat. Chávez ne-a învățat.
  – Care este relația dvs. cu teroristul venezuelean „Carlos” Ilich Ramirez deținut în Franța?
  – Avem contact telefonic.
  – Și legăturile dvs. cu ETA?
  – Noi suntem aliați politici ai ETA și FARC, nu voi da mai multe detalii din cauza precedentului negativ pe care l-am avut cu spaniolul El Palestino, care s-a infiltrat în organizația noastră și a înregistrat activitățile noastre cu o cameră ascunsă, fără să spună că e jurnalist.

  – Cine vă finanțează?
  – E un secret militar.
  – Câți membri au “Tupamaros”?
  – E un secret militar. Avem celule în întreaga Venezuela.
  – Cum vă definiți?
  – Ca o gherilă marxist-leninistă. Suntem revoluționari, strajnici înarmați. Dacă apare vreo încercare de lovitură, îi vom lua cu foc și gloanțe, așa cum am făcut în aprilie 2002.

  […]

  Inainte de alegeri, Chavez a spus ca daca el ar vota in Statele Unite ar vota cu Obama, si Obama in Venezuela ar vota cu el (Chavez to Obama: I’d vote for you, and you for me)

  Imediat dupa alegeri Obama l-a felicitat pe Chavez.

  Dear Leader meets Dear Leader

  Nu cred ca mai e nevoie sa adaugam ca si Putin s-a grabit sa il felicite pe Chavez, Rusia era foarte bucuroasa ca relatiile Venezuela-Rusia s-ar fi deteriorat, Capriles spusese foarte clar ca nu mai are de gind sa cumpere armament si sa continue relatiile cu Rusia. Altcineva care s-a bucurat foarte mult este Lukașenko din Belarus, prieten apropiat al lui Chavez.

  […] Capriles este un om foarte curajos, a fost inchis de Chavez, etc, pe de alta parte, discursul lui a fost tot timpul centrist, moderat, politicos, civilizat. Sigur, a incercat sa contracareze salbaticia de pe cealalta parte a baricadei, insa nu asa vorbesti cu criminali. Daca un criminal vine la tine cu o arma si tu ii raspunzi cu citate din codul penal aratindu-i ca ceea ce vrea sa faca e ilegal, n-ai nici o sansa sa cistigi lupta cu el. Trebuie macar sa il faci criminal, sa vada populatia ca ai pus degetul pe rana, ca ai pus punctul pe i. E intr-un fel participare si legitimizare a minciunii. Un om care a subventionat terorism si revolutii comuniste in America Latina, tu trebuie sa denunti toate acestea. Capriles a ales sa fie moderat, centrist, si in acest spirit centrist a recunoscut alegerile, desi frauda era absolut evidenta.

  Campania din Romania nu este caracterizata prin aceste violente, liderii nostri de dreapta nu risca in viata nimanui daca spun ce trebuie acum. In schimb, ar reusi totusi sa nu se mai teama lumea, ca si la noi oamenii se tem, chiar daca nu sint tancuri pe strada, au mai fost in strada violente, stiu de ce e in stare USL-ul. Stiu de ce e in stare tot sistemul asta iliescu post-89 care niciodata nu a pierdut puterea. Oamenii inca se tem si sint intimidati. Vad articolele de pe Vocea Rusiei si nimeni nu incepe sa atace, sa intrebe la ambasada, cum este domnule posibil asa ceva?!”

  Alexa Ionescu: “Pentru ca ambasada Rusiei e prietena la catarama cu guvernul.”

  Anca Cernea: “Da, ministerul de externe ar trebui sa faca asta, sigur, Corlateanu n-o sa faca, si atunci opozitia ar trebui sa spuna: “Domnule, de ce nu faceti?”

  Alexa Ionescu: “In timp ce in Venezuela s-a votat cu tancurile pe strada, in Georgia s-a votat cu tancurile la granita si prin santaj electoral.”

  Anca Cernea: “Lumea se astepta ca in momentul in care va cistiga Saakasvili, si era de asteptat sa cistige din sondaje”

  de la minutul 25.45 sint discutate alegerile din Georgia. Despre asta puteti citi si
  Sfîrșitul Revoluțiilor Portocalii și teama hipsterimii filoruse de “mantra neoliberală”
  .

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email
  Cititi si

  1 COMENTARIU

  1. Daniel Morar despre cum s-a furat la referendum:

   via Dorelian Bellu:

   Breviar de furat alegeri
   – semnături falsificate pe listele cu votanţi
   – persoane care apar şi pe listele permanente şi pe cele suplimentare
   – încălcarea regulilor privind folosirea urnei mobile
   – “fantome”, CNP-uri care nu există
   – apar că au votat în localitatea natală militari din Afganistan, persoane aflate în închisoare în ziua respectivă şi persoane decedate
   ……
   Au fost secţii în care 40% au votat între orele 20 şi 23.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here