FUNDATIA IOAN BARBUS

Apel către domnii Klaus Iohannis şi Victor Ponta: Opriţi puciul de la Chişinău. Ştim că puteţi

Stimaţi domni, după cum vă este binecunoscut, în Republica Moldova au loc evenimente, pe care noi le apreciem drept un adevărat puci, o lovitură de stat menită să deturneze voinţa electoratului, exprimată la alegerile din 30 noiembrie 2014.

Alegătorii au acordat 55 din cele 101 mandate ale parlamentului partidelor cunoscute ca pro-europene, PLDM. PDM şi PL.Sfidând voinţa electoratului, dar şi sugestiile publice, făcute de la Bruxelles, Bucureşti şi Berlin, PLDM şi PDM au constituit o alianţă (APME) fără participarea PL. Vă amintim că simularea negocierilor cu PL a durat aproape două luni şi a avut ca scop doar derutarea partenerilor din UE şi a propriului electorat al PLDM şi PDM. În acest timp Republica Moldova se scufundă în haos economic şi social, în principal din cauza deprecierii monedei naţionale, leul moldovenesc.

APME a încheiat în cele din urmă o înţelegere ocultă cu comuniştii lui Vladimir Voronin (PCRM) care îi asigură o majoritate parlamentară ce va fi negociată permanent, înţelegere care deja a fost pusă în aplicare, şi care a adus comuniştilor un nesperat post de vicepreşedinte al Parlamentului.

De la Bucureşti, Bruxelles, Berlin şi nu numai, s-a mai transmis la Chişinău că alianţa în care UE ar fi avut încredere că va continua reformele, PLDM-PDM-PL, ar fi trebuit să-l susţină în funcţia de şef al Executivului pe actualul premier, Iurie Leancă, în mandatul căruia s-au semnat Acordurile de Asociere (AA) şi de Liber Schimb (DCFTA) între UE şi Republica Moldova.

La Chişinău s-a jucat încă o piesă de teatru pentru ochii opiniei publice interne şi partenerilor europeni. Iurie Leancă a fost desemnat de propriul partid, care i-a acordat însă sprijin politic doar de formă, aşa că lista guvernamentală şi programul propus de Iurie Leancă au fost respinse la vot în Parlament.

Noul premier desemnat, Chiril Gaburici, a fost adus de urgenţă din Azerbaidjan unde activa, pentru a forma noul guvern şi, cu toate că este un necunoscut pentru opinia publică, deja au apărut controverse legate de trecutul domniei sale în presa de la Chişinău. Miercuri sau joi se aşteaptă învestirea Guvernului Gaburici, cu sprijinul PCRM.

Blocarea parcursului european al Republicii Moldova

Liderii PLDM şi PDM nu pot oferi nicio explicaţie credibilă pentru renunţarea la alianţa cu PL, un partid pro-european şi substituirea acestuia cu comuniştii lui Voronin. De asemenea, aceiaşi lideri nu pot explica de ce „azerul” Gaburici, necunoscut în UE şi fără nicio experienţă politică sau guvernamentală a fost preferat „europeanului” Leancă, susţinut de România şi cancelariile europene, al căror sprijin este de neînlocuit în condiţiile ecomice deosebit de grave din Republica Moldova.

După câte ştiţi, Republica Moldova trebuie să întreprindă reforme şi să aplice prevederile AA şi DCFTA,  prioritatea fiind reforma Justiţiei din Republica Moldova, cel mai corupt stat din lume, potrivit ultimului clasament al Transparency International. Credem că este exclus ca un guvern minoritar, depinzând de bunăvoinţa comuniştilor pentru fiecare vot şi condus de ilustrul necunoscut Gaburici ar vrea sau ar putea să facă reformele necesare. Nu credem că Vladimir Voronin, care a comparat extinderea UE cu expansiunea nazismului ar avea vreo apetenţă deosebită pentru a vota reforme ce ar apropia Republica Moldova de UE. Dacă dumneavoastră credeţi contrariul, noi vă transmitem că vă autoiluzionaţi.

De ani de zile, indiferent de alternanţa la putere de la Bucureşti, se spune că integrarea europeană a Republicii Moldova este un obiectiv prioritar al politicii externe a României. Cu regret, ne exprimăm convingerea că, având în vedere circumstanţele, obiectivul prioritar al politicii externe româneşti este în mare măsură compromis.

Republica Moldova este al doilea stat românesc

În Republica Moldova, conform datelor neoficiale ale ultimului recensământ ponderea românilor moldoveni este de 80% din totalul populaţiei. Dintre aceştia, aproximativ 500.000 au redobândit cetăţenia română după anul 2009, când s-a accelerat acest proces. Amintim însă că între 1991-2000, când acest proces a fost îngheţat temporar, au redobândit cetăţenia un număr nedeterminat de români basarabeni, estimat între 100.000 şi 500.000 persoane. Imprecizia în această privinţă se datorează faptului că până în anul 2000 proaspeţii cetăţenii care solicitau paşapoarte româneşti nu era obligaţi să transcrie actele de stare civilă eliberate de autorităţile Republicii Moldova. Aşadar vorbim de un număr estimat între 600.000 – 1.000.000 persoane care deţin cetăţenie dublă, atât a Republicii Moldova cât şi a României, fapt care, în mod firesc, nu vă poate lăsa indiferenţi.

De altfel sintagma „al doilea stat românesc” nici nu ne aparţine nouă, ci este consemnată în documentele oficiale ale statului român, mai precis „Strategia Naţională de Apărare” elaborată de CSAT şi adoptată de Parlamentul României.

Siguranţa naţională va fi afectată de haosul economic şi social de la graniţa României

Domnule preşedinte şi domnule prim ministru, ştiţi mai bine decât noi că în maxim 3-4 luni Republica Moldova se va prăbuşi în haos. Acest termen rezultă dinr-o simplă corelare matematică dintre rezervele valutare ale Băncii Naţionale a Moldovei şi ritmul în care acestea sunt cheltuite (100 milioane dolari la fiecare două săptămîni), în tentativa de a se interveni pe piaţă pentru a opri deprecierea ce devine galopantă a monedei naţionale.

Pe scurt, deprecierea monedei naţionale s-a declanşat pentru că leul moldovenesc este perceput ca fiind legat de rubla rusească iar panica investitorilor care îşi lichidează portofoliile din spaţiul estic nu va putea fi oprită. Pe de altă parte, din băncile Republicii Moldova au dispărut în anul 2013 un miliard de dolari, dispariţie numită eufemistic „active toxice”, în situaţia în care bugetul anual de stat este de numai două miliarde de dolari. Exportul nu aduce valută, este aproape inexistent, dovadă deficitul comercial ce reprezintă 50% din PIB. Nu dorim să intrăm în amănunte pentru a demonstra de ce prăbuşirea unui stat vecin ar afecta siguranţa naţională a României, deoarece presupunem că este evident.

În economie nu există minuni, soluţii miraculoase. Unica şansă, redusă şi aceea, de salvare a Republicii Moldova este un acord cu FMI, sau cu FMI şi UE. Dar un asemenea acord nu poate fi încheiat de un guvern minoritar, condus de un premier necunoscut, neangajat politic şi fără experienţă relevantă, nevoit să negocieze orice măsură cu comuniştii lui Voronin. Singurul guvern credibil în acest sens ar fi un guvern majoritar în parlament al celor trei partide pro-europene, condus de un premier recunoscut în plan internaţional ca Iurie Leancă, un guvern al cărui angajament pe calea reformelor să fie în afară de orice dubiu.

Faceţi ce trebuie făcut

Domnule preşedinte, domnule prim-ministru, cunoaştem abordarea potrivit căreia „nu trebuie să ne amestecăm”. Da, este adevărat că Republica Moldova a ales să fie un stat suveran, aşa că numirea unui guvern fără îndoială că este o chestiune internă. Numai că cei de la Chişinău ar trebui să înţeleagă faptul că şi România este un stat suveran şi nu are nicio obligaţie faţă de nimeni să susţină un guvern al unui alt stat, guvern suspectat de ostilitate faţă de reforme, corupţie şi chiar tendinţe antiromâneşti.

În plină austeritate în România, în anii 2010-2014, pe lângă determinantul sprijin politico-diplomatic acordat Republicii Moldova, ţara noastră a fost practic principalul donator din UE faţă de statul de peste Prut şi nimeni dintre cetăţeni sau politicienii din România nu a avut nimic de obiectat, ajutorul de 100 milioane euro pentru Republica Moldova fiind votat în unanimitate în Parlamentul României.

Dar politicienii „europeni” din Republica Moldova refuză să facă reforme în Justiţie şi au respins sugestiile din UE de a numi un procuror general independent cu consultarea Comisiei Europene. Aceste sugestii, după cum ştiţi, au fost făcute la pachet cu propunerea de a se face un guvern PLDM-PDM-PL, cu Iurie Leancă premier.

În condiţiile în care ajutorul acordat de România ajunge pe mâinile unei administraţii care este cea mai coruptă din lume, cu tendinţe antieuropene şi antiromâneşti, contribuabilii români ar putea începe să-şi pună întrebări legitime.

Vă rugăm să nu permiteţi ca cel de-al doilea stat românesc să fie cuprins de haos şi anarhie. Nu acceptaţi abandonarea parcursului european de către guvernanţii de la Chişinău. Nu abandonaţi în voia sorţii trei milioane de români de peste Prut, dintre care sute de mii sunt şi concetăţenii noştri şi alegătorii dumneavoastră. Nu dorim să asistaţi pasiv la ruinarea Republicii Moldova şi transformarea ei într-o pradă sigură pentru o Rusie agresivă.

Vă rugăm să faceţi ce trebuie făcut. Vă mulţumim.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Redacţia

Redacţia

Conservatori români

10 comentarii

  1. Transsylvania Phoenix
    17 februarie 2015

    Sunt foarte sceptic ca presedintele Iohannis si premierul Ponta pot face ceva, atata timp cat in Moldova majoritatea populatiei doarme in picioare / front.
    Moldovenii inca n-au lovit inca fundul de piatra al gropii -„hit rock bottom” cum se zice aici cand vorbesti despre persoane care sunt dependente de droguri sau alcool si care ajung intr-o situatie atat de disperata incat iau singuri decizia sa renunte la dependenta si sa-si schimbe viata in bine. Asta inseamna ca situatia Moldovenilor inca nu este indeajuns de incomfortablila si disperata incat sa-i determine sa se revolte in masa, sa-i dea jos si sa-i lege pe criminalii care le conduct tara, si sa aleaga cu o majoritate zdrobitoare conducatori intr-adevar determinati sa le respecte vointa de a lua un curs politic si social radical diferit.

  2. eugen chirovici
    17 februarie 2015

    Nu-mi fac iluzii: odată cu Ucraina, UE a abandonat şi Moldova… Iar cine îşi imaginează că un Iohannis ar fi în stare să desfacă ce au bătut în cuie Merkel, Hollande şi Putin este cel mai mare naiv care s-a născut vreodată. Nici măcar un Maidan la Chişinău (de altfel total, total improbabil) n-ar putea face absolut nimic! Cred că, din nefericire, este pur şi simplu stop joc…

  3. Cristian Leonard
    17 februarie 2015

    Moldovenilor le este frica de Putin, nu de Johannis sau Ponta. Asta e adevarul.

    In conditiile in care Rusia rupe Ucraina in doua, folosindu-se de mainile Frantei si Germaniei, moldovenii vor face tot ce le sta in putinta sa fie in barca lui Putin.

    Si nu sunt de condamnat. Se vor face frate cu dracul ca sa treaca puntea. Ca Europa le-a demonstrat ca nu e stare de nimic si ca nu le poate oferi nimic altceva decat vorbe si sprijin moral.

  4. Anca Cernea
    17 februarie 2015

    @3
    Ca să parafrazăm pe un tătic istoric al trădării occidentale (tradiție în care se înscriu merkel-hollanzii de astăzi),
    dacă alegi rușinea ca să eviți războiul, nu garantează nimeni că nu vei avea și rușine și război.

    Kleptocrații care se află la butoane la Chișinău pot fi oricând zburați de Putin (mai mult sau mai puțin brutal) și înlocuiți cu alte și alte garnituri de sovietopiteci – în funcție de etapa revoluționară a procesului. Nu sunt în siguranță în brațele lui Vladimir Vladimirovici.
    Nimeni nu e.
    Vedeți cartea lui Paul Johnson despre Stalin și calculați probabilitatea de supraviețuire la un an a membrilor CC al PCUS de la un congres la altul al acestui partid în anii 30.
    Revedeți filmul în care Bezmenov explica asta pe exemplul Afganistanului: Nur Mohamed Taraki a fost dat jos și a venit Hafizulah Amin, care a fost omorât și a venit Babrak Karmal, care a fost dat jos, și a venit până la urmă Najibullah.
    Dar asta a fost istoria tuturor regimurilor supuse rușilor; rar s-a întâmplat ca un lider pus de ruși să moară de moarte bună, de obicei ei au fost eliminați de stăpânii lor, fiind înlocuiți cu alte slugi ale rușilor, care, mai târziu, au sfârșit îtr-un fel asemănător – și tot așa, never-ending-story.
    Cât despre perspectiva pușcăriei, comparativ, e mai bine în UE, să te bage DNA la Rahova, ca pe Năstase, decât în Rusia, să te bage Putin în lagăr ca pe Hodorkovski (iar ăsta e un caz fericit).

  5. Anisoara
    17 februarie 2015

    Domnule Presedinte Klaus Iohanis,Domnule prim-ministru Victor Ponta ! Sper sa cunoasteti aceste versuri – o durere a Basarabiei…Fiti atenti la ultimul vers,care este un strigat si o Speranta pe care o asteptam de la Domniile voastre !!!!

    “Basarabie straveche, care n-ai sub cer pereche, Basarabie!
    Ostenesti pe vai intr-una, dar de lacrimi ti-e cununa, Basarabie!
    Spera-n lupta cu paganul, caci nu el iti e stapanul, Basarabie!
    A spera e o lucrare, a lupta e o-ncercare, Basarabie!

    Ridica-ti fruntea, mai sus Romane, in lungi suspine de-ai fost batut!
    Intinde fruntea, caci va fi bine! Salvarea vine de peste Prut!”

  6. abc
    17 februarie 2015

    Anisoara, foarte adevarate versuri,, Salvarea vine de peste Prut”, dar vezi d-ta, ca vina este a noastra, a romanilor din partea astalalta de Prut, nu ne-am facut indeajuns temele, nu am umblat din casa in casa, asa cum au facut antiromanii sa convingem poporul acesta, pe , care l-au indobitocit de ani si ani, ca sa poata fi mai usor de manipulat. Chiar vecini de ai mei , cu cetatenie romana, au votat cu comunistii, ca ,,ce ne trebuie noua sa ne vina tiganii aia romani, sa ne fure”, ori alti vecini, care nu zic un cuvint in limba romana, dar nepoata lor invata in Romania, tot cu comunistii au votat. In Cahul primarul este comunist si pestetot vedeai numai panouri cu Dodon , ce arata calea spre uniunea vamala si Usatii, pe cind despre celelate partide nu stiau nimeni nimic, ba da apareau pe unde si unde, cite un stejar verde, peurma Lupu mai fusese prin Cahul, dar de partidul liberal nimeni nu stia nimic. Asta e. Daca Romanie s-ar implica, numai atit ii trebuie lui Putin.Vezi cum il invinueste pe Obama, ca deacum ar fi trimis arme in Ucraina. Europa ii joaca toate mendrele lui Putin, numai, sa nu inceapa razboiul. Am in vedere reprezentantii Germaniei si Frantei, desigur , nu toata Europa. Tot globul sta pe un butoi de pulbere KGB-istii lucreaza bine pestetot, ca sa se distabilizeze situatia, caci cum zice proverbul latin ,, Divide et impera”

  7. Mih
    17 februarie 2015

    Oricat de justificat si de apreciat/sustinut este acest apel, cred ca din pacate, realitatea se „opune” din 9cel putin) doua directii: una dinspre actualii PM si presedinte de dincoace de Prut (eu nu-i vad nici dornici cu adevarat, nici capabili sa faca ceva), cealalta, dinspre liderii de la Chisinau. [In plus, nici Leanca nu cred ca ar fi fost o varianta suficient de sigura si incurajatoare pentru o certa si stabila orientarea a RM spre Vest]. Trista evolutie, descurajante perspective in privinta RM sub presiunea soviet…ruseasca. La care se adauga (poate hotarator) pe fundal, „moliciunea” UE.

  8. Toiu
    17 februarie 2015

    Ca sa poti pastra Basarabia, in actualele conditii geopolitice, in sfera de influenta a lumii civilizate, in speta UE (o UE debila si fara o vointa reala de a se impotrivi regimului asiatic de la Moscova) ar fi nevoie de lideri democrati (atlantisti) autentici si puternici in spatiul romanesc.
    Cand il vad pe Ponta ma apuca plansu’.
    Cand il vad pe Johannis ma apuca rasu’.
    Pe Leanca nici macar nu-l vad.

  9. gpavel
    17 februarie 2015

    deturnarea vointei electoratului e relativa,daca cineva era atent la procente pe partide(inainte de filtrul dat de procentul minim pentru partide)ar observa ca partidele pro occident nu au castigat peste 50%!

  10. Grigore Grigorescu
    17 februarie 2015

    Susțin totalmente Apelul către politicienii României. Dar știm foarte bine că ei nu ne reprezintă. Speranța este în noi. Ca în toate veacurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian