FUNDATIA IOAN BARBUS

Britania ca Titanicul. Ediţia pentru copii.

Living Ark

Şcoala primară Muswell Hill din nordul Londrei a inaugurat cu tam-tam în această iarnă – mai exact în urmă cu trei luni – un proiect îndrăzneţ şi eco-responsabil: o sală de clasă cu zero amprentă de carbon. Construcţia este realizată din lemn „sustenabil”, cu izolare termică din lînă de oaie; acoperişul este confecţionat din chirpici, iar energia o furnizează panouri solare din generaţia ultimul răcnet. Această lucrare deosebită a primit şi un nume pe măsura ingenuităţii eco-proiectanţilor: Living Ark.

Din nefericire, condiţii cu totul neprevăzute au forţat evacuarea definitivă a elevilor din Arca Vie. Surprinzător, dar iarna este frig şi cerul adeseori noros. Şi colac peste pupăză, panourile solare nu sunt prea energetice: abia dacă au reuşit să lumineze câteva becuri sleite. E frig bocnă în arcă, iar părinţii şi-au retras copiii din frigiderul cu zero amprentă de carbon. Jill Hughes, directoarea şcolii, rămîne totuşi optimistă şi aşteaptă cu înfrigurare anotimpuri mai prielnice: „Suntem încântaţi de privilegiul de a găzdui Arca Vie – este o resursă deosebită atât pentru şcoală, cât şi pentru comunitatea locală. [Această resursă] este un element important al iniţiativei de carbon scăzut din Muswell Hill.” În fond, de ce nu; iniţiativa asta a costat doar 25.000 lire sterline, cotizate pînă la ultimul penny din bugetul public local. Deci e pe „gratis”, la fel şi cobaii de test.

Baby Gaga

Prin mai sau iunie, atunci când condiţiile solare vor deveni prielnice pentru relansarea Arcei pe apele carbonic neutre ale învăţământului primar, elevii vor căuta ceva răcoritor după o zi de şcoală încărcată. Un magazin de dulciuri şi îngheţată din Covent Garden oferă deja o delicateţe specială: îngheţata din lapte uman. Reţeta e simplă: se ia lapte matern donat de femei testate în prealabil de către Food Standards Agency (deci nicio grijă, laptele matern este în deplină concordanţă cu standardele alimentare în vigoare pentru protecţia sanitară a publicului), se mixează cu batoane de vanilie din Madagascar şi zeamă de lămâie. O îngheţată costă 14 lire sterline, dar preţul nu a stat în calea succesului instantaneu: stocul s-a epuizat chiar în prima zi de vânzări. Matt O’Connor, patronul magazinului: „Răspunsul publicului a fost uluitor. La început, oamenii au spus că aşa ceva este dezgustător, deoarece conţine o secreţie a trupului, dar şi laptele de vacă este o secreţie trupească. După ce-l gustă, oamenii încep să iubească acest produs.”

În fond, de ce nu; Baby Gaga este un aliment sută la sută organic şi natural. Iar trupul, după cum se ştie prea bine, este o sursă de infinite plăceri care, cu voie de la John Stuart Mill, pot fi degustate în deplină libertate:

Singura libertate care îşi merită numele este aceea de a urmări binele personal aşa cum credem de cuviinţă, atâta timp cât nu încercam să limităm libertatea altora, sau împiedicăm efortul lor de a o obţine.

Individul este suveran asupra minţii şi trupului propriu.

Bifat, bifat, bifat. Matt, patru îngheţate pentru toată familia şi fă-le duble pentru copii!

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

6 comentarii

  1. Israelianca
    1 martie 2011

    zero amprenta de carbon la zero grade.

    si inghetata a fost dezgustata cu mult drag.

  2. Apolodor
    1 martie 2011

    Tot din Britania, cu dragoste. Ce fel de dragoste, vă las să decideţi singuri:
    http://weaselzippers.us/2011/0…..-to-adopt/

  3. Silvapro
    1 martie 2011

    O inghetata umana pentru umanisti.

  4. Pataphyl
    1 martie 2011

    Silvapro

    Crezi oare că ar fi nepotrivit dacă aș patenta înghețata pe băț model Vlad Țepeș, cu țepe din

    lemn “sustenabil”, cu izolare termică din lînă de oaie

    ?

  5. Silvapro
    1 martie 2011

    LOL
    HA HA HA

    Extrordinar!
    Am ris cum n-am mai ris de mult, cu greu am putut sa bat clapele sa-ti raspund

  6. Provita
    1 martie 2011

    Salutari.

    UK este de ani buni scena unor experimente sociale infricosatoare.
    Va rog vedeti cartea ”Educatie sexuala sau indoctrinare?”
    http://provitabucuresti.ro/res…..e-pro-vita
    UK are cea mai inalta rata a sarcinilor la adolescente si totodata este tara in care se face cel mai de timpuriu „educatie sexuala”. Cu cat se diminueaza varsta la care incepe cursul, cu atat creste numarul adolescentelor insarcinate.

    PS: Poate de semnalat – Agenda pentru elevi si studenti tiparita anual de Comisia Europeana a aparut in editia 2010-2011 fara vreo sarbatoare crestina mentionata, ceea ce nu se poate spune despre sarbatorile celorlalte religii – doar nu era sa supere Comisia elita de stanga si sa se trezeasca acuzata de antisemitism sau islamofobie.

    Intrucat s-au simtit nitel inconfortabil, niste unii mai putin pasionati de „necesitatea repararii unor nedreptati istorice” s-au apucat sa faca scandal si au conceput chiar o petitie, prin care-l invita pe Barroso sa tipareasca un nou tiraj, corectat.

    La care se adauga invitatia, voalata ce e drept, de a-si baga in posterior tirajul actual – nu inainte de a-l achita din propriul salariu, desigur.

    http://www.europadiary.fr/?lang=ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian