Bronisław Wildstein la TVR1, despre necesitatea lustrației și criza economică

  1

  Interviul cu scriitorul polonez Bronisław Wildstein a fost difuzat la TVR1 în seara de 3 decembrie, în cadrul emisiunii “Interviuri neconvenționale”, realizate de Ramona Avramescu.

  Despre necesitatea lustrației

  Ramona Avramescu:

  Au trecut mai bine de 20 de ani de la căderea Cortinei de Fier. Unde mai găsiți loc pentru această temă acum? Nu e prea târziu, se mai poate schimba ceva în societate, sau va rămâne comunismul doar un capitol din cartea de istorie?

  Bronisław Wildstein:

  Desigur, cu trecerea timpului va fi tot mai dificilă o confruntare cu comunismul, dar trebuie să o facem. Trebuie să o facem pentru a reda istoriei măsurile cuvenite, pentru a restitui reperele morale de bază. Dar mai mult, faptul că vrem să ne cunoaștem trecutul este dreptul nostru fundamental ca cetățeni.

  Toate certurile din jurul lustrației sunt periculoase, ele înseamnă că un anumit grup vrea să decidă ce trebuie și ce nu trebuie să fie cunoscut cetățenilor.

  O parte din foștii conducători ai opoziției au încheiat o alianță cu cu foștii comuniști, și-au subordonat acestora toată gândirea și judecățile morale.

  (…)
  S-a creat o alianță între cei care au fost mereu slugile comunismului și aceia care s-au revoltat la un moment dat. Toți refuză sa privească adevărul în față.

  Despre UE și criza economică

  Bronisław Wildstein:

  Eu am fost pentru intrarea Poloniei în UE, consider că asta trebuia facut, dar cred că trebuie să luptăm acolo pentru interesul nostru. Mai mult, cred că trebuie să luptăm alături de România, alături de țările postcomuniste care au interese comune.

  Print Friendly, PDF & Email

  1 COMENTARIU

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here